Slovenija

FOTO: 'Skupaj zmoremo skoraj vse'

Ljubljana, 21. 11. 2008 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
L.H./M.M./STA
Komentarji
402

Poslanci so po devetih urah razprave s 56 glasovi za in 30 proti potrdili vladno ekipo premierja Boruta Pahorja. Pred državnim zborom je priseglo 18 novih ministric in ministrov. Janša je novi vladi obljubil sto dni miru.

Hvala za zaupanje. Jutri je nov dan, za vlado deloven. Borut Pahor

Državni zbor je imenoval deveto slovensko vlado po osamosvojitvi. Mandatar Borut Pahor je poslancem v imenovanje predlagal 18 kandidatov za nove ministrice in ministre, ki bodo naslednja štiri leta sestavljali vladno ekipo. Po deveturni razpravi je o novi vladi glasovalo 86 prisotnih poslancev. V podporo Pahorjevi vladi je glasovalo 56 poslancev, 30 pa jih je bilo proti.

Pahorjeva vlada ima skupaj s premierjem 19 članov.
Pahorjeva vlada ima skupaj s premierjem 19 članov. FOTO: Dz-rs.si

Borut Pahor je neposredno po glasovanju dejal, da je njegova vlada dobila več kot pričakovano zaupanje. "Ob tem izražam zadovoljstvo nad rezultatom. Kredit, ki smo ga dobili, moramo upravičiti s poštenim in predanim delom za vse ljudi, če nas podpirajo ali ne. Veseli me še posebej, da smo v DZ slišali veliko izrazov pripravljenosti k sodelovanju pri vseh pomembnih vprašanjih v naši prihodnosti. Mi kot posamezniki v teh razmerah ne zmoremo skoraj nič, vsi skupaj povezani pa zmoremo skoraj vse."

Borut Pahor: "100 dni luksuza si ne moremo privoščiti."
Borut Pahor: "100 dni luksuza si ne moremo privoščiti." FOTO: Dare Čekeliš

Novoimenovani ministri bodo po Pahorjevih napovedih delali po svoji vesti, zato ne pričakuje, da bodo vedno ravnali tako, kot jim bo sam predlagal, saj so suverene osebnosti. Sicer pa je napovedal, da se bodo tako on kot njegova ministrska ekipa v parlament vračali vsakič, "ko bodo menili, da so k temu poklicani".

Pahor se je še zahvalil dosedanjemu predsedniku vlade Janezu Janši in njegovi ministrski ekipi. Dediščina te vlade namreč po njegovem mnenju omogoča, da se z gospodarsko krizo soočijo bolje pripravljeni. Janši se je tudi zahvalil, ker je v zadnjem mesecu z njim usklajeval vprašanje reševanja gospodarske negotovosti ter zunanjepolitična vprašanja.

Vladna ekipa, ki jo bodo sestavljale koalicijske stranke SD, Zares, DeSUS in LDS, bo skupaj s predsednikom vlade štela 19 članov, med njimi je pet žensk in sedem nestrankarskih ministrov. Novoizvoljeni ministri so že zaprisegli, da bodo spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti ter z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije.

Deveta slovenska vlada

Nova slovenska vlada ima 18 ministric in ministrov. Ministrstvo za finance vodi France Križanič, ministrstvo za notranje zadeve Katarina Kresal, ministrstvo za zunanje zadeve Samuel Žbogar, ministrstvo za pravosodje pa Aleš Zalar. Nova ministrica za obrambo je Ljubica Jelušič, minister za delo, družino in socialne zadeve je postal Ivan Svetlik, minister za gospodarstvo pa Matej Lahovnik.

Prisega nove ministrice za obrambo Ljubice Jelušič
Prisega nove ministrice za obrambo Ljubice Jelušič FOTO: Dz-rs.si
Imamo dovolj znanja, moči in izkušenj, da obdobje pred sabo izkoristimo za to, da ustvarimo atmosfero, v kateri bodo ljudje čas pred nami videli kot čas upanja in ne čas strahu. Borut Pahor

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je prevzel Milan Pogačnik, ministrstvo za kulturo Majda Širca, ministrstvo za okolje in prostor Karl Erjavec, ministrstvo za promet pa Patrick Vlačič. Če bo Pahorjev predlog v DZ dobil podporo, bo ministrstvo za šolstvo in šport vodil Igor Lukšič, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, ministrstvo za zdravje Borut Miklavčič, ministrstvo za javno upravo pa Irma Pavlinič Krebs.

Nova vlada ima tudi tri ministre brez listnice. Minister brez listnice za razvoj in evropske zadeve bo Mitja Gaspari, ministrica brez listnice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlata Ploštajner, minister brez listnice za Slovence po svetu pa Boštjan Žekš.

Prvi odzivi novih ministrov

Karl Erjavec, minister za okolje in prostor: “Rad imam resorje, kjer je treba trdo delati in kjer lahko tudi pokažeš kakšne rezultate. Trudili se bomo, da se bomo uspešno soočili s težko gospodarsko situacijo in skušali čim bolj ublažiti vse socialne tegobe, ki nas čakajo."

Borut Pahor in Janez Janša sta že opravila primopredajo poslov. Prva seja nove vlade bo že v soboto zjutraj.
Borut Pahor in Janez Janša sta že opravila primopredajo poslov. Prva seja nove vlade bo že v soboto zjutraj. FOTO: Dare Čekeliš

"Osnovno pravilo pravne države je, da smo vsi enaki pred zakonom in to bo nedvomno vodilo pri našem delu," je poudarila nova notranja ministrica Katarina Kresal in dodala, da se veseli dela, ki jo čaka. "Zato ker, če ga bomo prav poprijeli, bomo čez štiri leta lahko pokazali res dobre rezultate in se bodo lahko ljudje v Sloveniji počutili res varne in enake pred zakonom."

Novi minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič je po izvolitvi povedal, da je ministrska funkcija zanj nekaj novega. "Gre za novo občutje, v katerem se skušam znajti, vsekakor pa gre tudi za občutek velike odgovornosti," je dejal.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je napovedala, da bo v začetku na ministrstvu opravila pregled stanja in preučila kadrovske rešitve. V nadaljevanju ministrstvo po njenih besedah čaka že nekoliko obsežnejši projekt – strateški pregled obrambe. "To je nekoliko natančnejša analiza celotnega stanja v vsem obrambnem področju – tudi na zaščitno-reševalnem področju," je dejala. Med prvimi se bo lotila tudi zadeve Patria, ki po njenem mnenju ne potrebuje politične, ampak strokovno presojo.

Janša je Pahorju že predal posle

Po prisegi nove vlade je dosedanji premier Janez Janša predal posle novemu premierju Borutu Pahorju. Ob tem mu je izročil tudi poročilo o delu vlade v letih 2004–2008 in mu zaželel uspešno delo. Janša je poudaril, da naslednji vladi zapuščajo "solidno podlago". Pahor pa se je Janši zahvalil za sprejetje povabila k razmisleku o partnerstvu za razvoj.

Veselje po imenovanju nove vlade. Novi notranji ministrici Katarini Kresal je čestital tudi Zmago Jelinčič.
Veselje po imenovanju nove vlade. Novi notranji ministrici Katarini Kresal je čestital tudi Zmago Jelinčič. FOTO: Dare Čekeliš

Janša se je uvodoma zahvalil tudi dosedanji vladi, ki je, kot je spomnil, "nosila precej težko breme, vključno z izzivom vodenja Evropske unije". Rezultate zadnjih štirih let Janša ocenjuje kot dobre. Po njegovih besedah je bilo namreč "okrog 80 odstotkov tega, kar je bilo načrtovano, narejenega".

Veseli bomo, če bomo ob koncu tega mandata, ki se danes začenja, lahko imeli pred sabo rezultate, ki bodo primerljivi temu, kar je bilo doseženo v teh štirih letih. Janez Janša

Novi premier Borut Pahor pa se je Janši zahvalil za njegovo sprejetje povabila, "da skupaj razmislimo o primerni obliki partnerstva za razvoj v naslednjih štirih letih".

Pahor je poudaril tudi Janševo delo na položaju predsednika vlade ter pri tem opozoril, da "nova vlada sprejema odgovornosti z gospodarstvom v dobri kondiciji".

Pahor je spomnil tudi na to, da se je kot premier zavezal, "da bomo glede vseh najpomembnejših stvari iskali konsenz v državnem zboru". Pri tem pričakuje konstruktivne kritike in predloge opozicije. "Moja zaveza je, da te boljše predloge, če jih bomo tako ocenili, tudi sprejmemo," je dodal.

"100 dni luksuza si ne moremo privoščiti"

Premier Borut Pahor je sicer že zjutraj nagovoril zbrane poslance in povedal, da ne bodo čakali 100 dni, temveč bodo že jutri delali, če bo danes imenovana nova vlada. "100 dni luksuza si ne moremo privoščiti," pravi. V položaju, v kakršnem smo, je po besedah Pahorja ugodna okoliščina ta, da vlada, ki odhaja, ni odgovorna za položaj, v katerega gremo. "Vsi vemo, da smo v položaju, na katerega ni mogla vplivati. Situacija je taka, kot je, mi jo moramo vzeti kot izziv in izpeljati svojo nalogo," je dejal Pahor. Napovedal je tudi obuditev partnerstva za razvoj.

Janez Janša je poudaril, da je prejšnja vlada opoziciji omogočila članstvo v nadzornih svetih ter nikoli ni spreminjala odločitev, ki so bile potrjene na referendumu, zato oboje pričakuje tudi od nove vlade.
Janez Janša je poudaril, da je prejšnja vlada opoziciji omogočila članstvo v nadzornih svetih ter nikoli ni spreminjala odločitev, ki so bile potrjene na referendumu, zato oboje pričakuje tudi od nove vlade. FOTO: Dare Čekeliš


Generalne državne tožilke Barbare Brezigar Pahor ne namerava zamenjati, pač pa jo bo, kot je dejal, povabil, da svoje delo opravlja še naprej.

"Naša prioriteta je boj zoper recesijo," je dejal Pahor. Nova vlada si bo prizadevala za povečanje produktivnosti gospodarstva. "Zato bodo morale plače zaostajati za produktivnostjo vsaj za en odstotek,“ pravi Pahor. "Pomagali bomo podjetjem, ki imajo ustrezne razvojne načrte," je povedal in dodal, da vlada ne bo finančno pomagala podjetju, ki nima perspektive. Treba je pomagati delavcem, ki bodo ostali na cesti.

"Prav je, da se kdaj skregamo," je dejal Pahor, saj meni, da tako lahko pridejo do bolj konstruktivnih rešitev težav. Pravi tudi, da bo nova vlada varčna in se bo odrekla ugodju. "Sam bom živel od prihrankov, tako kot večina državljanov," je povedal. Po njegovih besedah se bo vlada na svoji prvi seji sestala že v soboto, od novih ministric in ministrov, od katerih je po njegovi oceni vsak sposoben prevzeti odgovornost v resorju, ki ga vodi, pa pričakuje veliko odrekanja in razumevanja. "Povedal sem jim že, da bomo, dokler ne bomo rešili velikih problemov, veliko delali in bolj malo spali," je dejal.

Kadrovskega cunamija ne bo, je zatrdil Pahor. "Delili se bomo le na sposobne in nesposobne in ne na vaše in naše," je pojasnil. Pojasnil je, da se vlada ne bo vmešavala v delo institucij, pristojnih za boj zoper gospodarski kriminal. Glede Hrvaške pa je dejal, da bo nova vlada storila vse, da bo nadaljevala s pogovori o njenem vstopu v Evropsko unijo. "Toda to bomo storili le v primeru, če njihov vstop ne bo ogrozil slovenskih nacionalnih interesov," poudarja Pahor. Ob tem je napovedal, da Slovenija ne bo nasprotovala odpiranju novih poglavij pri pogajanjih Hrvaške z EU samo, če bo ocenila, da dokumenti ne prejudicirajo meje s Slovenijo, in če bo imela zagotovilo, da jih "tako razume tudi Svet EU".

Janša novi vladi obljubil sto dni miru

Janša je poudaril, da je prejšnja vlada opoziciji omogočila članstvo v nadzornih svetih ter nikoli ni spreminjala odločitev, ki so bile potrjene na referendumu, zato oboje pričakuje tudi od nove vlade.

Predlagane vladne ekipe Janez Janša sicer večinoma še ni želel vnaprej ocenjevati, obljubil pa ji je "sto dni miru", v katerih največja opozicijska stranka SDS ne bo vlagala interpelacij ali uporabljala drugih podobnih poslovniških možnosti. Nova vlada namreč potrebuje sto dni, da prevzame odgovornost, pravi Janša, ki novi vladni ekipi obljublja podporo, kadar bo šlo za ukrepe, ki bodo v interesu Slovenije. Janša sprejema tudi Pahorjevo ponudbo o partnerstvu in čim prej pričakuje konkreten predlog.

Sicer pa je dosedanji premier izrekel nekaj kritičnih besed o politični sliki, ki po njegovem mnenju kaže na absolutno koncentracijo oblasti ene politične opcije. "Po zadnjih volitvah se je v Sloveniji spet vzpostavila koalicija na ideološki podlagi," je prepričan Janša. Sicer pa ima nova vladna koalicija po Janševem prepričanju oblast tudi nad slovensko prestolnico, državnim svetom, mediji, sindikati in organizacijami civilne družbe. Ker bo z izvolitvijo vlade potrjen tudi pravosodni minister Aleš Zalar, bo koalicija oblikovala tudi sodno vejo oblasti, je prepričan Janša. Ker Pahor Zalarja ni umaknil s kandidatne liste, je po Janševem mnenju pustil "velik madež na celotnem predlogu".

Boruta Pahorja je v poslanskih klopeh nasledil Marijan Križman. Prav tako poslanske klopi zapušča sedem novoimenovanih ministric in ministrov. V parlamentu jih bodo zato zamenjali nadomestni poslanci.
Boruta Pahorja je v poslanskih klopeh nasledil Marijan Križman. Prav tako poslanske klopi zapušča sedem novoimenovanih ministric in ministrov. V parlamentu jih bodo zato zamenjali nadomestni poslanci. FOTO: Dz-rs.si

Janša je kritičen tudi do vsebine koalicijske pogodbe nove vlade. Tako se mu denimo zdi zaskrbljujoče, da bo koalicija glede gospodarskega kriminala šele preverila, koliko neupravičeno pridobljenega bogastva je bilo dejansko pridobljenega s kaznivimi dejanji.

KOMENTARJI (402)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trebez
22. 11. 2008 18.01
OJLA A NIMA PAHOR ČEDNO ŠEFINJO KABINETA
Goky
22. 11. 2008 13.49
Pokazali so par debelih krav. Suhe shirane so pa bile skrite v štali.
bozjibic
22. 11. 2008 13.46
Prevzem oblasti pomeni predvsem prevzem odgovornosti. Položaj, ki je nastal s finančno krizo in recesijo, pa je vse prej kot rožnat. Novi vladi želim vso srečo, saj je tudi moja vlada in življenje vseh nas bo odvisno od njenih potez, toda vendarle je treba povedat, da se je ta vlada v času, ko je bila Slovenija v vzponu, pripravljala za prevzem oblasti brez pravega alternativnega programa v odnosu do prejšnje vlade. Ironija usode je hotela, da je oblast dobila, debele krave, ki so se zdele še par mesecev nazaj samoumevne, pa so se skoraj čez noč preobrazile v suhe krave. Namesto vladanja v smislu prekanaliziranja denarja od njihovih na naše bo zdaj potrebno bistveno bolj inovativno vladanje, ki bo sploh zagotavljalo preživetje mnogih podjetij in ogroženih socialnih skupin. Pa srečno!
Goky
22. 11. 2008 13.44
nisem prepričan, da je Janša glavni. Bo še kaj skrite pozadine.
Goky
22. 11. 2008 13.42
prašek Sej razumem Če je kaj trniral ta mali baletnik bo še kaj. Če pa ni je pa že fuč.
Goky
22. 11. 2008 13.38
prašek jaz klas 1946 Pa mi gre še dobro.
Goky
22. 11. 2008 13.37
prašek Če bi mislil z svojo glavo bi mogoče pravilno ugotavljal stvari ki so se dogajale takrat. Tako pa pumpanje naredi svoje.
RADO62
22. 11. 2008 13.35
Pa sem bil skoraj prepričan, da slabšega ministra po Ruplu ne more biti več... In potrem vidim, da sem se zelooo motil. In ne enkrat, celo večkrat...(Kresal, Lukšič, Širca...) heh...
Goky
22. 11. 2008 13.34
prašek poznam šalo vendar se v njegovi letih še prav odlično sexa. Tako da?
Goky
22. 11. 2008 13.32
Rado Slovenijo so osamosvojili slovenci tisti, ki so bili doma neglede na to al so bli komunisti al pa ne. Pritepenci pa, ki so prišli potem delajo zdrahe.
RADO62
22. 11. 2008 13.29
Kot kaže je Pahor nalašč zbiral take nevedne kretene, da bi Slovenijo spravil na kolena iz maščevanja, ker se je osamosvojila.... seveda mu pomagajo na veliko Kućan, Janković, Türk, Potrć, Stanovnik in še kakšen komunistični mombli od zadaj. Končno se lahko maščujejo Slovencem. Čestitam za podlo delo komunistom. Navsezadnje je to brez precedensov, da v državi EU-ja vladajo komunisti.... heh...
Goky
22. 11. 2008 13.26
ja je pa lepa smrt, če te zadene z trdim.
Goky
22. 11. 2008 13.25
prašek jaz sem sedaj kot prerojen. Sam, da negledam več tistih grimsovskih fac v parlamentu. Tudi po faci se prepozna karakter človeka.
Goky
22. 11. 2008 13.20
ja prašek kaj veš viagra dela čudeže.
Goky
22. 11. 2008 13.17
Zmagec načrtuje kakšen skokec. Je stari lisjak a.
toncek-
22. 11. 2008 13.05
Poglejte kako korlo gleda pahorja pri podpisu ministrice.
Uporabnik113189
22. 11. 2008 13.03
Zato je bistvenega pomena pravna država, vse ostalo ( sorodstvo, pripadnost stranki) pa nepomembno. Resnica je pač takšna, da ko gre za denar tudi med sosrodniki ni prav nobene milosti. Nešteto primerov pravd imaš na sodišču. Torej, ko nekdo kot lastnik kupi podjetje, ga zanima samo profit. Če se bodo časopisi prodajali ker bo narod gledal gole ženske, jih bodo natisnili vsak dan vsaj polovico strani. če se bodo bolje prodjali, ko bodo razlagali desničarske krivice, bo tega vsaj dve strani. Briga lastnika, kaj pišejo, zato imajo urednike in marketing, ki zelo dobro ve, kaj se prodaja..Zato je neumnost razlagati da je Šrot recimo rdeč. Je tudi črn in bel, samo da mu kaplja v žep.. Zato so vsi poskusi političnega nakladanja z novimi časopisi klavrno propadli. Pač prodajno niso zanimivi in naložbe ki jih je za ta namen naredila država, so zgrešene in propadle..Ergo, kdor vodi državo in dela propadle naložbe je nesposoben. Če bi bilo dovolj bralcev (plačnikov), bi to že naredil kakšen privatnik in dobro zaslužil..
toncek-
22. 11. 2008 13.02
rsp.123 mogoče bosta preganjala strojane.
Uporabnik113189
22. 11. 2008 13.02
njanez43, nimaš prav. Najprej mi povej, kje je KGB pri nas, ker je nikjer ne vidim. Tudi komunistične partije kot organizacije ni nikjer v nobenih registrih. Ali se ti prikazujejo tudi bele miši mogoče? Potem je čas da narediš inventuro pri sebi. Naslednja velika neumnost, ki izhaja iz popolnoma napačnih predpostavk je pa tista, ko nekoga obtožuješ nepotizma in se začno nekakšne primerjave ali je v sorodu z onim, tisti je pa sin od nevemkoga..To so same neumnosti. Na delovnem mestu se moraš držati predpisov delodajalca in zakonodaje. Črn ali bel, v sorodu ali ne, to zakonodajalca po pravilu ne briga. Praktično smo vsi nekako v sorodu in če bi začeli to razvijati ne bi v kratkem našli nikogar, ki bi bil primeren. Če zletiš z delovnega mesta, takrat izgubiš tudi vsa pooblastila in si zopet en navaden recimo temu upokojenec, ki ga nihče ne opazi. Tudi sorodniki se te bodo radi izognili.
190294
22. 11. 2008 12.45
se strinjam, lep par bi bila kresalova in pahor