Slovenija

Minister ni upošteval predloga sindikatov

Ljubljana, 22. 12. 2010 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetlik se drži usklajevanja minimalne plače z rastjo cen življenjskih potrebščin in tako je predlagal, da se tovrstna plača poveča za 1,8 odstotka. Sindikat je sicer želel dvig minimalne plače s 562 na 593 evrov.

Revščina
Revščina FOTO: Reuters

Na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) so v skladu z določbami zakona o minimalni plači obravnavali predlog ministra za delo za korekcijo višine minimalne plače. Minister za delo Ivan Svetlik je predlagal povečanje minimalne plače za 1,8 odstotka oziroma nekaj več kot 10 evrov z januarjem 2011. Gre za predlog, ki upošteva usklajevanje minimalne plače s podatkom o rasti cen življenjskih potrebščin.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so sicer predlagali, da bi se višina minimalne plače določila glede na mejo tveganja revščine za enočlansko družino, ki je 593 evrov neto. Na ZSSS so želeli, da bi se minimalna plača s sedanjih 562 evrov dvignila na 593 evrov. "Žal je minister predlog ZSSS, da delavci v Sloveniji ne bi prejemali plače, ki so pod pragom revščine, zavrnil in pri tem bil deležen podpore delodajalskih organizacij," so sporočili iz ZSSS.

Sicer so že včeraj, ko je ZSSS dal takšen predlog, z ministrstva za delo za 24ur.com sporočili, da pretežni del leta razpolagajo tudi z ostalimi podatki in ocenami, ki so relevantni za odločanje o višini minimalne plače. Ti podatki po njihovem mnenju kažejo, da ni pogojev za drugačno usklajevanje minimalne plače kot zgolj z rastjo cen življenjskih potrebščin.

Dejanski dvig minimalne plače naj bi bil znan zadnji teden decembra

Andraž Bobovnik iz kabineta ministra za delo je danes pojasnil, da bo minister Svetlik s sklepom dejansko uskladitev minimalne plače določil takoj, ko bo od Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) dobil podatke o decembrski inflaciji. Dejanski dvig minimalne plače bo po Bobovnikovem mnenju tako znan zadnji teden decembra.

Bobovnik je sicer poudaril še, da je imel ESS na dnevnem redu današnje seje tudi nekaj drugih vprašanj. Med drugim je obravnaval predlog zakona o varnosti in zdravju pri delu, ki so ga socialni partnerji z manjšimi zadržki poslali v nadaljnjo obravnavo na vlado, in odgovor vlade na pobudo ZSSS glede ustanovitve sklada za izobraževanje. V zvezi s slednjim so prisotni sklenili, da ustanovijo delovno skupino, ki bo preučila predlog.

ESS bi moral obravnavati še predlog zakona o stavki, a so se delodajalci in sindikati strinjali, da želijo na to temo predhodno izvesti sestanek z Umarjem, nato pa se o tem pogovoriti še v okviru delovne skupine.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malodane
22. 12. 2010 15.46
Slovenceljni, a vidite tistole sliko. Takšni boste šli vi pri svojem 80. letu na šiht. Prav vam je, če nočete stopiti skupaj in spraviti to komunistično nesnago pod zemljo.
Madyy
22. 12. 2010 15.44
Svetlika, njegovo kriminalno pokojninsko zakonofajo in vse kar je predlagal na smtišče zgodovine.. Referendum ta zakon na smetišče in napisat nekaj poštenega do vseh.. To ni ničemur podobno 170 000 pokojninarjev na sistemu v katerega niso prispevali absolutno ničesar.. Ustavno soddišče ki ni pristojno za razsojo o referendumu bi rado potrdilo, da mora dobiti pokojnino tisti, ki nič prispeval od tistega ki je 40. polnil sklad in da morajo doviti vsi penzijo ki so delali škodo Sloveniji. To je navaden Kriminal kjer naj bi tisti, ki je že tako plačal zadosti plačal še več, da bi dobil nič za tistega, ki ni prispeval nič, da bo dobil veliko.. Svetlik, Pahor in ostali niste vredni, da sonce po vas sije in ko vi rečete Reforma vam je z desko potrebno dati tri okoli Kepe Pokvarjenci. Pozabljajo pa do so demokratično na referendumu Slovenci poslali zakone, ustavo, ustavne sodnike, jugo vojsko in zvezno skupščino z poslanci vred na smetišče zgodovine.
Ferdo Crni
22. 12. 2010 15.31
Spet populistična fora z "dvigom minimalne plače". Po kvazi "napetih" pogajanjih s sindikatom bodo dvignili minimalne plače za 33 evrčkov, potem pa bodo spet podražili elektriko, vodo, kanalščino, televizijo......... Armani sindikat je z armani levico povezan in prepleten preko političnih interesov. Semolič špara množične demonstracije za takrat, ko bo - če bo - vlada neprave barve. Pa če bo še taka blaginja.
Marija Demec
22. 12. 2010 15.29
Svetlik tudi ti se staraš,...nisi vedno mlajši.....
hrcekmuri
22. 12. 2010 15.16
vsi nekdanji rdeči si morajo zagotoviti brezkrno starost
Gosposvetski
22. 12. 2010 14.48
Red zaslug za Narod in delavske pravice, z zlato lento,pogube in obupa. Slovenski sin stoletja. Svetlik...
migi
22. 12. 2010 14.40
Kako SVETLA bo naša prihodnost brez SVETLIKA! Samo to si želim Božiček!!!!!!
TRUTH 1
22. 12. 2010 14.21
kdor ima polno rit lahko strelja in Svetlik strelja PO DELAVCIH in to že dve leti TO DELA NEKDO KI NI NIKOLI IN TUDI NIKOLI NE BO DELAL TO POMENI FIZIČNO DELAL ZA SVOJO PLAČO, IN NEKDO KI MU NI BILO TREBA NIKOLI REČI žal sine, žal hčerka tega ne morem kupiti ker nimam DENARJA GNILA JE TA SLOVENIJA DO KORENIN
hrcekmuri
22. 12. 2010 14.18
ČE BI IMEL DOBRE SINDIKATE SE TO NEBI ZGODILO. KJE JE SINDIKALNO PREMOŽENJE,KJE SO SINDIKALNE ČLANARINE,ČUDIM SE DA SE JIH NI LOTILA ŽE KAKŠNA KOMISIJA
korintos1
22. 12. 2010 13.37
Slabi dve leti.
erikon
22. 12. 2010 13.24
Svetilnik kak dolgo še misliš bit na tem položaju,menim da ne boš več dolgo