Slovenija

Mesić: Ne ovira nas Slovenija

Ljubljana, 05. 02. 2008 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški predsednik je prepričan, da največja ovira pri vstopanju Hrvaške v EU ni Slovenija.

Hrvaški predsednik je prepričan, da je največja ovira pri vstopanju Hrvaške v EU neuspešnost Hrvaške pri prilagajanju evropskemu pravnemu redu.
Hrvaški predsednik je prepričan, da je največja ovira pri vstopanju Hrvaške v EU neuspešnost Hrvaške pri prilagajanju evropskemu pravnemu redu. FOTO: Dare Čekeliš

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je danes dejal, da Slovenija ni največja ovira hrvaškim pogajanjem z EU, ampak dejstvo, da Hrvaška ni odprla dovolj pogajalskih poglavij, tista ki jih je odprla, pa ni zaključila. Hrvaški premier Sanader je v ponedeljek namigoval na Slovenijo kot glavno oviro za hrvaška pogajanja z EU.

"V kolikšni meri je na omenjeno vplivala Slovenija, lahko vprašate našega pogajalca, medtem pa nam mora biti jasno, da imamo s Slovenijo dobre odnose z izjemo nekaj odprtih vprašanj," je dejal Mesić novinarjem po današnji zagrebški konferenci o inovativnosti.

Pahor: Zaostritev je sprožil Rupel

"Če je včeraj Sanader čutil potrebo, da tako zastri to vprašanje, mora del odgovornosti za posledice v teh razmerah prevzeti tudi on nase, to je popolnoma jasno,“ pravi predsednik SD Borut Pahor, ki je prepričan, da so Sanaderjeve izjave o slovenski blokadi hrvaških pogajanj sprožile besede ministra Rupla, da je Hrvaška prekinila diplomatske odnose s Slovenijo. Te je Pahor označil za manjši spodrsljaj. Če ne bi bilo te nepotrebne izjave ministra Rupla, ki jo lahko štejemo kot spodrsljaj, da so bili diplomatski odnosi prekinjeni, potem Hrvaška ne bi imela alibija, da je Sanader tako zaostril odnose s Slovenijo, kot jih je s svojo izjavo.“

Dodal je, da mora Hrvaška začeti s Slovenijo pogovore o odprtih vprašanjih in pogledati, kaj je treba storiti, da bodo odnosi dobri, kot so bili v preteklosti. Potrebno se je usesti za mizo, ne pa da hrvaški pogajalec trikrat zahteva pogovore in ne uspe priti do pogajalcev na drugi strani, je še dejal Mesić.

Janša posredno priznal blokado Hrvaške

"Ne gre za blokado. Gre enostavno za povsem razumljiva stališča Slovenije, da se na tem področju položaj države ne more poslabšati, zdaj ko smo člani EU, glede na stanje, kakršno je bilo." Tako se je premier Janez Janša odzval na besede hrvaškega premiera Iva Sanaderja, da "ena od članic EU" blokira hrvaška predpristopna pogajanja.

Ivo Sanader in Janez Janša
Ivo Sanader in Janez Janša FOTO: Dare Čekeliš

Kot je v komentarju na ponedeljkovo izjavo Sanaderja, češ da ena od članic EU od leta 2006 blokira hrvaška predpristopna pogajanja, in namigovanja, da bi to lahko bila Slovenija, še povedal Janša, se je ta izjava konkretno nanašala na poglavje o ribištvu.

Problem je področje ribištva

Po Janševih besedah je "tukaj problem". Kot je dejal, je bilo stanje na področju ribištva, ki je veljalo pred vstopom Slovenije v EU, definirano z maloobmejnim sporazumom s Hrvaško. Ta je določal skupno ribolovno območje v Jadranskem morju z dodatkom, da določitev te cone ne prejudicira meje med državama na morju.

"Ta rešitev je bila ugodna za obe državi. Bila je sprejeta in ratificirana v parlamentih obeh držav, vendar je z vstopom Slovenije v Unijo področje ribištva postalo skupna stvar EU, in od takrat mora Hrvaška doreči to področje na relaciji Zagreb - Bruselj," je opozoril premier.

Janez Janša: "Ne gre za blokado Hrvaške."
Janez Janša: "Ne gre za blokado Hrvaške." FOTO: POP TV

"Znotraj stališč, ki se gradijo v EU, je pomembno tudi stališče Slovenija, ker je predvsem Slovenija tista, ki je naletela na novo situacijo. Za Slovenijo bi bilo naravnost absurdno, če bi pristala na neko ureditev, ki bi bila za državo manj ugodna, kot je bila ureditev, ki je veljala pred vstopom v Evropsko unijo," je dejal in nadaljeval, da to razumejo tudi vsi ostali partnerji znotraj Unije.

"Zdaj je na tem, da se poišče rešitev, ki bi bila enaka, kot je bila v maloobmejnem sporazumu, ali približno taka, ki bi bila sprejemljiva za obe državi. Ne gre za blokado. Gre enostavno za povsem razumljiva stališča Slovenije, da se na tem področju položaj države ne more poslabšati, zdaj ko smo člani EU, glede na stanje kakršno je bilo," je še pojasnil Janša.

Na novinarsko vprašanje o možnosti kake druge rešitve od preklica ERC za članice EU pa je predsednik slovenske vlade povedal, da "dokler ni predloga za rešitev, ki bi bila enako sprejemljiva, kot je bila tista, potem je naše stališče jasno: treba se je držati dogovora".

O možnosti srečanja s Sanaderjem je povedal, da sta bila tudi po volitvah na Hrvaškem večkrat v stikih. Dogovorila sta se, da do srečanja pride takoj, ko bo Hrvaška imela predlog za rešitev situacije. "Seveda ne bi šlo samo za srečanje na relaciji Ljubljana-Zagreb, ampak za srečanje v sestavi v okviru katere je bil dosežen dogovor junija 2004, se pravi s sodelovanjem Evropske komisije in Italije," je povedal Janša.

Kot je še poudaril, ta dogovor ne zadeva samo Slovenije, Italije in Evropske komisije, ampak vse članice EU. "Hrvaška se je tam obvezala, ta obveza je prišla v številne pristopne dokumente te države, da zaščitna ekološko-ribolovna cona ne velja za države članice Unije. Teh držav pa je v tem trenutku 27," je povedal.

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
08. 02. 2008 16.03
nekaj drži kot pribito--NAJAMEM GOSTILNO IN VSEM KI STE NA FORUMU----ČE PRIDE SRBIA PRED HRVAŠKO V ..EVROPO--ZA VSE BOM PLAĆALA PIJAČO---SAMA SE GA NACEDIM PA ČE JE TO POSLEDNJA STVAR KI JO NAREDIM V ŽIVLJENJU..BESEDE NE POHODIM JE KOT PRIBITA
orangensaft
07. 02. 2008 19.26
hrvati majo prav. ovira jih samo 1 država. imenuje se evropa.
Underwerse
06. 02. 2008 13.51
Jao!!! To so vse same lazi k jih berete... to je ze vse v naprej zreziran, to pa za to, ker se vse vrti okol denarja podkupnin itd. Vse skup je ena sama manipulacija ljudi. Sam eni znajo lagat pa jim folk masovno vrjame !
koksmjstkul@gmail.com
06. 02. 2008 11.00
carpe diem: ja, seveda - te opice bodo odločale o naši usodi. To je vse kar hočem povedat - na ljudje, Hrvatarji kot jih poimenujete, ampak te opice. Torej je po logičnem sklepanju treba imet slabo mnenje o opicah in ne ljudeh, na čigar hrbtih sedijo.
exim@t-2.net
06. 02. 2008 10.35
Kako, "izdelovalci" Foruma 24ir.com-brišete, kar vam ne paše. Zanimivo, odziv carpe.diema na moj blog je objavljen, mojega bloga pa ni. Me pa veseli eno: dokazali ste, da ste reve! Žal!
euro
06. 02. 2008 09.43
Dobro jutro ceveljaza: Za boljše razumevanje bi ti za trenutek privoščil, da se ponovno zbudiš starem političnem sistemu (komunizmu) in da ti nacinalizirajo premoženje. Sicer se pa lahko vsi skupaj zahvalimo novim in pogumnim politikom (v Sloveniji in v Rusiji), da so narod popeljali v novi demokratični kapitalistični politični sistem.
doki007@email.si
06. 02. 2008 09.25
ha haha ,....hrvatarji sami sebe ovirajo na poti v EU ,......!!! -----imajo preveč dela sami s sabo ,....z nekimi svojimi zakoni ki so brezvezni.....in ne bodo uspeli......!!
carpe.diem@masicom.net
06. 02. 2008 09.15
Exim, res je. Včeraj so na Kanalu A pri oddaji Svet poročali o tem, da je Mesić po srečanju z našim predsednikom g. Türkom izjavil, da če bo Slovenija kakorkoli ovirala približevanje Hrvaške EU, da bo to pomenilo katastrofo za naše odnose, Mesić pa je to izjavo dal pred srečanjem z našim predsednikom.
ceveljaza
06. 02. 2008 08.48
Dobro jutro euro | 06.02.2008 | 08:01 Kaj ti tukaj ni jasno? Misliš, da so mi politiki omogočal, da poslujem uspešno? Misliš, da mi je država stala ob strani na vsej poti? HA HA!!!))))))) Blagor tebi ki lahko tako misliš, da mi je država omogoča uspeh!!)) Država skrbi samo za 1 stvar in to je, da ti pobere vse kar ti lahko. Tisti, ki imajo firme že vedo o čem govorim. Evro pa sploh nima veze z uspehom. Z evrom poslujem od kar obstaja in ne odkar je v SLO. Zaradi mene lahko poslujemo tud v ruskih rubljih ali pa norveški kroni, pa ne bo nič drugače. Država (vsaka) ti postavi mejo do kam greš lahko in pove ti koliko te to stane. Za vse drugo se moraš kar sam pobrigat.
dcx
06. 02. 2008 08.29
@euro: bol bos pametn ce bos tih. .-)
euro
06. 02. 2008 08.01
ceveljaza| 06.02.2008 | 02:47-??????? "Men osebno je čisto vseeno kaj "flancajo" politiki, ker mi v življenju NIKOLI nič niso podarili, niti ne pričakujem tega od njih, za državo smo samo "davčne številke" in čisto nič drugega." ceveljaza: Pogoje v katerih gre tvojemu podjetju kar dobro, si ustvaril kar sam. Tudi Euro je kar sam prišel.
carpe.diem@masicom.net
06. 02. 2008 07.23
Koksmjstkul, te "opice", kot si ti poimenoval slovenske in hrvaške vodilne politike, bodo namreč odločale o tem, kako bo s potekom meje in ali se bo Slovenija še zmanjšala za nekaj kilometrov. Ne vem, v čem nekateri vidite nacionalizem in neko nestrpnost, če nam pač ni vseeno za našo domovino. Mislim, da bi bilo dobro, da začnete z branjem hrvaških forumov, saj sem prepričan, da boste ob njihovih komentarjih, če že te naše smatrate za nestrpne in nacionalistične, le obnemeli. NIHČE PA NE TRDI, DA TISTI, KI PAČ GRESTE DOL LETOVAT, DA TEGA NE SMETE. Vaša odločitev in tudi vi boste nosili posledice takšne odločitve. Ceveljaza, strinjam se s tabo. Nekaterim se enostavno ne da iti drugam in jim je to že "rutina", da gredo vsako leto na hrvaško obalo. Kot že rečeno - to počnite še naprej, ampak prosim vas lepo, da niste na to še ponosni, ker se vam bodo vsi Hrvati smejali in spet po forumih govoričili, da smo hlapci in da bi radi bili Hrvati in podobne neumnosti. Vse to je stvar dostojanstva. Hvalite se, če boste šli na Maldive, ali pa na Karibe, še posebej pa, če boste dopustovali v naši prelepi Sloveniji.
ceveljaza
06. 02. 2008 02.47
koni9 | 06.02.2008 | 01:59 Očitno nisi štekal zadnjega posta. Ni važno. Ni mi čist jasno zakaj si ponosen? "Jest sem pa ponosen in grem vsako leto na hrvaško morje in ......" Zato ker greš na hrvaško morje si ponosen? Tud prav. Nihče ti ne brani. Stvar okusa. Jaz ti vsekakor ne želim slabih izkušenj na hr obali. Jaz se s svojimi znanci in prijatelji iz hr pogovarjam tudi o politiki (čeprav je to verjetno zadnja tema na spisku), ker si zaupamo in naše teme ne izhajajo iz raznoraznih kretenizmov, prisotnih v naši in njihovi politiki. Men osebno je čisto vseeno kaj "flancajo" politiki, ker mi v življenju NIKOLI nič niso podarili, niti ne pričakujem tega od njih, za državo smo samo "davčne številke" in čisto nič drugega. Politika je zadnja stvar zaradi katere ne bi šel dopustovat na hr obalo! Jaz sem je naveličan in čisto nič drugega. Zravn tega je pa zelo draga in predraga za "standard" ki ti nudijo. Ne iščem 5 zvezdic ampak hočem vsaj čiste wc-je in prijaznost! Za 25 dni dopusta v Grčiji lani avgusta od tega 2 dni Albanije, 3 dni Črne Gore, z avtom sva z ženo porabila cca.2.300 eur za vse, vključno z nafto in cestninami. Prevozila sva 5.500km. Vsak dan sva spala v čistih hotelih, hodila na čiste plaže s čistimi wc-ji, ampak najbolj pomembno je pa to, da sva se povsod počutila dobrodošle, pa četudi so vedeli da bova ostala tam samo 1 noč! Marsikaj se morjo naši sosedje naučit, še posebej, da ni morje vse.....
jansa-arms
06. 02. 2008 01.59
Saj to je to nekateri nimate ponosa,za denar bi tud r** nastavljal!Jest sem pa ponosen in grem vsako leto na hrvaško morje in do sedaj še nisem imel tako slabe izkušnje da tega še ne bi počel v prihodnje.Imam znance s katerimi se madsebojno spoštujemo in nikoli se ne pogovarjamo opolitiki.Kakšen smisu pa ma opustit letovanje zaradi njhovih politikov? Men ni všeč niti ena sama država kar se tiče politike,torej bi mogu bit samo doma! Pa še to ne ker mi naša tud ni všeč!
ceveljaza
06. 02. 2008 01.42
koni9 | 05.02.2008 | 23:36 Ponos in denar nimata veliko skupnega, še manj pa ponos in poslovanje. Denar je vedno samo posledica nekega dela. Boljši si pri delu, več ga bo in obratno. Simple "naravni" zakon. Kar seješ to žanješ. Ponosen sem zaradi veliko drugih, bolj pomembnih stvari v življenju, kot to kakšne barve sem, katera kri se pretaka v meni in v kateremu delu sveta sem se rodil, nisem pa tako neumen, da bi mi bilo pomembno to kakšne barve si ti, katera kri se pretaka v tebi in v katerem delu sveta si se ti rodil. Pomemben je odnos.
koksmjstkul@gmail.com
06. 02. 2008 01.33
Lažnivci so praktično vsi politiki, to je njihova 'služba'.. Ljudem mečejo pesek v oči, da ne vidijo kaj se v resnici dogaja. Mediji pa – mediji so podaljšek politične ideologije in le podpihujejo politikantske neumnosti. Pa tudi, če niso (oz. tisti, ki niso) - ljubijo zdrahe in jih še povečujejo. Ne pozabit, da je medij podjetje, in ta podjetja živijo od branosti oz. visokih naklad (kar privablja oglaševalce) – torej jim je v interesu, da imajo čimveč šov programa. Kakorkoli obrneš- ne moreš verjet niti politikom niti medijem, da posredujejo pravo sliko in resnico. Zato: malo skepse v roke in ne nasedajte telenovelam.
friderik1st
06. 02. 2008 00.55
Potemtakem , kdo je potem laznjivec? Malo pred tem so Hrvaski mediji pisali , da je Rupel. Smatram, da si o teh juznih balkanskih sosedih ne moremo kajh lepega misliti??!!
jansa-arms
06. 02. 2008 00.17
Toliko majna država pa toliko buteljnov v njej! Nikjer nisem zasledil da bi hrvati pozival svoje sonarodnjake da ne bi hodili v slovenijo na smučarijo! Eni ste pa res bolani do amena!
koksmjstkul@gmail.com
06. 02. 2008 00.08
Ljudje, vi niste pri sebi. Dajte se zbudit in stvari videt takšne kot so. Politiki na obeh straneh delajo in izkoriščajo zdrahe sebi v korist. In na račun teh koristi so uspeli v ljudeh zbuditi najnizkotnejše obnašanje sovraštva in težkega nacionalizma. Se vam ne zdi niti malo neumno, da na podlagi političnih spletk, zdrah, neumnosti, nepremišljenosti in v končni fazi tudi cirkusantstva, sovražite, in po komentarjih sodeč resnično sovražite, ljudi na drugi strani reke, ki so jo oklicali za mejo? Meni osebno se kozla od tega, da gledam ali sanaderja, ali janšo ali rupla ali katerokoli od preostalih opic, kako delajo sovražnike iz ljudi, ki niso eni drugim niti krivi niti dolžni. Ti ljudje so le imaginarno telo, ki stoji za tistim butcem in jih je zato treba sovražit? Če morate koga sovražit – dajte ta cirkus in hijene v njem, ne pa ljudi, ki prav tako kot vi slepo verjamejo v cirkus in sledijo vodji parade.
jansa-arms
05. 02. 2008 23.36
ceveljaza : Čudno da nisi tolk ponosen slovenc,da bi ti tud njihov denar smrdel!