Slovenija

Drnovšek ne gre v New York

Ljubljana, 15. 09. 2006 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Drnovšek se kljub Janševi ponudbi ne bo udeležil zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku.

Premier Janša trdi, da Drnovšek zavaja javnost
Premier Janša trdi, da Drnovšek zavaja javnost FOTO: POP TV

V uradu predsednika republike so zavrnili današnjo izjavo premiera Janeza Janše, da je poraba urada letos izjemno velika in da predsednik države tokrat prvič prosi za dodatna sredstva. Ob tem so pojasnili, da se predsednik Janez Drnovšek zasedanja Generalne skupščine ZN ne bo udeležil, saj so vse aktivnosti, povezane z zasedanjem, listo govorcev, aranžmaji ipd. potekale že junija. Glede Drnovškove poti v Španijo pa še "iščejo najcenejšo možnost", so dodali.

Problem je, da se sredstva trošijo za zadeve, ki niso bile pričakovane in za Slovenijo niso pomembne. Janez Janša


O načrtovani poti Drnovška na državniški obisk v Španijo je Janša povedal, da bi tja lahko šel z redno letalsko linijo, ki jih državniki velikokrat uporabljajo. Lahko pa bi Drnovšku priskrbeli tudi posebno letalo. Da bi se Drnovšek podal na pot z avtom, pa se Janši ne zdi primerno.

Janša: Če želi, lahko gre

Sicer pa se je predsednik vlade odzval na napoved predsednika države, da se zaradi pomanjkanja sredstev ne bo mogel udeležiti zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku.

Kot je dejal Janša, bodo, če se Drnovšek premisli in se vendarle odloči za udeležbo na zasedanju, pri tistih, ki so bili bolj varčni, našli sredstva za pot. "To, da se Drnovšek zaradi sredstev ne more udeležiti zasedanja, je zavajanje javnosti," je dejal. Urad predsednika je dobil toliko sredstev, kot je bilo predvideno v njegovem programu, je poudaril Janša v izjavi po obisku v Acroniju na Jesenicah. "Mi smo v celoti spoštovali njegov program," je o pomanjkanju denarja v uradu predsednika republike spregovoril Janša.

Predsednik Drnovšek je brez dovoljenja vlade gostil potomca srbske dinastije Karadžordžević
Predsednik Drnovšek je brez dovoljenja vlade gostil potomca srbske dinastije Karadžordžević FOTO: Dare Čekeliš


Ob tem je dodal, da se doslej še nikdar ni zgodilo, da bi predsednik države zahteval dodatna sredstva, letos pa je poraba urada izjemno velika. "Problem je, da se sredstva trošijo za zadeve, ki niso bile pričakovane in za Slovenijo niso pomembne," je poudaril Janša.

"Potrebno je spoštovati pravila igre," je dodal premier in pojasnil, da je proračunska rezerva namenjena izrednim dogodkom, na primer za naravne nesreče in za ostale nujne zadeve. Kljub temu bi Drnovšku lahko zagotovili sredstva za pot v New York. Dejstvo pa je, da je Drnovšek 20. junija to pot že odpovedal, kasneje pa še gostil potomca srbske kraljeve dinastije Karadjordjević, princa Aleksandra Karadjordjevića, je izpostavil premier.

Urad predsednika: Poraba ni velika

Glede izjav Janše o razsipnosti v Drnovškovem uradu v sporočilu za javnost poudarjajo, da je predsednik večino letošnjih obiskov opravil z rednimi letalskimi linijami. Glede "pravil igre" pa pojasnjujejo, da vloga urada za odobritev dodatnih sredstev "ni nikakršna posebnost v okviru poslovanja proračunskih uporabnikov". Vlada je namreč zgolj v obdobju med 15. in 30. julijem letos dodatna sredstva odobrila trem ministrstvom in vladnemu uradu za informiranje. "V nobenem od teh primerov ni šlo za naravne nesreče," dodajajo.

V prejšnjem mandatu predsednika republike so bila sredstva iz splošne proračunske rezervacije odobrena trikrat, in sicer brez predhodnih dogovarjanj med predsednikom vlade in predsednikom republike. To pomeni, da se vlada tokrat ne srečuje prvič z vlogo za dodatna sredstva, so še zapisali v uradu predsednika in ob tem izrazili pričakovanje, da bo vlada o predlogu odločala čim prej.


Sicer pa prihaja do razhajanj med besedami Janše, ki je glede dodatnih sredstev govoril o "proračunskih rezervah" in besedami predsednikovega urada, ki piše o "proračunskih rezervacijah". Pri slednjih gre za nerazporejena proračunska sredstva, ki se uporabljajo za nepredvidene namene ali za namene, za katere se med letom izkaže, da niso zagotovljena sredstva v zadostnem obsegu. Proračunske rezerve pa so nasprotno namenjene financiranju izdatkov za odpravo posledic naravnih nesreč.


KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OldSkul
20. 09. 2006 16.33
Kot se da prebrati, je dobil toliko denarja, kot prejšnje leto... torej ga vlada ni prikrajšala za nič. Problem je kot že dostkrat rečeno v tem, da ga je prehitro zapravil... Pa glede njegove Afrike in Sudana... on naj zbira denar za slovenske družine, za slovenske reveže, ne pa za ene črnce v Afriki, ki jim nobena pomoč ne pomaga. Sem takoj daroval za CT za klinični center.... pa še to sem komaj videl reklamo v Delu.... za to se naj poteguje.... od česar bomo imeli vsi koristi, ne pa ena Afrika. LoL
zelenorjavo@email.si
17. 09. 2006 09.53
Joj joj s_slovenec... saj bi ti človek kar verjel... ampak slučajno je moj dober prijatelj zaposlen v hotelu Plesnik v Logarski dolini... In točno ta hotel (in njegova lastnica) je bil vedno ciljna točka Drnovška, kadar je letel v Logarsko... Prijatelji pa tak veš, da se vse med seboj pomenimo...
s_slovenec@hotmail.com
17. 09. 2006 09.35
zelenorjavo, če bi imel rentgenski vid, bi lahko videl, da v vseh teh helikopterjih nad tvojo hišo ni bilo Drnovška, ampak so bili to redni preleti letalske brigade. Tako da ti je odpuščeno, ni pa ti odpuščeno, da zavajaš javnosti.
zelenorjavo@email.si
17. 09. 2006 09.23
Hahaha albertinum... in zdej boš g. Janši očital helikopterske prelete??? Jaz sm doma blizu Logarske doline... a ti povem, kolikokrat je helikopter z Drnovškom letel točno nad mojo hišo, ko ga je peljal v Logarsko? Sej ti ne morem povedat točne cifre ker nisem nikol štel... ampak bilo je veliiiiikokrat! Zihr bi bla tromestna cifra! Bilo je to v času, ko je bil Drnovšek predsednik vlade... Kaj meniš, a je Drnovšek te polete plačal iz svojega žepa?
kendasebastjan@hotmail.com
16. 09. 2006 15.45
g.drnovsek je navadn siptar zapravlja denar za traparije ko pa rabi dena za kar je bil namenjen pa prosi od vlade in zali vlado cisto navadn lopov. kar se pa tice janse je pa tako i smo se odlocili za nato ne samo jansa in vas prosim z vstopom v nao smo se zavezali pravilom ki ih ima nato,vladna palaca pa vprasate ropa kdo je obnoviv in narocil mimo razpisa,podjetje ki je v lasti njegovega bratranca je obnovilo vladno palaco predno je jansa nastopil mandatkajti take obnove se ne naredi v dveh dneh kot so novinarji porocali 2 dni po nastopu funkcije nove vlade.
albertinum@excite.com
16. 09. 2006 13.46
anton.groselj, ne vem, kaj bi tvoja misel zožala. Jaz pač nisem zagovarjal Drnovška. Osebno mislim, da ni najbolj pri sebi in da bi moral bolje načrtovati svoje finance. Pravim samo, naj Janša ne govori o varčnosti, ko ob tem zapravlja 92 milijard za oklepnike (ki jih ne rabimo), 2,5 milijarde za stekleno palačo (brez javnega razpisa) in ne vem koliko za zasebne helikopterske prelete čez hišo svoje bejbe (na državne stroške). Oba, Drnovšek in Janša, razmetavata državni denar, le Janša to počne v milijardah, Drnovšek pa v milijonih.
Variatio delectat
16. 09. 2006 11.58
Vsak predsednik države naj bi predstavljal državljane neke države. Menim pa, da so pedigreji osebnosti, ki jih neka država v svoji lokalni "omejenosti" izvoli za tako funkcijo, precej pomembni v komunikaciji na državniških nivojih. Komunikacija je lahko težka že med predsedniki, ki so bolj levo, in tistimi, ki so bolj desno usmerjeni. Slabo pa je, če ima nekdo kljub legalni izvolitvi za sabo še razne visoke funkcije v totalitarni državi. To se preprosto ne pozabi, ampak za zmeraj ostaja sestavina kariere te osebnosti. Seveda dolžna spoštljivost kot predstavniku neke države ostaja, toda ozadje je poznano. Upam, da je moja misel vsaj malo zožila brezmejno suverenost razpravljanja Albertinuma in S_slovenca.
trava@pinkponk.com
16. 09. 2006 11.05
Kakor koli obrneš zapravljata oba predsednika.francimy g.Drnovšek je imel denar za to potovanje zakaj ga pa je zapravil po nepotrebnem.Ne razum zakaj ga tako zagovarjaš.Neverjetno pa je to da g.Drnovšek lahko dela kar hoče govori kar hoče celo nesramen je.No saj tudi g.Janša ni nedolžen sam kar pa se sedaj dogaja pa je že preseglo vse meje dobrega okusa.Javno se kregata in drug drugemu mečeta polena pod noge.Mislim sramota.
Uporabnik113189
16. 09. 2006 10.38
Bravo albertinum. Žal me skrbi, da vsi argumenti za nekatere sploh niso razumljivi. Ampak pustimo denar. Tukaj sploh ne gre za denar. Tega ima vlada preveč, saj ga razmetavajo. Važna je besedica "lahko" Torej predsednik Drnovšek lahko gre z dodatkom "če želi". Lepo, torej Janša mu dovoljuje, mogoče mu bo kasneje razložil celo, da mora biti najkasneje do 24 ure doma. Takšne izjave na vrhu pomenijo direktno žalitev, dejanja pa so verjetno protiustavna. Kar se mene tiče, Janša o vladanju nima tri čiste. Pa mi je prav vseen a je Drnovšek tak ali drugačen.
rosomoh@email.si
16. 09. 2006 09.38
V NY ne gre,ker se mu ne ljubi.Tolikokrat se je že udeležil teh seans vUN,da se je naveličal. On bo raje hodil po tržnicah in povzročal zdrahe s svojimi butastimi izjavami.
albertinum@excite.com
16. 09. 2006 09.31
Zelenorjavo, po ameriških podatkih (CIA) 2005 je vojaška poraba pod 1% BDP v Avstriji, Irski, Malti in Luksemburgu. Pod Slovenijo so še Španija, Latvija, Belgija, Danska, Nemčija in Nizozemska. Slovenija na 1,7%. Pod 2% so še Poljska, Madžarska, Italija, Češka, Slovaška, Norveška in Litva. Ubogi Slovenci pa moramo kar ubogati diktat ameriške orožarske industrije in kupovati orožje? Res, da nas ne bosta Bush in Rumsfeld grdo gledala, ne? Nekaj pa morata zaslužiti njuni revni družini in njuni revni prijatelji, ki cele dneve trdo garajo, da naredijo vse tiste morilske naprave. Pa še nekaj. Napad na suvereno državo Irak z lažnivimi pretvezami (orožje za množično uničevanje), destabilizacija celotne bližnjevzhodne regije, poslabšanje varnostne situacije v svetu, dražje cene nafte (kar plačujemo vsi) niso nobena mirovna misija. So teroristično dejanje ameriškega režima, pri katerem je zaradi Janševe odločitve vpletena tudi Slovenija. In spet so Bush in njegovi nekaj zaslužili.
stane@jesenice.net
16. 09. 2006 09.28
Že Tito je prevoze uporabljal Modri vlak, en vagon je še vedno v Sloveniji, in vagon Modrega vlak katerega je uporabljal Dolanc je tudi đe v Sloveniji, Drnovšek ali pa vlada naj jih obnovi pa bojo vsi zelo poceni potovali, kajti v teh vagonih je ves konfort katerega potrebujejo za svoja potovanja, če pa se potuje čez "lužo" pa nej potujejo z rednimi letalskimi linijami
zelenorjavo@email.si
16. 09. 2006 09.16
Ja, albertinum, bil je referendum, odločili smo se za Nato in vedeli smo , kaj to pomeni... da pomeni to ogromne izdatke za vojsko, da pomeni to tud sodelovanje v Natovih "mirovnih" misijah in podobno... Toda ne mi zdaj kritizirati predsednika vlade, lepo te prosim!!! Saj samo izpolnjuje to, za kar smo se na referendumu odločili... In 2% BDP ni "priporočena" poraba, to je bil eden od pogojev za sprejem v članstvo...
albertinum@excite.com
16. 09. 2006 09.07
fedepotocnik, 2% je priporočena poraba. NATO nima od nas kaj zahtevati, to so pravljice za otroke. Poglej npr. EU, kjer pa dejansko so zahteve glede ekonomskih kriterijev, pa jih stalno kršijo, pa nikome ništa. Ko boš naslednjič trdila, da NATO lahko določa slovenski proračun, raje malo razmisli.
toxicox
16. 09. 2006 01.56
Mah če je to precednik zapravlja preveč denarja za obiske indijanskih vračev in nekih bu.... naj mu gre v glavo , da je predsednik države ne pa dajlalama
nonac
16. 09. 2006 00.56
Glava me boli od takih ljudi. Medtem, ko se večina Slovencev vsakodnevno bori za preživetje, si drznejo taki, ki trdijo, da so na višjem duhovnem nivoju,imeti ostale za primitivce in bedake. Vendar, resnica je ta,da ko enkrat začneš delat več škode, kot koristi, je čas, da si izprašaš vest, oz. še bolje, da kar greš. Tudi višja stopnja zavedanja jih očitno ne pripelje do tega spoznanja.
fedepotocnik@gmail.com
16. 09. 2006 00.53
albertinum: Naš proračun za obrambo trenutno znaša 1,6% BDP, NATO zahteva 2%. Pravzaprav kljub nabavi oklepnikov bi morali zapraviti ŠE VEČ denarja. Kako boš zdaj krivdo naprtila Janši? Ne samo da Janša NE pretirava, celo premalo dajamo! No, in govoriš o naših osvajalnih pohodih: 4 inštruktorji, ki ne opravljajo bojnih misij so pa res sramota za državo, ki je v NATU in ima do te organizacije določene obveznosti. Nimamo bojnih enot v Iraku, naj bo jasno. Imamo inštruktorje, ki pomagajo iraškim enotam, da se postavijo na noge. Vredno pohvale, ne pa graje.
sracko@mail386.com
16. 09. 2006 00.48
Pa dajte no, bodite resni. Ne mislim spet brati starih demagoških fint - ko se začne govoriti o neracionalni Drnovškovi porabi sredstev, morajo levosučniki takoj pozornost obrniti na nakup oklepnikov. Samo da bi odvrnili pozornost od bistva problema. Stare udbovske finte pač.
trava@pinkponk.com
16. 09. 2006 00.07
zico
15. 09. 2006 23.37
trava- ti nisi trava, ti si trobentica !!!