Slovenija

Mesto žensk odprl vrata

Ljubljana, 07. 10. 2005 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

S predstavo Mi, ki moramo sesati lizike v ovitkih, se je odprl 11. Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk.

Festival Mesto žensk 2005 bo potekal do 14. oktobra. Njegova letošnja tema je ne/varnost. Čeprav je v današnjem času kakršnakoli varnost zgolj iluzija, se v imenu 'varnosti' vse bolj uveljavlja in opravičuje vsakršno izločanje, nadzor in nasilje. Pogosto je prav žensko telo tisto, na katerem se krešejo različni diskurzi o narodni identiteti, večkulturni družbi in sprejemljivih družinskih normah. Včasih se to dogaja v imenu enakopravnosti in emancipacije, spet drugič v imenu različnosti. Obsedenost z varnostjo in strahom, nadzorom in kontrolo je tudi prevladujoči predmet obravnave številnih področij umetnosti in kulture.

Festival bo predstavil umetnice, teoretičarke in aktivistke, ki se ukvarjajo s fizično, psihično, okoljsko, ideološko, gospodarsko ali politično ne/varnostjo. Kako se spopadamo z resničnostjo v času državljanskih vojn, terorizma, epidemij, političnega in gospodarskega neravnotežja in vseprisotnega občutka anksioznosti oziroma tesnobe?


Sinoči so v ljubljanski Moderni galeriji odprli interdisciplinarni projekt Face_WSLOT (Woman See Lot of Things / Ženska vidi veliko stvari) izraelsko-nizozemskega umetniškega kolektiva Bodylab. Instalacija ponuja vpogled v življenja treh nekdanjih otroških bojevnic iz Sierre Leone.