Tujina

Ubijalske temperature v EU

Podogorica/Zagreb, 18. 07. 2007 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Romuniji je vročina zahtevala prve smrtne žrtve. Za posledicami izredno visokih temperatur je umrlo kar pet ljudi.

Vročinski val, ki je zajel del Evrope, ne pojenja. Hidrometeorološki zavod Črne gore je danes v državi napovedal rekordnih 42 stopinj Celzija. Z visokimi temperaturami se soočajo tudi na Slovaškem, Češkem in v Romuniji.

Vročinski val je junija letos v Romuniji povzročil smrt 20 oseb
Vročinski val je junija letos v Romuniji povzročil smrt 20 oseb FOTO: Reuters

V Podgorici in dolini Zete so danes ob 15. uri namerili rekordnih 43,2 stopinje Celzija. Do danes je za najbolj vroč dan v Črni gori veljal 19. avgust 2003, ko so v Podgorici namerili 42,2 stopinje Celzija.

Meteorologi na Slovaškem napovedujejo, da bodo temperature danes dosegle rekordnih 39,8 stopinje Celzija, ki so jih pred 37 leti izmerili v Komarnu v bližini meje z Madžarsko. Na Hrvaškem so v torek v memstu Osijek namerili 39 stopinj, najvišja temperaturo morja, ki je poskočila na 27 stopinj, pa so namerili na otoku Krk, Rabu in Malem Lošinju. Ameriški meteorologi so proti koncu julija za področje Hrvaške in delno Slovenije napovedali ohladitve. Temperature naj bi se po dežju spustile tudi do 13 stopinj zjutraj in 21 stopinj popoldne.

Iz Romunije prav tako poročajo o vročinskem valu. Temperature pa se bodo do konca tedna povzpele na 40 stopinj. To je že drugi vročinski val, ki je presenetil Romunijo, prvi je že junija povzročil smrt več kot 20 oseb.

Vročina ubija!

Več kot 8500 ljudi je od ponedeljka v Romuniji zaradi hude vročine potrebovalo zdravstveno oskrbo, zaradi česar se je moralo na delo s počitnic vrniti nekaj zdravstvenih delavcev, je povedal romunski minister za zdravje Eugen Nicolaescu.

V Bukarešti so 24 ur na dan odprti bazeni, da se ljudje lahko ohladijo, v mestu pa so postavili tudi več šotorov, v katerih mimoidočim nudijo senco in jih oskrbujejo z vodo.

V Podgorici je zaradi rekordno visokih temperatur zdravniško pomoč danes poiskalo približno 300 ljudi, črnogorski meteorologi pa napovedujejo, da se bodo izjemno visoke temperature nadaljevale do nedelje.

Z visokimi temperaturami se soočajo tudi v BiH. Namerili so od 33 pa vse do 40 stopinj Celzija. Živo srebro se je na 40 stopinj Celzija povzpelo v Mostarju in Trebinju. V Sarajevu so namerili 34 stopinj Celzija





KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

limonca4
19. 07. 2007 08.58
Goso, mah, jaz vsakič, ko grem v gozd, dobim bitje, ki me objame, he he ... >:-) V gozdu bi bilo res najlepše, če ne bi bilo klopov, strupkov, ki prinašajo bolerijo ali meningitis.
goso
18. 07. 2007 23.44
Pazimo na gozd. Tam je najlepše, pa nič kaj vroče. Slovenci bomo lohka preživel. Sam ne u betonu. Sadite drevje, visoko drevje.