Slovenija

LDS potrebuje enotnost

Ljubljana/Maribor/Celje, 27. 10. 2006 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izvršni odbor LDS bo pripravil poglobljeno analizo doseženega in nadaljnih izzivov, pravi Kacin.

Slavko Slak je zaradi neuspeha na volitvah ponudil odstop
Slavko Slak je zaradi neuspeha na volitvah ponudil odstop FOTO: POP TV

Člani izvršnega odbora LDS na današnji seji niso razpravljali o odstopu podpredsednika stranke Mateja Lahovnika, napovedane odstope v nekaterih občinskih odborih pa razumejo predvsem v funkciji celovite ocene doseženega rezultata, je po seji dejal predsednik LDS Jelko Kacin. Nedvomno je izjava, da je nekdo pripravljen odstopiti, prispevek k celoviti razpravi na lokalnem odboru, je dodal.

Bodo pa do konca letošnjega leta pridobili poročila vseh mestnih in lokalnih odborov stranke, tako da bo lahko izvršni odbor pripravil poglobljeno analizo do sedaj doseženega in izzivov, ki so pred nami, pravi Kacin. Razlika med vodilno stranko in LDS je po besedah njenega predsednika manj kot dva odstotka in nedvomno je LDS v primerjavi z državnozborskimi volitvami leta 2004 zmanjšala zaostanek za SDS. V vseh lokalnih odborih stranke pa bodo preučili rezultate lokalnih volitev in na njihovi podlagi načrtovali delo lokalnih odborov za obdobje do leta 2008, še pravi Kacin.

Kot je znano, je LDS v primerjavi s prejšnjimi lokalnimi volitvami dobila bistveno manj glasov. Leta 2002 je na nacionalni ravni na volitvah v občinske svete prejela 23,57 odstotka glasov, letos pa 14,95 odstotka.

Po mnenju vodje poslanske skupine LDS Antona Ropa stranka v tem trenutku potrebuje enotnost in mora nastopiti kot tim. Poslanec LDS Milan M. Cvikl je po koncu seje izvršnega odbora pojasnil, da se bodo v stranki po zaključku drugega kroga volitev morali pogovoriti, kaj spremembe na lokalnih volitvah pomenijo in na tej podlagi oblikovati tudi nadaljnjo strategijo.

Tudi predsednik sveta LDS Anton Anderlič je poudaril, da se je razlika med SDS in LDS zmanjšala, da pa so absolutni zmagovalec lokalnih volitev nestrankarske liste in njihovi kandidati. Anderlič tudi misli, da bo po volitvah prišlo do strankinega kongresa. "Nekateri odstopi so bili spodbujeni, ker se je mesece in mesece nekatere stvari poskušalo dopovedati. In ljudje se v nekem trenutku odločijo, da se tega ne gredo več in bodo poskušali početi nekaj drugega," še pravi Anderlič in dodaja, da za predsednika stranke na kongresu ne bo kandidiral.

Kaj se dogaja v LDS?

Predsednik Mestnega odbora LDS v Ljubljani Slavko Slak je na četrtkovi seji izvršnega odbora mestne LDS odstopil. Kot smo že včeraj poročali, želi Slak s svojim odstopom omogočiti »lažje iskanje pravih vzrokov za katastrofalen rezultat na lokalnih volitvah«, je povedal za včerajšnje Delo. Poleg Slaka, kot so za 24ur.com potrdili tudi v službi za stike z javnostjo, pa je odstopil tudi podpredsednik ljubljanske LDS Milan M. Cvikl.

Podpredsednik LDS Matej Lahovnik je v soboto sporočil predsedniku stranke Jelku Kacinu in predsedniku sveta stranke Tonetu Anderliču, da iz osebnih razlogov odstopa kot podpredsednik. Novega podpredsednika bo volil kongres stranke, ki bo predvidoma v januarju 2007. Kongres bo volil tudi nov svet stranke. Druga podpredsednica LDS je Zdenka Cerar.

Odstopil je tudi podpredsednik ljubljanske LDS Milan M. Cvikl
Odstopil je tudi podpredsednik ljubljanske LDS Milan M. Cvikl FOTO: POP TV

Nezadovoljivi izidi LDS na letošnjih lokalnih volitvah pa naj bi bili tudi v ozadju ugibanj o odstopih predsednikov strankinih odborov v Celju in Mariboru.

Predsednik mestnega odbora LDS v Mariboru Andrej Verlič je v četrtek zanikal govorice, da naj bi zaradi pritiskov v stranki že odstopil s funkcije predsednika mestnega odbora. Volilni rezultati, ki so slabši od pričakovanih, zagotovo terjajo preverjanje zaupanja v vodstvo mestnega odbora, je dejal Verlič in napovedal, da bodo organi stranke o zaupnici odločali decembra ali najkasneje januarja, ko bo v stranki končana temeljita analiza volilnih rezultatov.

Nezadovoljivi izidi LDS na letošnjih lokalnih volitvah pa naj bi bili tudi v ozadju ugibanj o odstopih predsednikov strankinih odborov v Celju in Mariboru
Nezadovoljivi izidi LDS na letošnjih lokalnih volitvah pa naj bi bili tudi v ozadju ugibanj o odstopih predsednikov strankinih odborov v Celju in Mariboru FOTO: Dare Čekeliš

LDS bo imela v novem mariborskem mestnem svetu šest sedežev (doslej jih je imela 11), s čimer je stranka izgubila vodilni položaj v mestnem svetu drugega največjega mesta v državi. Vodilni položaj je v Mariboru prevzela vladna SDS. Županski kandidat LDS v Mariboru Milan Petek pa je med 14 kandidati zasedel šele peto mesto in se ni uvrstil v drugi krog, v katerem se bosta za položaj mariborskega župana pomerila neodvisni kandidat (s podporo vladnih SDS in NSi) Gregor Pivec in kandidat koalicijske SLS Franc Kangler.

Mestni odbor LDS v Celju bo na seji izvršnega odbora predvidoma po praznikih razpravljal o odstopu njegovega predsednika Zdenka Podlesnika. Torkova seja strankinega izvršnega odbora v Celju namreč ni bila sklepčna, zato na njej niso mogli analizirati volilnih rezultatov, je še pojasnil Podlesnik o ugibanjih o odstopu s položaja predsednika celjske LDS.

Podlesnik, neuspešni kandidat liberalne demokracije za celjskega župana, ki je na nedeljskih lokalnih volitvah prejel 11,58 odstotka glasov volivcev, je še dodal, da z uspehom liste za celjski mestni svet ni zadovoljen.

V prejšnjem mestnem svetu je stranka imela 10 sedežev, v novem svetu pa bodo imeli le šest svetnikov. Kot je znano, je na lokalnih volitvah v Celju že v prvem krogu zmagal dosedanji župan in podpredsednik koalicijske SLS Bojan Šrot, ki so mu volivci namenili 78,43 odstotka glasov, kar je za petino glasov več kot leta 2002. Po še neuradnih podatkih je največ glasov za celjski 33-članski mestni svet prejela ljudska stranka (več kot 20 odstotkov).

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mkrajner@siol.net
28. 10. 2006 18.00
Kdor se po vetru obrača ta že ni vreden zaupanja,ne glede iz katere stranke prihaja.
s_slovenec@hotmail.com
28. 10. 2006 16.14
muscolo666 idiot. Ne pozabit da je Janša zelo dober bivši partijec, pa Rupel in še polno podobnih bi našel v sedanji obasti. Taki, ki se obračajo po vetru pa tak niso nič vredni, ker nimajo lastnega prepričanja ampak se obračajo samo zaradi denarja in oblasti. No pa tudi sedanja oblast se očitno začenja potapljati :))))
hhelena.si@gmail.com
28. 10. 2006 14.50
Muskolo666: "Bivši partijci in ostali priležniki bežijo iz potapljajoče se barke. Kako se vse obrne tako na hitro v dveh letih odkar je šla oblast pa-pa. Torej, kar seješ to zanješ (kar voliš to dobiš). Dobili smo to da je velik procent folka pod pragom revščine." Se bojim, da se bo isto zgodilo čez 6 let za s to oblastjo.
Brzina
27. 10. 2006 19.08
Malo me spominja vse to na podtalno delovanje na začetku KP. Ali kakor so zapisali v Direktu: Bilo kuda, Lds svuda!
Rijad Proši?
27. 10. 2006 18.39
jaka37-Ja se strinjam, taki kot so Rupel.
muscolo666@gmail.com
27. 10. 2006 18.28
Aja a niso govorili da je JankoviĆ neodvisen LOL, ah ta smešna levica
jaka37
27. 10. 2006 18.06
Hja. Znano je, da sem proti Jankoviću, toda človek se mi v tem primeru smili, saj so se te isti ljudje, brez hrbtenice samo preselili iz LDS k Jankoviću. Skratka imeli bomo iste ljudi samo pod drugim imenom. Ironija je v tem, da bo Janković imel največ problema prav znotaj "svojih", če bodo tako delali. Kar pa je skoraj gotovo.
muscolo666@gmail.com
27. 10. 2006 17.38
Še to: kako se je lepo pokazala njihova politična drža. Res in take bedake ljudje celo volijo.
muscolo666@gmail.com
27. 10. 2006 17.37
eh sej zdej majo itak Forum21 tako da se jim ni bati za prihodnost. LDS se lahko kar preimenuje v stranko KVP (kakor veter piha). Jakič in podobni to že dolgo ve. Naprej redeča armada.