Slovenija

Iz mesta v hladnejšo naravo

Ljubljana, 18. 07. 2007 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vročinski val je zopet pokazal svoje zobe. Živo srebro se je povzpelo na 38 stopinj Celzija.

Moški se ohlaja
Moški se ohlaja FOTO: Reuters

Jasno je, ponekod piha jugozahodni veter. Temperature so se ponekod povzpele vse do 38 stopinj Celzija, v večini države pa je med 33 in 37 stopinj Celzija. Tudi v četrtek, petek in soboto bo jasno in zelo vroče. Več o vremenski napovedi ...

Po nižinah je sredi dneva in zgodaj popoldne počutje poslabšala velika toplotna obremenitev. Zdravniki vsem priporočajo umik v senco ter izogibanje večjim naporom, najbolj pomembno pa je, da v teh vročih dneh pijemo dovolj tekočine - kava in alkohol nista priporočljiva. Vročina je najbolj neprijetna v mestih, znosnejša pa v naravi, ob vodi in na višjih legah.

Velika požarna ogroženost velja za skoraj celotno Slovenijo. Vžigalica v vsakem primeru povzroči požar. Ognjeni zublji se v gozdu hitro širijo, v glavnem pa gre za vroče površinske požare, ki ponekod zajamejo tudi krošnje dreves, so zapisali na spletni strani Hidrometeorološkega zavoda.

Presežena opozorilna vrednost koncentracije ozona

Na merilnem mestu Otlica v Trnovskem gozdu (nadmorska višina 950 metrov) in v Novi Gorici je koncentracija ozona spet presegla opozorilno vrednost 180 nanogramov na kubični meter. Glede na vremensko napoved je sicer pričakovati preseženo opozorilno vrednost koncentracije ozona še vse popoldne. Tudi v četrtek je pričakovati preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času. Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. To pomeni, da so koncentracije ozona previsoke v višjih predelih Primorske.

Visoke koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Zato na Agenciji za okolje priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Prav tako tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporom v času trajanja previsoke koncentracije.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

urshyka666
20. 07. 2007 23.48
jeee,obožujem vroče poletje...vreme kr tku dalje;)lp usm
Prvo Bore
18. 07. 2007 20.53
Vsi pod mrzel tuš, pa bo. kaj me zebe uh.uh, kakšen užitek
Oleander
18. 07. 2007 19.19
Ja seveda, to bi se morali dol sest pa se zment kolk bo. Potem pa naj vremenarji naredijo tolk kot se zmenimo.- Ne pa tako - to ni nbena demokracija. Vremenskim spremembam se bomo pač morali prilagoditi - ne bo šlo drugače. Smo ga v preteklosti preveč srali in tudi v prihodnosti ne kaže bolje. Namesto natepavanja neumnosti bi bilo bolje, če bi pomislili, da s prižgano klimo samo dodatno segrevamo ozračje (ne svoje sobe, a generalno prav gotovo) !
Zentrum
18. 07. 2007 14.39
YES TO, STAREJŠI LJUDJE BODO VSI SPOCRKALI ZARADI 40 STOPINJ!!! BRAVO AVAVA, ČISTO SEM NA TVOJI STRANI!!!! TO! /sarkazem off/ Zakaj se temperature ne morejo gibat tam okrog 30 stopinj max? Mislim, da bi bilo čisto dovolj, kajne avava?
avava
18. 07. 2007 14.27
YES TO JE POLETJE ŠE TAKO NAPREJ DA SE VE KDAJ JE POLETJE IN KDAJ ZIMA NE PA DA JE VSE OBRNJENO ŠE ENKRAT YES 40 STOPINJ!!!!
Zatarra
18. 07. 2007 14.06
Jaz pa z nestrpnostjo pričakujem prehod v nižje temperature ...
pumpar@volja.net
18. 07. 2007 11.36
Jaz bi te vremenarje zbrcu...plačo pa bi jim zmanjšu za 90 procentov.Samo nategujejo folk...rekli so sredi tedna vrhunec.zdaj pa že do ponedeljka.ne se jebat no s takimi...raj napište da bo 45 ceu mesc.