Slovenija

Kdo bo koga prevažal?

Ljubljana, 14. 12. 2006 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zavod za zdravstveno zavarovanje je zavrnil predlog ministrstva za zdravje glede financiranja helikopterskih prevozov za nujne primere.

Reševalni helikopter - ga bomo lahko uporabljali brez dodatnih plačil?
Reševalni helikopter - ga bomo lahko uporabljali brez dodatnih plačil? FOTO: POP TV


Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je zavrnil predlog ministrstva za zdravje za spremembo financiranja helikopterskih prevozov za potrebe nujne medicinske pomoči. Ugotovili so namreč, da noben izvajalec ni odpovedal obstoječih pogodb ali zmanjšal njihov obseg. V pogodbi z ministrstvom za obrambo pa je celo določen šestmesečni odpovedni rok, so danes sporočili iz ZZZS.


Če bi predlog ministrstva sprejeli, bi to po navedbah zavoda pomenilo bistveno povečanje odhodkov ZZZS v letu 2007 za storitve, ki sta jih do sedaj kakovostno izvajala ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za obrambo, so še zapisali.

Čakalne vrste so še vedno trn v peti zdravstva
Čakalne vrste so še vedno trn v peti zdravstva FOTO: POP TV


Presežek za krajše vrste

Upravni odbor je sicer tudi sklenil partnerjem v zdravstvu predlagati, da se dve milijardi tolarjev, kolikor naj bi letos znašal presežek prihodki nad odhodki ZZZS, v največjem delu nameni za skrajševanje čakalnih dob na področju ortopedije. Upravni odbor zavoda pričakuje, da bodo drugi partnerji v zdravstvu ta predlog sprejeli.

Presežek prihodkov je ZZZS dosegel z gospodarnimi ukrepi pri cenovni politiki na področju zdravil, z zmanjšanjem odhodkov za nadomestila plač za bolniške odsotnosti ter s pozitivnimi učinki promocije varne in pravilne rabe zdravil. Med uporabniki zdravil bo tako ZZZS do konca leta zabeležil za približno dve milijardi tolarjev prihrankov glede na načrt.

Ta denar naj bi namenili za skrajševanje čakalnih dob za endoprotezo kolena in gležnja ter za endoprotezo artroplastiko kolka, saj so čakalne dobe prav na tem področju najbolj pereče. Kot še navajajo, je ZZZS že pred dvema letoma podprl pripravo enotne nacionalne čakalne liste za endoprotetiko sklepov. Čakalna doba za te operacije znaša 20 do 25 mesecev.

Predolge čakalne dobe pa niso nesprejemljive le za bolnike. Poleg sekundarne morbidnosti povzročajo namreč tudi tehnično-ortopedske in finančne probleme pri primarni endoprotetski oskrbi, pojasnjujejo na zavodu. Ob napredovalem uničenju sklepnih površin in skrčitvi obsklepnih struktur je namreč otežen že primarni operativni poseg vstavitve endoproteze.
Zahteva namreč dodatno sprostitev skrčenih obsklepnih struktur in uporabo dražjih ter tehnično zahtevnejših implantantov, hkrati pa je pooperativni klinični in funkcionalni rezultat slabši, kot bi ga pričakovali pri pravočasni oskrbi. Zato je skrajšanje čakalnih dob za te operacije nujnost, še pojasnjujejo v zavodu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.