Slovenija

Kdo bo guverner Banke Slovenije, varuh človekovih pravic in kdo sodnik v EU?

Ljubljana, 02. 10. 2024 19.02 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
4

Pred domačim političnim vrhom so pomembne kadrovske odločitve za tri vplivne funkcije. Kdo bo kot guverner vodil Banko Slovenije? Kdo bo varuh oziroma varuhinja človekovih pravic? In kdo bo po smrti Marka Ilešiča slovenski sodnik na sodišču Evropske unije v Luksemburgu? Ker so v igri za posamezen položaj številna ugledna imena, se obetata huda kadrovska bitka in nepredvidljivo iskanje politične podpore. Prva na potezi pa je predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Prva na vrsti bo izbira regulatorja domačega bančnega sistema. Šest kandidatov in ena kandidatka se je prijavilo za službo. Med njimi nekdanji premier Tone Rop, ki bi ga lahko podprli v SD. Drugi bančniki, tudi aktualni viceguverner Milan M. Cvikl, imajo neuradno le malo možnosti. 

Anton Rop
Anton Rop FOTO: POP TV

Podobno kot aktualni guverner Boštjan Vasle, ki ga je pred petimi leti pomagala izvoliti desnica in nima podpore v levi koaliciji. "Kot veste, že v preteklosti nismo gospoda Vasleta nikoli potrdili. S tega vidika ne želim prejudicirati, ampak zelo verjetno ga tudi tokrat ne bomo," je povedal vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec

Bi Banko Slovenije lahko prvič vodila ženska? Politične delnice državne sekretarke Saše Jazbec kotirajo visoko, tudi s podporo njenega trenutnega šefa in politično vse bolj vplivnega finančnega ministra Klemna Boštjančiča. Kandidati se bodo prihodnji teden predstavili poslancem, predsednica republike pa mora do 23. oktobra izluščiti, kdo od sedmerice lahko na tajnem glasovanju zbere najmanj 46 glasov.  

"Vsebina bo znana takrat, ko bomo o tem razpravljali. O tem nismo razpravljali. Sploh ne vemo, jaz moram povedati, da razen medijskih zapisov sploh ne vem, katera so imena uradno," je povedal poslanec SDS Zvonko Černač

Novi varuh oziroma varuhinja človekovih pravic mora zbrati dvotretjinsko večino

Sledi politično še bolj zahtevno iskanje varuha človekovih pravic. Kandidat ali kandidatka mora na javnem glasovanju zbrati dvotretjinsko večino. To v trenutnih parlamentarnih razmerjih pomeni, da mora poleg koalicije uživati podporo tudi najmanj ene opozicijske stranke. V troboju favoritov, Petra Svetine, Katarine Bervar Sternad in Mihe Lobnika, pa trenutno še nihče nima zagotovljene ustavne večine.

"Bom poskusil ponovno. Zelo dobro se počutim ob tem, kar delam. Sodelavke in sodelavci so odlični. Zelo dobro se počutim tudi v tem okolju. Verjamem, da smo marsikaj dobrega postorili. In rad bi to še počel," je avgusta letos dejal aktualni varuh človekovih pravic Peter Svetina. 

Kaj pa mesto slovenskega sodnika na sodišču EU?

Tu pa je še bitka za pravni prestiž oziroma za položaj slovenskega sodnika na sodišču EU. Za ugleden položaj se med drugim potegujeta predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice Marko Bošnjak in predsednik domačega ustavnega sodišča Matej Acceto. Glede obeh se morata še opredeliti vlada ter sodni svet, predsednica pa lahko v izvolitev v državni zbor pošlje več imen.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmerni pesimist
02. 10. 2024 20.39
+1
Niti jih ne rabimo vendar plača je pa dobra0
Marija Depolli
02. 10. 2024 20.00
Moj dragi mož je bil celi dan priden in je spal kot top ter gledal samo RTV. Sedaj pa se poslavljam, ker me pelje na drago večerjo. Jufka pri štantu od Sulejmana je najboljša in vam jo močno priporočam.
flojdi
02. 10. 2024 19.58
.bo li me pa tka
Marija Depolli
02. 10. 2024 19.56
+2
Ker je naša vlada najboljša in g. Golob neprecenljiv vem, da bo izbral najbolj pokvarjene ljudi za ta mesta. Midva z možem ga srčno podpirava, tako kot najina otroka in vsi vnuki.