Slovenija

Koliko je rjavih medvedov?

Ljubljana, 07. 09. 2007 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Agencija za okolje, biotehniška fakulteta in lovci so se odločili, da bodo medvede šteli s pomočjo genetike.

Projektna naloga je sestavljena iz dveh sklopov. Prvi je namenjen analizi prebavil, drugi pa ugotavljanju številčnosti rjavega medveda
Projektna naloga je sestavljena iz dveh sklopov. Prvi je namenjen analizi prebavil, drugi pa ugotavljanju številčnosti rjavega medveda FOTO: Reuters

Agencija za okolje, ljubljanska biotehniška fakulteta in lovci so danes začeli s projektom zbiranja vzorcev iztrebkov rjavega medveda po Sloveniji, s katerim želijo med drugim oceniti število rjavih medvedov v Sloveniji na podlagi genetskih podatkov. Projekt, ki ga bodo izvajali vsake štiri do pet let, vreden pa je 108.000 evrov, se bo zaključil oktobra prihodnje leto, prvi podatki pa bodo znani že spomladi.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal profesor na biotehniški fakulteti Ivan Kos, ima projektna naloga dva sklopa. Prvi je namenjen analizi prebavil; zanima jih, s čim se medved prehranjuje, s tem pa bi bilo mogoče odgovoriti na pogosto zastavljeno vprašanje, ali medveda k naseljem privabljajo odpadki. Drugi del naloge je namenjen ugotavljanju številčnosti rjavega medveda, razmerja po spolu in sorodstvenih vezi.

Lovišča s posebnim namenom, ki delujejo pri Zavodu RS za gozdove, pri projektu sodelujejo s petimi svojimi enotami, površina pa je približno 100.000 hektarjev, je povedal vodja službe za lovišča s posebnim namenom pri zavodu za gozdove Janko Mehle.

Lovci bodo sodelovali pri projektu

Lovska zveza Slovenije želi po besedah predsednika komisije za upravljanje z divjadjo pri lovski zvezi Blaža Kržeta s sodelovanjem lovcev pri tem projektu kar najbolj prispevati k razjasnitvi stanja rjavega medveda v Sloveniji. V okoli 100 lovskih družinah, ki sodijo v območje z medvedom, bo v akciji sodelovalo med 500 in 1000 lovcev.

Računajo, da bi lahko bilo ciljno zbiranje vzorcev zaključeno oktobra, še posebej, ker se medved jeseni bolj intenzivno prehranjuje. Mogoče bi lahko bila težava ta, pravi Krže, da je letos gozdna letina dobra in bodo medvedi bolj enakomerno razporejeni, tako da ne bo običajnih jesenskih koncentracij, vendar pa se ne bojijo, da pri zbiranju vzorcev ne bi bili uspešni.

Podatke projekta, ki ga v celoti financira ministrstvo, bodo lahko uporabili pri pripravi ukrepov upravljanja s populacijo rjavega medveda, je povedal vodja sektorja za politiko ohranjanja narave Janez Kastelic. Ministrstvo je doslej uporabljajo metodo monitoringa, po kateri ocenjuje, da je v Sloveniji med 500 in 700 medvedov, okoljski minister Janez Podobnik pa je za letos odobril odstrel 100 medvedov. V prvem polletju jih je bilo iz narave odvzetih 74, je povedal Kastelic.

Od medvedov, ki so jih nazadnje prepeljali v francoske Pireneje, sta življenje izgubili dve samici (eno so povozili, druga pa je padla v prepad). Ali jih bodo nadomestili, je odvisno od Francije, pravi Kastelic.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
07. 09. 2007 17.05
Pozor, tisti bolj južni kot pravi Prvo Borec so v nevarnosti, da zapadejo med izbrisane, dvomim, da so se do časa odločil za državljanstvo.
Prvo Bore
07. 09. 2007 16.05
Kaj so pameten teli na inštitutu. Seveda privablja medvede v vas hrana, če jim pa več ne vozijo mrhovine. Pa še malo bosanski medvedov je, ki ne znajo po slovensko brundat, pa smo tam.
Tonček Balonček
07. 09. 2007 15.58
Kako je vse skupaj smešno, pri nas v osmih mesecih ne morejo prešteti več kot 90 odstotkov nepremičnin, kako naj potem pričakujemo, da bodo prešteli šele premičnine v obliki medvedov!šena. Očitno bo "štetje" posameznega medveda stalo najmanj 100-200 EUR, veliko ekspertnih strokovnjakov za medvede bo sodelovalo še po službeni dolžnosti, vkljuično z ministrom!
lyinx01@volja.net
07. 09. 2007 15.13
A sodelovali bodo tudi lovci heh a to tisti ki zamenjajo svinjo za medveda ali žival za človeka?? no potem pa bo to res strokovna raziskava LOL