Slovenija

Dijaki ne dajo brezplačne prehrane

Ljubljana, 10. 12. 2009 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dijaki so zaradi vztrajanja šolskega ministrstva pri spremembah zakonodaje o dijaški prehrani začeli zbirati podpise za ohranitev stoodstotno subvencionirane dijaške prehrane.

Dijaki si želijo, da bi se topel obrok spremenil v zdrav obrok.
Dijaki si želijo, da bi se topel obrok spremenil v zdrav obrok. FOTO: Reuters
Dijaki nasprotujemo predlogu Zakona o šolski prehrani, saj nam ukinja dosedanjo stoodstotno subvencijo za dijaško prehrano. Ker ministrstvo za šolstvo in šport ni pristalo na ohranitev stoodstotne subvencije, smo začeli z zbiranjem podpisov. Ob tem pozivam dijake, da naj s svojim podpisom pripomorejo k ohranitvi stoodstotne subvencije za dijaško prehrano. Aleksandar Spremo, predsednik DOS

Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je sporočila, da se ne strinja z napovedano spremembo zakonodaje o subvencionirani dijaški prehrani, ki naj bi določila obseg subvencionirane prehrane za različne dohodkovne skupine, splošna subvencija pa bi bila le v višini 66-odstotne cene malice. Na zadnji seji parlamenta DOS so dijaški poslanci tudi sprejeli sklep, da se s takšnim konceptom ureditve dijaške prehrane ne strinjajo. Med razlogi za takšno odločitev DOS navaja nevarnost socialnega razslojevanja med dijaki, ki bi ga predlagano sofinanciranje lahko prineslo. "Poleg tega pa je dijaška prehrana pravica in dijaki ne morejo pristati na delno ukinitev subvencioniranja po slabih dveh letih od njene uveljavitve,“ so zapisali v sporočilu za javnost.

Sicer se dijaki strinjajo z ureditvijo prehrane tudi v osnovnih šolah, a ne na račun sredstev, ki so že zagotovljena za dijaško prehrano. Dijaški poslanci pa so pozdravili druge pozitivne predloge, kot so sprememba toplega obroka v zdrav obrok, boljše evidentiranje, s katerim bi se privarčeval del sredstev, dodatne investicije v infrastrukturo ter notranji nadzor, v katerem bi sodelovali tudi predstavniki dijakov.

Stališče proti ukinitvi stoodstotnega subvencioniranja dijaške prehrane je DOS posredoval tudi ministrstvu za šolstvo in šport. Ker pa pristojno ministrstvo še vedno vztraja pri napovedanih spremembah zakonodaje o dijaški prehrani, so dijaki začeli zbirati podpise za ohranitev take subvencije za dijaško prehrano. Podpise bodo zbirali predvidoma do začetka prihodnjega leta.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malinom
11. 12. 2009 08.07
Tam, kjer je menza, urejena prehrana , sendvičev gotovo ni! So , ampak v avtomatih, in če so stari, plesnivi, brez okusa, kdo bi jih jedel? Niti pod razno. Dobijo pa suho malico samo v primeru , če imajo kulturni , tehnični dan, športni dan in da so cel dan odsotni, ipd, ja? Sicer pa imajo mladi svojo pamet in, če si kdaj privoščijo še kaj drugega je to njihov problem, so pač lačni. Če je doma v zvezi s prehrano pošlihtano, če jih vi starši navajate od malega na kvalitetno hrano bodo že znali sami preceniti kaj potrebujejo. Štukajo kjer se da in karkoli, pa četudi kdaj čist mim. To, da se hrana meče v smeti, je pa težava ne samo v slabem okusu,frajerišenju, tudi odnosu do nje in denarja- odnos in spoštovanje do hrane se pa privzgoji, kje že? Srečno!
malinom
11. 12. 2009 07.51
Res je in prav je tako. Naše generacije smo stradali po cele dneve, tolkli občasno kake sendviče, zvečer prenajedanje in deset takih let ti prinese samo kilograme, uničen metabolizem, zdaj pa le imajo polnovredne obroke,če le niso razvajeni fičfiriči. Punci se podpišem lahk 100x , če bo treba, naj v teh letih, ko so še v fazi odraščanja jedo pravo hrano, ne pa fast food poln masti, in neke pakirane tri leta stare prigrizke. Fantje pojedo ogromno, to vedo vsi starši, pa se tud znajdejo, da jim malo punce odstopijo, kjer so mešani razredi, če so športniki pa itak rabijo še več. Upam, da imajo dobre obroke tud na bolj fantovskih šolah (strojna,elektro, informatika ipd).Zakaj bi si uničili prebavo? Če imajo vsi zaposleni možnost prehrane, v parlamentu celo petkrat ceneje kot v delavskih menzah, pa bi dijakom vzeli, kar ste komaj uvedli? Rade volje prispevam v ta fond, ker od blizu spremljam. Tako jim tud ni treba med malico skakat po trgovinah, bifejih, gostilnah, zamujati pouka in predvsem ne zapravljati več kot je potrebno. Tako je celo osnovna šola dražja glede prehrane, saj jo plačujemo in če je otrok več si lahk predstavljate , da se mesečni obračun vrti v glavnem okoli šolskih dejavnosti in mnoge so dražje kot pa prehrana.
Helma
11. 12. 2009 07.23
Če v parlamentu malo podražijo njihovo kraljevsko malico,bo ostalo nekaj denarja za našo mladino. Absolutno sem proti da se ukine brezplačna prehrana. Začnite varčevati pri luksuzu in potem se spravite na svoje male državljane. Sem za zdrave, polnovredne obroke v šoli.
Buena Vita
10. 12. 2009 20.03
Heyen ne bom te karala ker pišeš čisto resnico,še povrh po domače,pozdravim to nič slabo ne razmišljaš samo dijakom pa vseeno privošči malico,že zaradi slabih kuharic,katere mimogrede omenjaš dijaki -mladina nasploh niso nič krivi za težave te tajkunske družbe,bodo pa plačevali dolgove katere ustvarjajo ti privilegirani profiterji z rdečo bandiero
Buena Vita
10. 12. 2009 19.58
HVALA BOGU,DEJTE MLADI ,NE SE DAT ČE TAJKUNOM DAJEJO NEPOVRATNE MILIJARDE,KO KRADEJO KOT SRAKE ŠE VI ZAHTEVAJTE SVOJE--PRAVILNO,PRAVIM ;;;EDINO PRAVILNO
Tomaž Kravos
10. 12. 2009 19.49
Peychek... prvo kot prvo... jaz grem ob 6 od doma in ob 16h pridem domow... tko da... seštej malo ure in boš vidu da ni samo 6 ur.... jaz ki hodim na topel obrok oz. sendvič ki ga dobimo... se nasitim samo do konca odmora... sepravi moram kupiti še dodatno hrano pijača.... in mi na mesec lih tako znese 50 € za hrano.....
Adolph
10. 12. 2009 18.42
dandanes ne dobis niti eno brco zastonj,torej zadovoljite se s tem kar je mogoce.
Heyen
10. 12. 2009 18.37
Vsi bi sam dnar pa dnar lejte ti coccolinetta pa Peychek prej k so ble malce plačane je tut mrskej u koš letel mrs ker je zberčn pa ni jedu, pa tak. pa ne pretiravejte tak s kruh pa jabuka veš kaj dobiš u trgovin za 100€ pejt pa u hoferja pa u lidla pa kupš za 2 mesca. 40€ je za 30 kil kruha če to poješ u enmu mescu bom reku kapo dol evo. Če praviš da delaš kot žvina te razumem šola oz. faks zravn če usak 3 dan kupiš svež kruh plačaš prbližno 18€ na mesec! ostalo pa kup kar čš 80€ ti ostane zelenjava, sadje, meso! Če pa kuharce ne znajo kuhat pol je pa drugje problem ane! Pa ne kupvat bone če pride draži k ceu mesc doma si nared sendvič al pa kej... Jst osebno bone nism uzeu ker sabo nosm malco si usak večer pripravim pa zavijem in se splača. Pa še neki komu manka dnar oz. komu sploh kej manka pr men doma zasluž mami 700 € na mesc tk da tut jst delam zdej k lohka, pa je že več in čist nič ne manka. Kaj pa tm k oboji tastari vsak zasluž več k 1500€ pa se prtožujejo. Ob vikendu pa porabi 100€ da se ga nacuka s prjatli... mal za zamislt ane!
Heyen
10. 12. 2009 18.35
Vsi bi sam dnar pa dnar lejte ti coccolinetta pa Peychek prej k so ble malce plačane je tut mrskej u koš letel mrs ker je zberčn pa ni jedu, pa tak. pa ne pretiravejte tak s kruh pa jabuka veš kaj dobiš u trgovin za 100€ pejt pa u hoferja pa u lidla pa kupš za 2 mesca. 40€ je za 30 kil kruha če to poješ u enmu mescu bom reku kapo dol evo. Če praviš da delaš kot žvina te razumem šola oz. faks zravn če usak 3 dan kupiš svež kruh plačaš prbližno 18€ na mesec! ostalo pa kup kar čš 80€ ti ostane zelenjava, sadje, meso! Če pa kuharce ne znajo kuhat pol je pa drugje problem ane! Pa ne kupvat bone če pride draži k ceu mesc, doma si nared sendvič al pa kej... Jst osebno bone nism uzeu ker sabo nosm malco si usak večer pripravim pa zavijem in se splača. Pa še neki komu manka dnar oz. komu sploh kej manka pr men doma zasluž mami 700 € na mesc tk da tut jst delam zdej k lohka, pa je že več in čist nič ne manka. Kaj pa tm k oboji tastari vsak zasluž več k 1500€ pa se prtožujejo. Ob vikendu pa 100€ ali več, da se ga nacuka s prjatli... mal za zamislt ane!
BLA5TER
10. 12. 2009 18.32
Subvencije naj prejemajo socialno ogroženi dijaki in ne vsi, tako je bilo vsaj še v mojem času. Hrano, ki je pripravljena v šoli pa današna mladina šimfa zato, ker so žlikavi in izbirčni, vse, kar ni Mcdonalds, pizza, hamburger ali pa kebab, po njihovem mnenju ni užitno. Tudi sami smo imeli menzo na naši šoli, vedno je bila okusna hrana in ni bilo dijaka, ki bi kaj rekel čez hrano.Danes pa samo hamburgerji pa kebabi pa taka svinjarija.
konstruktor
10. 12. 2009 18.21
coccolinetta če bi bla hrana vsaj malce bolj okusnejša, jo, verjemi, ne bi veliko šlo v koš!! Če bi kaj malo bolj kvalitetne hrane ostalo, bi jo razno osebje z veseljem odnesli tudi domov, tko pa, ker pripravljalci hrane dobro vejo, da bodo dobili plačano komplet hrano za vse dijake, le to pripravljajo s čimmanjšimi stroški, da se ne bi spuščal v detajle ( izjeme toplo pohvaljene ). Zaradi tega bi blo treba sankcionirat pripravljalce hrane in ne nas starše!! Drugače sem pa mnenja, da je uboga država (še bolj pa mi državljani), ki misli prišparat na otrocih, obenem pa si njihovi uradniki brez kančka sramu privoščijo večerjice za dobre štiri jurčke - to je več kot milijonček tastarga dnarja!! Da ne omenjamo cene njihove hrane v parlamentu - o kakovosti itak nima smisla razgljabljat. Če bi bila Slovenija normalna država, bi vladarji že zdavnaj omogočili zastonj prehrano za osnovnošolce, dijake in pa tudi zastonj bone za študente - sanje, a ne?
Peychek
10. 12. 2009 18.01
Jaz se čisto strinjam z ukinitvijo brezplačnega toplega obroka. Raje naj ta denar dajo študentom, ali pa vsaj povečajo subvencijo za bone. Dijaki lahko doma dobijo zajtrk, kosilo in večerjo in če to ni dost, pol nevem kam gre ta svet. Študenti pa mormo tud kje ob študiju še delat, da si lahk kupimo kruh pa kilo jabolk za zajtrk pa večerjo. Pa še za un en topu obrok, ki ga mamo so boni ful predragi. Meni gre naprimer sm za en mesec skor 40 eurov sam za bone. Se pravi s tem, če si kupim še kaj za ostala dva obroka cena zraste na 60 eurov. Res nevem kaj se dijaki pritožujejo, kot da ne morjo zdržat unih 6 ur u šoli. Ko sm js hodu u srednjo šolo nismo meli niti plačljive tople malce, pa ni noben od nas shujšau niti za gram. Pa povrh usega se itak usi pritožujejo, da je zanič hrana in da sploh ne jejo u šoli. Država dobesedno meče stran hrano in dnar, ki bi ga lahko dali komu drugemo ki ga res potrebuje. Za otroke iz nižjega sloja je pa tako ali tako že prej bilo poskrbljeno in so imeli v celoti subvencionirano malico in tako naj tudi ostane.
coccolinetta@email.si
10. 12. 2009 17.52
Osebno sem mnenja, da bi morali dijaki plačati majhen prispevek za tople malice. Najbolj pošteno bi bilo, če bi se ta prispevek orientiral glede na socialno stanje družine dijaka. Vsekakor pa nisem za gratis obroke, ker delam tudi sama v srednji šoli in vem, KOLIKO HRANE GRE V KOŠE ZA SMETI!!! Očitno smo Slovenci še vedno preveč primitivni, da bi znali ceniti tisto, kar nam podari država... Zanimivo - iz prve roke vam lahko povem, da se malice (prej, ko so bile plačiljive) niso metale v koš!
Gautama
10. 12. 2009 17.30
TOPLA MALICA SE NE BO UKINILA, LE VSI NE BODO PREJEMALI 100% SUBVENCIJE!!!!!!!
petdan
10. 12. 2009 17.25
Falcon, Patrije, vladne palače, poceni malice v parlamentu, itd. Vse to je bolj pomembno kot pa naši otroci. Pri otrocih bomo varčevali nekaj piškavih evrov za njihovo malico. So še ti naši ministri, poslanci in drugi odgovorni še sploh normalni. Otroci iz delavskih družin si toplih malic (ali pa sploh nobenih) ne morejo privoščiti, ker starši zaslužijo le za položnice. KAJ JE NAROBE V TEJ DRUŽBI ? UPAM, DA NISO VSI TAKO POKVARJENI.
lady18
10. 12. 2009 17.07
js sm tud srednješolka. dijak dobi subvencionirano prehrano v višini 2,42 evra na obrok. naša šola nima razdelilnice hrane in so našli najbližjega ponudnika v splošni bolnišnici (ki je zelo blizu šole) hrana je zelo dobra in s tem se tudi bolj zdravo prehranjujemo, ker prej smo jedli samo sendviče. škoda bi blo da bi to ukinli. res pa je da v to ni nihče prisiljen, nekateri ki jim topel obrok ne paše se niso prijavli na to malico in še zmeraj jejo sendviče, ker jim to pač bolj paše.
Tomaž Kravos
10. 12. 2009 17.00
missyca1 nvem če bi ti jela prekuhan, zažgan riž in še krvavo pleskavico... če jo pa boš povej ti jo prinesem... problem je tudi da prej mine odmor kot dobimo malico... in še takrat zmanjka suha hrana.... ker tople nobeden ne je...
petdan
10. 12. 2009 16.52
Kaj je narobe z našimi politiki, da niti otrokom v šoli ne bi dali te skromne subvencije. Na drugi strani pa neka ministrica zase in sodelavce mimogrede zapravi 4045 € za eno nepotrebno požrtijo. Tako ali tajo jih je lahko sram, da si ob visokih plačah niso sami financirali požrtije.
Irena Mlakar
10. 12. 2009 16.48
na nobeni šoli še nisem videla da bi hrano metali stran. Pri nas imamo na izbiro 4 vrste malic, mesno toplo ali hladno jed in vegi toplo ali hladno jed. Ponavadi je tista hrana kar užitna, so pa dnevi)vsaj 1xtedensko) ko je vse zanič, al je razkuhan, prepečen, prepogosto preslan, ... Pa smo še vseeno ZA brezplačni obrok ker jih drugače veliko nebi jedlo malice in bi bili do poznega popoldneva lačni...
Tomaž Kravos
10. 12. 2009 16.44
tisti ki ne hodite v srednjo šolo in niste dijak bollje da ste tiho.... pridite k nam v novo gorico boste videli kaj dobiste... topli obrok še napol surov.... če hočete pa suho hrano (sendvič ali košček pice) se boste nasitili le do konca odmora.... tako da, bi bilo bolje če bi nam ministrstvo daki keš v roke in bi sami hodili po malice v trgovine....