Slovenija

Otoplitev odnosov

Ljubljana/Zagreb, 21. 11. 2008 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaški zunanji minister je prepričan, da bo novi slovenski vladi ena izmed prioritet delovanja vzpostavitev dobrih odnosov s Hrvaško.

Borut Pahor v DZ
Borut Pahor v DZ FOTO: POP TV
Hrvaški mediji so v četrtek zvečer poročali, da naj bi francosko predsedstvo EU Sloveniji predstavilo predlog za deblokado pristopnih pogovorov Hrvaške z EU. Bistvo predloga naj bi bilo, da bi se Hrvaška pisno zavezala, da v pogajalskem procesu z ničimer ne prejudicira meje s Slovenijo.

Mandatar za sestavo nove slovenske vlade Borut Pahor je danes v državnem zboru (DZ) dejal, da je bila Slovenija glede pristopnih pogajanj Hrvaške z EU v zadnjih dveh tednih v 'živahnem kontaktu' s francoskim predsedstvom EU, ki je upoštevalo nekatere slovenske predloge "za to, da se stvari uredijo na primeren način".

Povedal je še, da je v pogovorih z vlado premierja Janeza Janše podprl njeno odločitev glede zaščite interesov Slovenije pri pogajanjih Hrvaške z EU. Že tedaj je napovedal, da bo tudi njegova vlada ravnala tako, da bo Slovenija kot soseda, kot prijateljska država, kot članica EU storila vse, da Hrvaška nadaljuje pogovore z Unijo, vendar mora Zagreb razumeti, da tega ne more narediti na račun slovenskih nacionalnih interesov. "Samo če dobimo jasna zagotovila o tem, da dokumenti, ki so predloženi Evropski komisiji kot dokumenti za odprtje poglavij, ki še niso odprta, ne bodo prejudicirali meje med državama, in da bomo imeli jasno zagotovilo, da tako te dokumente razumeta tudi Svet EU in Evropska komisija, bomo proučili našo odločitev glede odpiranja poglavij v pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU," je v nagovoru poslancem še poudaril Pahor.

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu vidijo v Žbogarjevih
izjavah razlog za optimizem po somraku hrvaško-slovenskih odnosov in Ruplovi blokade hrvaških pogajanj z Brusljem. Prav zato je minister Jandroković v zadnjem času izjemno taktičen v komentarjih odnosov s Slovenijo in se izogiba ostrim izjavam, s katerimi bi zapiral vrata izboljšanju odnosov," poroča hrvaški časnik Novi list.
Na hrvaškem zunanjem ministrstvu vidijo v Žbogarjevih izjavah razlog za optimizem po somraku hrvaško-slovenskih odnosov in Ruplovi blokade hrvaških pogajanj z Brusljem. Prav zato je minister Jandroković v zadnjem času izjemno taktičen v komentarjih odnosov s Slovenijo in se izogiba ostrim izjavam, s katerimi bi zapiral vrata izboljšanju odnosov," poroča hrvaški časnik Novi list. FOTO: Reuters

Spomnimo, da je konec oktobra Hrvaška na pristopni konferenci v Bruslju namesto odprtja načrtovanih štirih poglavij zgolj zaprla eno poglavje v pristopnih pogajanjih z EU. Za odprtje štirih pripravljenih poglavij Zagreb ni imel soglasja Ljubljane, ki je Hrvaško opozorila, da mora iz pogajalskih stališč umakniti elemente, ki bi kakor koli prejudicirali mejo med državama.

'Hrvaška bo prioriteta slovenske vlade'

Žbogar je dejal, da bo nova slovenska vlada počakala na priporočila mešane komisije mednarodnih pravnikov glede morebitne predaje odločanja o vprašanju meje s Hrvaško tretji strani, hkrati pa je po njegovih besedah treba graditi tudi na možnosti za morebitno dvostransko reševanje. Predpogoj je vzpostavitev komunikacije, izboljšanje odnosov in medsebojnega zaupanja s Hrvaško, meni.

"Prepričan sem, da bo imela nova slovenska vlada kot eno izmed prioritet svojega delovanja dobre in kakovostne odnose s Hrvaško," je poudaril hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković. Dodal je, da si bo tudi sam maksimalno prizadeval za dodaten premik v odnosih med državama.

Jandroković "zelo kmalu" pričakuje srečanje z bodočim slovenskim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem. "Glede na vsestranskost naših meddržavnih odnosov pričakujem, da se bova pogovarjala o vprašanjih, ki zanimajo obe strani," je dodal. Poudaril je prijateljske odnose med državama in izrazil prepričanje, da je treba odprta vprašanja reševati z dialogom.

"Odprta vprašanja s Slovenijo želimo urejati na obojestransko sprejemljiv način, v evropskem duhu, na podlagi dobrososedskih načel. Pričakujemo nadaljevanje procesa, ki se je začel z dogovorom predsednikov obeh vlad, doseženim avgusta 2007 na Bledu, ki ga je pozdravila tudi Evropska unija," je povedal. Hrvaška želi ta proces skleniti s posebnim sporazumom, ki bi ga ratificirala parlamenta obeh držav, je pojasnil.

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar FOTO: Dare Čekeliš


"Zato je potrebno opogumiti delo mešane komisije za izdelavo pravnega okvira za predložitev spora mednarodnemu pravosodnemu telesu in mešane komisije za ugotavljanje spornih točk na meji med Hrvaško in Slovenijo, da bi lahko komisiji čim prej ponudili skupno dogovorjene predloge," je še dejal vodja hrvaške diplomacije.

Hrvaški premier Ivo Sanader je dejal, da je Hrvaška pripravljena podpisati izjavo, kot jo predlaga Francija. Ob tem je spomnil, da je Zagreb že večkrat zagotovil, da v dokumentih, ki so jih poslali v Bruselj, ne prejudicirajo meje in si želijo reševanja mejnega vprašanja na drugih ravneh, in sicer zunaj pristopnega procesa.

Jandroković je znova zatrdil, da Zagreb nima namena prejudicirati meje. "Glede tega smo od začetka jasni. Skozi pogajalska stališča nimamo nobenih namenov vplivati na obmejno črto med Hrvaško in Slovenijo. Od prvega dneva podpiramo delo mešanih komisij, ki naj bi določili pravni okvir za to, da se obrnemo na eno izmed mednarodnih pravosodnih teles," meni Jandroković. Dodal je, da gre za bilateralno vprašanje, s katerim ni treba obremenjevati pogajanj z EU.

Na sedežu hrvaške diplomacije so tudi potrdili, da bo šel minister Jandroković prihodnji teden na mini turnejo, v okviru katere bo obiskal Ciper, Poljsko in Moldavijo. V sredo, ko je napovedano srečanje slovenskega predsednika Danila Türka in zunanjega ministra Samuela Žbogarja s hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem v Zagrebu, bo Jandroković tako na Poljskem.

Cilj našega predloga je, da se odprejo poglavja, ki so na to pripravljena, ter da se proces pristopnih pogajanj jasno loči od reševanja dvostranskih vprašanj. Viri pri francoskem predsedstvu

Prizadevanja francoskega predsedstva EU

Francosko predsedstvo EU si dejavno prizadeva, da bi se pristopna pogajanja s Hrvaško čim prej premaknila z mrtve točke, zato je v stalnih stikih s Hrvaško in Slovenijo, ki jima je predlagalo, naj se zastoj reši z zagotovilom, da pogajalska poglavja Hrvaške z EU ne bodo prejudicirala vprašanja meje.

V kakšni obliki naj bi bilo to zagotovilo podano, po navedbah virov pri francoskem predsedstvu še ni povsem jasno. "To naj bi bila neke vrste pisna zaveza," so nakazali. Predsedstvo zdaj čaka na formalno potrditev slovenske vlade in nato na formalne odzive z obeh strani.

Francosko predsedstvo je že od oktobra v stalnih stikih s Hrvaško in Slovenijo, da bi našli rešitev za zastoj Hrvaške v pristopnih pogajanjih z EU zaradi zahteve Slovenije, naj Hrvaška iz pogajalskih poglavij umakne vse elemente, ki bi lahko kakor koli prejudicirali mejo. "Prizadevamo si najti rešitev, sprejemljivo za obe strani," so pojasnili viri.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
28. 11. 2008 01.43
k sreči pri nas ni kazni za nekater protižidovske izjave kot npr. v nemčiji,kar se pa tiče nas po mojem bo vse uredu ker mi smo itak na uni strani(ZDA,Francija,....)tko da nas oni nebodo ogrozili kvečjemu kak drug nas lahko.
zavedenSLO
25. 11. 2008 14.18
zogby a si že kdaj slišal, da so židje krivi za vojne po svetu in to v celi zgodovini. Najbolj nevarni so Ameriški židje, ki so bogati in imajo vpliv na Ameriško politiko. Amerika pa živi od vojne. Sarkozy pa je velik zaveznik Amerike in po mojem mišljenju se za nas to ne bo dobro izteklo in upam, da se motim. Boš sam videl če bo kaj narobe prav? Židov pa nihče po svetu ne mara toliko, da boš vedel pa tudi če ima Sarko en procent židovske krvi bo imel judovsko mišljenje.
zogby
23. 11. 2008 19.59
zavedenSLO okej imaš prav sem preveril na wikipediji ,drgač ma pa sarko poleg židovskih,mađarskih tut grške korenine. Sam a je kaj narobe če je človek žid pa še to ene 30% procentov??
bučar
22. 11. 2008 16.38
pod redčimi se ne bo nič dogajalo in hrvati bodo lahko krali slo zemljo še naprej.............
semersixx
22. 11. 2008 14.32
HRVAŠKA BO VSTOPILA V EU OZ. EVROPSKO UNIJO KDAJ ? KAD NA VRBI RODI GROŽĐE
zavedenSLO
22. 11. 2008 14.04
HRVATI SOMALISKI PIRATI VAS NAJBOLJ OGROŽAJO
putar
22. 11. 2008 13.56
slovensko oviranje hrvaških pogajanj z EU - samo za domačo uprabo
Iluzionist
22. 11. 2008 11.48
Sarkozy nas je nategnil, ker vprašanje meje nikoli ne bo rešeno, Hrvati so pa veseli, samo da gredo v EU... Upam, da tukaj ne bo prvi kiks Pahorja...
zavedenSLO
22. 11. 2008 11.20
d.d obnašaš se, kot da si se zdajle rodil oziroma ti nimaš pojma
zavedenSLO
22. 11. 2008 11.14
d.d22.11.2008, 06:54Sarkozy je madžar ..in to je lepo da se je lotil naših problemov,saj so rešljivi...naj raje pomaga koaliciji srbija samo beograd...ta dela prepočasi.... HUDO SE MOTIŠ!
zavedenSLO
22. 11. 2008 11.10
zogby22.11.2008, 04:50Sarkozy je pa mađar,ne pa žid. hahaha ČE NE VEŠ JE ON POTOMEC MADŽARSKIH ŽIDOV MENE VPRAŠAJ, KER JAZ VSE VEM!
putar
22. 11. 2008 09.44
--> carpe.diem22.11.2008, 09:38 in ozemlje je bilo jugoslovansko
Magdalena Mitrovic
22. 11. 2008 09.42
d.d. sanjaš svinja o koruzi ,kaj?
carpe.diem@masicom.net
22. 11. 2008 09.38
Pa naj že dajo to zadevo na sodišče v Haagu. Ne vem, zakaj odlašajo toliko s tem. Sicer pa je bilo morje nekoč jugoslovansko, ne le hrvaško. To je treba pripomniti. Vsaka država, ki ima kopenski stik z morjem, bi ji moral pripadati tudi del morja oz. izhod na odprto morje. Naj že gre zadeva na sodišče in da se to končno reši. Če je tej vladi to ena izmed prioritetnih nalog v njenem mandatu, pa naj ta problem že enkrat da na sodišče. Pričakujem potem, da bo ta zadeva v teh štirih letih vsaj že na sodišču, če ne že dokončno rešitev odprtih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško.
Buena Vita
22. 11. 2008 09.24
no,smo že vštric z Hrvati, tudi mi bomo imeli morje nezaposlenih
dr.psiho
22. 11. 2008 06.54
Sarkozy je madžar ..in to je lepo da se je lotil naših problemov,saj so rešljivi...naj raje pomaga koaliciji srbija samo beograd...ta dela prepočasi....
zogby
22. 11. 2008 04.50
Sarkozy je pa mađar,ne pa žid.
zogby
22. 11. 2008 04.49
Ja sej če so grki blokirali makedonce za vstop v NATO samo zaradi imena,kaj naumo potem mi še tolk bl hrvate ker zasedajo naše ozemlje,ko se pa to uredi pol pa loh damo žegn prej pa ne-pa kaj se jajcajo hrvati sej še niso na pragu za vstop imajo še nekaj odprtih poglavij se mi zdi.
zavedenSLO
22. 11. 2008 02.10
Ja sam res ne bi bilo slabo haha samo najbolj si želim, da bi šel na primorsko in da bi vse makaronaske napise polepil ali prebarval pomožnosti celo podrl. To bi resnično rad storil!
semersixx
22. 11. 2008 01.04
Kaj narediš, če postanejo Hrvati evropski prvaki? - Izklopiš playstation in greš malo ven.