Slovenija

Črna sreda za svetlejšo prihodnost

Ljubljana, 18. 04. 2006 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Študentje, ki nasprotujejo napovedanim reformam, bodo šli na ulice. V NSi upajo, da bo ''zmagala zdrava pamet''.

Predstavniki študentov so prepričani, da se s predlogom gospodarskih in socialnih reform napovedujejo spremembe, ki bodo poslabšale že tako slab položaj študentov.
Predstavniki študentov so prepričani, da se s predlogom gospodarskih in socialnih reform napovedujejo spremembe, ki bodo poslabšale že tako slab položaj študentov. FOTO: POP TV
Vlada si po mnenju ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jureta Zupana prizadeva za sklenitev dogovora s študenti, pri čemer pa so v ŠOS prepričani, da do podpisa sporazuma med vlado in študenti še ni prišlo zaradi poseganja ministra Zupana, ki "s študenti noče podpisati vsebinskega sporazuma, ampak sporazum, ki bi bil samo proceduralne narave".

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) za sredo napoveduje opozorilni shod z naslovom Črna sreda. Namen shoda je opozoriti na vse slabši socialni položaj študentov ter posledice predloga gospodarskih in socialnih reform, ki bodo ta položaj po mnenju predstavnikov študentov še poslabšale. Opozorilni shod s kulturnim programom naj bi se na Kongresnem trgu začel ob 11. uri in bo predvidoma trajal uro in pol.

ŠOS je 28. marca predsedniku vlade Janezu Janši poslal pismo s 13 zahtevami, v katerem zaradi neučinkovitosti vladnega sveta za študentska vprašanja, nespoštovanja dogovorov in "ignorance predstavnikov vlade" glede študentskih predlogov zahtevajo podpis sporazuma s premierom v 30 dneh. Prepričani so namreč, da se s predlogom gospodarskih in socialnih reform napovedujejo spremembe, ki bodo poslabšale že tako slab položaj študentov. Na ŠOS so napovedali da bo v primeru, če jim premier na pismo ne bo odgovoril v predpisanem roku, to jasen znak, da vlada ne želi komunicirati s ŠOS, zato bodo študente pozvali k splošnim demonstracijam.

Dragi starši, zaslužite si, da vaši otroci dobijo izobrazbo brezplačno, saj za to plačujete davke. Ne nasedajte retoriki, da mladi spet nekaj hočejo, gnjavijo. Če ne podprete mladih pri teh prizadevanjih, boste samo še več plačevali za šolanje svojih otrok, davkov pa ne boste imeli zato nič nižjih. Stranka mladih Slovenije (SMS) podpira prizadevanja študentov in dijakov

Predstavniki študentov v pismu premieru naštevajo zahteve za študij brez šolnin za študente, ki niso zaposleni, sprejem sistemskega zakona o štipendiranju in 20.000 novih štipendij, ohranitev študentskega dela, višje subvencije za prehrano, dosledno uresničevanje bolonjske reforme, 5000 novih študentskih postelj, ureditev položaja študentskih družin in invalidov, zaposlitev pol leta po diplomi, ohranitev posebne davčne olajšave, kakovostnejše visoko šolstvo z ustanovitvijo neodvisne javne agencije za kakovost, brezplačni javni prevoz, več sredstev za visoko šolstvo in izboljšanje zdravstvene oskrbe.

Podpora Mladih Asov in Zveze svobodnih sindikatov

Študenti so pred parlamentom objavili teze.
Študenti so pred parlamentom objavili teze. FOTO: POP TV
Udeležbo na opozorilnem shodu in podporo ŠOS so napovedali v Dijaški organizaciji Slovenije ter pri mladih Liberalnih demokratih Ljubljane in mladih Asih, medtem ko so v podmladku SDS študente pozvali, naj se shoda ne udeležijo. Po mnenju Nove generacije SLS imajo zahteve predvsem velik propagandni namen, kot nezmožnost konstruktivnega dialoga pa so dejanja ŠOS označili v podmladku NSi.

Podmladek izvenparlamentarne stranke Aktivna Slovenija (AS) - Mladi Asi - podpirajo študentske zahteve, ki jih je vladi postavil ŠOS. Mladi Asi zato pozivajo predsednika vlade Janšo in ministra za visoko šolstvo Jureta Zupana, naj podpišeta sporazum, ki bo vsebinsko reševal odprta vprašanja med vlado in študenti. V primeru, da se vlada ne bo odzvala na študentske zahteve, se bodo Mladi asi pridružili napovedanemu opozorilnemu shodu oziroma študentski Črni sredi.

Tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) podpira napovedani protestni shod študentov in dijakov proti napovedanim reformam. "Shod naj bo opozorilo vladi, da sede za pogajalsko mizo s predstavniki študentov in v korist uspešnega razvoja šolstva upošteva njihove pripombe in predloge," so sporočili. ZSSS je izrazila podporo prizadevanjem ŠOS za razrešitev odprtih vprašanj v socialnem dialogu z ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. ZSSS se v celoti pridružuje študentom tudi pri njihovem nasprotovanju uvedbi šolnin in vavčerjev. "Prepričani smo, da bi uvedba šolnin povzročila še večje socialno razslojevanje oziroma da bi se lahko šolali le še otroci bogatejših staršev," so med drugim poudarili.

Podpora tudi s strani univerze

Razumemo, da ne zahtevajo le pravic zase, temveč sprejemajo tudi s tem povezane odgovornosti. Vodstvo ljubljanske univerze

Študente pri njihovih prizadevanjih za izboljšanje študija in pogojev zanj pa podpira tudi Univerza v Ljubljani. Ob uveljavljanju reform v družbi je namreč pomembno poiskati najširši možni konsenz, so sporočili z ljubljanske univerze. Na univerzi tako razumejo negotovost študentov in jih podpirajo v prizadevanjih za status dejavnega partnerja pri načrtovanju reform in iskanju rešitev za izboljšanje študija. Vodstvo univerze zato podpira vsako prizadevanje za hitro ureditev teh vprašanj.

NSi zavrača ultimate

Za dobro visoko šolstvo je potreben konstruktiven in partnerski odnos ter dialog med vlado in ŠOS, pa je na novinarski konferenci pojasnil poslanec Nove Slovenije (NSi) Jožef Horvat. Zato v NSi ne pristajajo na postavljanje ultimatov s strani enega od partnerjev in ultimate odločno zavračajo. "Tisti, ki postavlja ultimativne zahteve in grozi z ulico, nima dobrih namenov za Slovenijo," je še dodal Horvat.

Vlada je za ohranitev študentskega dela, pri čemer želi to delo usmeriti na delo na univerzah, da bi si študentje pridobili delovne izkušnje na mestih, na katerih bodo potem nadaljevali svojo poklicno kariero.
Vlada je za ohranitev študentskega dela, pri čemer želi to delo usmeriti na delo na univerzah, da bi si študentje pridobili delovne izkušnje na mestih, na katerih bodo potem nadaljevali svojo poklicno kariero. FOTO: POP TV
Napovedane reforme, ki bi zagotovo poslabšale položaj študentov, po našem trdnem prepričanju ne smejo biti sprejete brez upoštevanja mnenj in predlogov ŠOS oziroma v dialogu z njenimi predstavniki. Zveza sindikatov Slovenije

V NSi med drugim menijo, da "Slovenija niso samo študenti in dijaki" in dodajajo, da je v Sloveniji veliko družbenih skupin, ki jih je vse potrebno obravnavati z maksimalno mero občutljivosti in tenkočutnosti. V stranki obžalujejo, da ŠOS in Dijaška organizacija Slovenije (DOS) nista pripravljeni "vložiti vsaj malo naporov za vzdrževanje dialoga z vlado, ampak z ultimatom in z grožnjo z ulico želita uresničiti svoje zahteve, ki pa vse niso povsem niti jasne, sploh pa ne s strani predlagateljev finančno ovrednotene".

V stranki se med drugim sprašujejo, ali bojkot študentov vseh delovnih skupin in sestankov s predstavniki vlade pomeni le naključje ali gre za načrtno zavračanje dialoga vodstva ŠOS z ministrstvi, ki jih vodijo prav ministri NSi. Po besedah Horvata v stranki obžalujejo, da so zahteve študente razdelile, saj bi "pričakovali, da bodo študenti enotni pri pogajanju z vlado in da bodo njihove zahteve realne". Tako pa v NSi 13 zahtev vidijo kot zahteve privilegiranih posameznikov.

V stranki upajo, da bo "pri dijakih zmagala zdrava pamet in da ne bodo množično zapuščali pouka", kar jim pravilnik o šolskem redu v srednjih šolah sicer dovoljuje. Pravilnik namreč predvideva, da se vsak dijak lahko udeleži opozorilnega shoda brez posledic in z opravičenim izostankom od pouka, je še pojasnil poslanec NSi.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jaka37
19. 04. 2006 01.41
anton, se strinjam. Celoten "prostest" je farsa, štrajkajo za stvari, ki so se dogodile že pred leti pa se noben ni pritoževal. Sicer pa tudi večina študentov sploh ne ve, zakaj natanko se gre, da ne govorim o dijakih.
Variatio delectat
18. 04. 2006 22.00
Trdim, da se 16 in 17-letnikom komaj kaj sanja o dejanskih problemih studentarije. Disi jim samo zur. Ogabno pa je, da nekatere gimnazije nimajo nikakrsne avtoritete in je vse, kar obvladajo, zgolj navodilo, da naj dijaki pridobijo podpis starsev in jih bodo pustili na rajanje. Gimnazije na nivoju plesne sole z dolznim spostovanjem slednjih!