Slovenija

Kolikor denarja, toliko ustavnosti

Ljubljana, 19. 06. 2009 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je predlagala zakon, ki sodnike uvršča v višje plačne razrede, odpravlja večino dodatkov in zmanjšuje število napredovanj sodnikov. Virant: Dogovor v sodstvo uvaja uravnilovko.

V skladu z odločbo ustavnega sodišča dogovori, doseženi na običajnih pogajanjih s sindikati javnega sektorja, ne morejo avtomatično zavezovati tudi funkcionarjev.
V skladu z odločbo ustavnega sodišča dogovori, doseženi na običajnih pogajanjih s sindikati javnega sektorja, ne morejo avtomatično zavezovati tudi funkcionarjev. FOTO: Dare Čekeliš
Nova uvrstitev v plačne razrede (PR):

Okrajni sodniki - od 47 do 51 PR, svetnik v 52 PR

Okrožni sodnik - od 50 do 53 PR, svetnik v 54 PR

Višji sodniki - od 55 do 57 PR, svetnik v 58 PR

Vrhovni sodniki - v 60 PR, svetnik pa v 61 PR

Vlada je potrdila besedilo novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki sodnike uvršča v 47. izhodiščni plačni razred, odpravlja večino dodatkov in zmanjšuje število napredovanj sodnikov. Načelo večje fiksnosti plače je postavljeno kot novo temeljno načelo sistema sodniških plač, je povedala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. Predlagane zakonske spremembe se nanašajo tudi na državne tožilce in državne pravobranilce.

Število pravosodnih funkcionarjev, ki bodo s 1. julijem uvrščeni v višji plačni razred:

880 pravosodnih funkcionarjev se uvrsti za en plačni razred višje glede na aktualno uvrstitev

217 pravosodnih funkcionarjev se uvrsti za dva plačna razreda višje glede na aktualno uvrstitev (med njimi je 135 okrajnih sodnikov)

88 pravosodnih funkcionarjev se uvrsti za tri plačne razrede višje glede na aktualno uvrstitev (med njimi je 30 višjih sodnikov)

37 pravosodnih funkcionarjev se uvrsti za štiri plačne razrede višje glede na aktualno uvrstitev (od teh je 35 okrožnih sodnikov)

148 pravosodnim funkcionarjem se aktualna uvrstitev ne spremeni (predsedniki in podpredsedniki sodišč idr. vodstveni položaji)

Neustavnost sodniških plač se bo po predlogu vlade, na katerega so pristali tudi sodniki, zaradi finančne krize odpravila čez leto in pol. Plačna nesorazmerja bodo tako odpravili v dveh delih, prvi del 1. julija letos, drugi del pa 1. decembra 2010. Po besedah predsednika vrhovnega sodišča Franca Testena so sodniki pristali na to, da protiustavnost traja še leto in pol, kar pomeni najmanj štiri leta od prve odločbe ustavnega sodišča iz leta 2006. Testen je ocenil, da bodo za zdaj sodniki dobili toliko ustavnosti, kolikor je denarja.

V Sloveniji je 1370 pravosodnih funkcionarjev.
V Sloveniji je 1370 pravosodnih funkcionarjev. FOTO:

Kot je pojasnila ministrica, ostaja obseg sredstev za plače do 1. decembra 2010 nespremenjen, in sicer 66,8 milijona evrov bruto. Ob dokončni uskladitvi plač pravosodnih funkcionarjev z odločbo ustavnega sodišča predlog sprememb predvideva dodatna sredstva v višini 5,8 milijona evrov bruto na letni ravni. Zagotovili naj bi jih z ukinjanjem določenih dodatkov in reorganizacijo sodišč, ki zajema tudi zniževanje števila sodnikov, državnih tožilcev in državnih pravobranilcev. Če bi se do decembra naslednje leto njihovo število zmanjšalo za 116, dodatnih sredstev ne bi potrebovali, so sporočili z vlade.

Kaj so dobili, kaj izgubili

Dodatka za povečan obseg dela ne bo več.
Dodatka za povečan obseg dela ne bo več. FOTO: Kanal A

Zaradi uskladitve s plačami funkcionarjev drugih dveh vej oblasti so povišani izhodiščni plačni razredi okrajnih, okrožnih, višjih in vrhovnih sodnikov, hkrati pa je bistveno znižan razpon možnih napredovanj sodnikov. Po predlogu zakona bodo lahko okrajni sodniki napredovali za štiri plačne razrede, okrožni za tri, višji za dva plačna razreda, za vrhovne sodnike pa napredovanje ne bo več mogoče.

Dodatkov za redno delovno uspešnost in povečan obseg dela ne bo več, medtem ko dodatek za delovno dobo ostaja. Prav tako bodo sodnikom še naprej izplačevali dodatke za dvojezičnost, za delo v manj ugodnem delovnem času in pripravljenost ter položajni dodatek, ki pa bo nižji. Posloviti pa se bodo morali od dodatkov za mentorstvo, specializacijo, magisterij in doktorat ter za delo v manj ugodnih delovnih pogojih.

Virant: Dogovor je dvojna napaka

Nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant je kritičen. Dogovor, da plače sodnikov niso več vezane na delovno uspešnost, po njegovem v sodstvo znova uvaja uravnilovko, pomeni pa tudi ponovno uvajanje kulta povprečnosti v sodstvu. Hkrati je garancija, da bo "naše sodstvo ostalo zelo neučinkovito", dodaja. Dvig fiksnih plač sodnikov pa pomeni nova plačna nesorazmerja v javnem sektorju, zlasti v primerjavi z zdravniki in visokošolskimi učitelji, je prepričan. "Lahko se zgodi, da bo to sprožilo plaz zahtev sindikatov javnega sektorja," še pravi.

V zvezi z dogovorom se je v pismu predsedniku vlade Borutu Pahorju oglasil tudi sekretar republiškega odbora Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič. V njem je zapisal, da anomalije in odstopanja v plačnem sistemu sprožajo nezadovoljstvo zaposlenih v državni upravi.

Cilj predlagane novele je uskladitev plač sodnikov s funkcionarji drugih vej oblasti v skladu z odločbama ustavnega sodišča, iz katerih izhajajo predvsem naslednje temeljne zahteve:

– ustavnopravna enakovrednost vseh treh vej oblasti se mora odražati tudi pri urejanju materialnega položaja nosilcev posameznih vej oblasti, kar zahteva določitev ustreznejših razmerij med plačami sodnikov in plačami funkcionarjev zakonodajne in  izvršilne oblasti,

–  z vidika zahteve po neodvisnosti sodnikov in zahteve po zaupanju javnosti v sodstvo je treba določiti takšen sistem določanja plač sodnikov, iz katerega ne bo izhajalo, da se spodbuja produktivnost sodnikov v smislu kvantitete dela, temveč da se zagotavlja kakovostno in učinkovito izvajanje sodne oblasti, kar zahteva fiksnejšo opredelitev plač sodnikov od veljavne,

– postopek usklajevanja sodniških plač mora biti določen z zakonom, da ne bi prišlo do njihovega bistvenega znižanja,

– predstavnikom sodstva mora biti zagotovljena možnost sodelovanja pri sprejemanju ureditve, ki se nanaša na položaj sodstva oziroma sodnikov. 

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CezDrnInStrn
20. 06. 2009 14.08
Bravo sodniki !Lenuhi in delomrzneži!Pahor se vas pa boji?Zakaj?A ne boste stavkali sedaj?Je konec direktive iz SD-ja?
Golosek
20. 06. 2009 12.53
dree@: kot so si različni šolniki, tako je tudi pri sodnikih. Samo da jaz ne mečem vseh v isti koš, tako kot Vi. Sicer pa ima dree prav. Večina sposobnih znanstvenikov je že v tujini, ostali sposobni komaj čakajo, da se jim pokaže priložnost za odhod, mlade generacije pa bo izobraževala tretja kategorija z geslom: nihče me ne more tako malo plačati, kolikor lahko malo naredim. Pa lahko noč!
dree
20. 06. 2009 12.23
Golosek Plača je dohodek za DELO, na za TITULE. Izobrazba je šele sredstvo, da znjim kaj ustvariš, ne že končni rezultat. Štejejo rezultati - kvaliteta, produktivnost, učinkovitost. Tako da ne poveličevat tistih, ki zgolj "požrejo vse knjige, od sebe pa ne dajo nobene fige". Po mojih izkušnjah so se doslej izvrstno izkzali le profesorji (asistenti) , ki so svoje znanje uporabljali in nadgrajevali tudi v praksi. Tisti pa , ki že celo življenej ždijo le na faksu, so zmrznili že ob prvem vprašanju malo bolj zvedavega študenta, pa čeprav se kitijo z mnogimi titulami. Slednji si po moje zaslužijo le povprečnost, pa še to ne, tudi glede polačila. Skratka, le izobrazba ne more bit merilo, je le sredstvo, orodje za nadaljne DELO! Primerjava s sodniki pa: sodnik- na mesec 20 sodb speljat vse obravnave skozi, z domnevam, sitnimi strankami in še bolj tečnimi odvetniki, in se ažurirat glede stalno spreminjajoče zakonodaje. Plača - okrajni sodnik nekaj čez 1000 EUR al kok? Šolnik - predavat dvakrat na teden po dve uri, snov pa že 50 let ista. Plača za te 4 ure - Ulala!!!!
Golosek
20. 06. 2009 11.48
sončkasta@: delovna doba obeh magistrov je primerljiva ali pa na OŠ celo nižja. In še podatek: lektor z doktoratom na javni univerzi lahko doseže največ 36. razred, asistent z doktoratom pa 40. Ljudje pa so lahko asistenti tudi 20 let in več, če ni prostega profesorskega mesta, in z vsemi habilitacijami in mednarodnimi referencami ne dosežejo niti plače uslužbenca v državni upravi (takega brez posebnih odgovornosti) z enako delovno dobo.
Leandra
20. 06. 2009 11.41
Še enkrat v Sloveniji imamo tri Bisere. in sicer Slovensko pravosodje kjer je pravica, ustavnost in demokracija odvisna od sodniških plač.. Bed.aki.. Rimokatoliško Cerkev kjer so etika, morala, kultura vera in demoktatične vrednote odvisne od tega ali imajo Pokljuko, Blejski otok vse iz proračuna in nič davkov ustave in zakonov.. Kret.eni Ter zavarovalnico, ki takoj izplača premijo za plazove v Panonski nižini in za poplave na Triglavu. Lopovi. Konec maše..??
ivo55
20. 06. 2009 11.39
memento mori....
Leandra
20. 06. 2009 11.30
LDS -e drugič kupuje kupljeno.?? Prvič poslanske plače in trajni mandatto je pomenilao mi LDS ovci pokrademo vse vi pa zaliti kot beton gluhi za vse... Drugič povišanje plač mi pokrademo kar je ostalo vi pa zope,t ko že dozdaj zabiti kot beton in delate kot seda nič in preganjati tiste ki ne plačujejo RTV ja..
RADO62
20. 06. 2009 11.25
Na bruhanje mi gre od nesposobnosti te zariple strastne kadilke od Irme Pavlinič Krebs.... heh
Buena Vita
20. 06. 2009 11.24
SPLOH NE DELAT,SLOVENCI ČE LAHKO ŽIVIJO BREZ DELA BALKANCI,KAJ SMO MI VEČJI TROTELJI
Buena Vita
20. 06. 2009 11.22
minister lažljivosti je največji tajkun--ne potrebuje ne šole ,ne diplome zarukanci,, on ve dobro okrog folk prenašat on dobro laže in dobro goljufa trotci,kaj zato potrebuješ šolo lopov je lahko vsak pokvarjenec,in minister lažljivost je eden ta nartavečjih še malo bo v njegovih rokah,LBANKA,LUKA KOPR,INTEREVROPA,ISTRABENZ,,ŠROT SE ŠE UPIRA,POŠRTO IN TELEKOMUNIKACIJE SO MU PODARILI SLOVENSKI POSRANCI-PARLAMENT-MAFIJA
nelika123
20. 06. 2009 10.11
Golosek Pozabil si napisati koliko ima mag. znanosti na OŠ delovne dobe?
nelika123
20. 06. 2009 10.08
Predlagam da čim več ljudi dela na čno - potem pa ne bo več plač za te požeruhe debele na oblasti in v javni uptavi.
nelika123
20. 06. 2009 10.07
V svetu ni države kot je Slovenija. V času krize se javni upravi zvišujejo plače in zaposlujejo na novo svoje sorodnike. Ko bi vlada vedela, da nam gre na bruhanje ko gledamo te face sindikatov z ministrico na čelu.
Tjasa Kone?nik
19. 06. 2009 23.51
Tjasa Kone?nik
19. 06. 2009 23.51
ta dnar raje dajte revnim ljudem ne pa sodnikom ko sam še golf igrajo pa kupujejo lepe hiše vile dobre avte mal posedijo med obravnavajo mal obsodijo enga pa grejo na drago kosilo ! Raje dvignite plače znižajte davke pa z tem dnarjem povišajte plače da bo folk dobr žvev ! ne pa kupovat drage avione pa nevem kaj use da je pol folk zarad tega lačn zarad vašega luksuza !
Buena Vita
19. 06. 2009 23.10
tisti ki mu bo zmankalo
Buena Vita
19. 06. 2009 23.10
podpirajmo sivo ekonomijo dejmo še mi krast in goljufat
krainburger
19. 06. 2009 22.41
naj živi siva ekonomija!
alterego
19. 06. 2009 20.51
višje plače pa sodniki lahko dobijo šele, ko ne bo več sodnih zaostankov - v pol leta bi bli na tekočem!
Buena Vita
19. 06. 2009 18.34
seveda vlada skrbi za vso sodrgo,le slovenci so petorazredneži,nepomembneži