Slovenija

Biotehnična fakulteta išče sredstva za nov mediteranski rastlinjak

Ljubljana, 15. 10. 2024 17.21 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Biotehnična fakulteta Univerze v Ljubljani s pomočjo ljubljanske mestne občine išče dodatna sredstva za izgradnjo mediteranskega rastlinjaka, ki bi po navedbah fakultete rešila prostorsko stisko ljubljanskega botaničnega vrta. Če bodo uspešni, bi nov rastlinjak v botaničnem vrtu odprli v nekaj letih.

Ljubljanski botanični vrt, ki deluje v okviru biotehniške fakultete, te dni ponovno seli sredozemske rastline na lokacijo v Koper, saj zanje še nimajo primernega rastlinjaka. Prezimovalni rastlinjak so leta 2020 namreč porušili. Ob tem botanični vrt znova opozarja na prostorsko stisko, pa tudi na peticijo za ohranitev vrta.

Z biotehniške fakultete so sporočili, da so v zadnjih letih pridobili projektno dokumentacijo za izgradnjo novega mediteranskega rastlinjaka, ki bo rešitev za omenjeni problem. Pridobivanje dokumentacije je vodil vodja botaničnega vrta Jože Bavcon.

Za izgradnjo mediteranskega rastlinjaka, po projektantskih ocenah vrednega štiri milijone evrov, Biotehniška fakulteta nima sredstev, zato so rastlinjak uvrstili na seznam bodočih investicij ljubljanske univerze. "Veseli nas, da se je MOL aktivno odzvala na pobudo," so navedli. Če bodo uspešni pri pridobitvi sredstev, napovedujejo možnost odprtja novega rastlinjaka v nekaj letih.

Botanični vrt Univerze v Ljubljani.
Botanični vrt Univerze v Ljubljani. FOTO: Aljoša Kravanja

Pojasnili so še, da so dejavnosti botaničnega vrta delno krite s sredstvi ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije v delu, ki se nanaša na pedagoški in raziskovalni proces v okviru fakultete. "Družbeni pomen botaničnega vrta je bistveno širši, saj je med drugim pomemben za javnost, vzdrževanje biodiverzitete in ohranjanje genskih virov, zato ocenjujemo, da bi pri financiranju vrta morala sodelovati tudi druga ministrstva," so navedli. Kljub večkratnim poskusom iskanja financiranja pri drugih ministrstvih dodatnih sredstev niso pridobili.

Ob tem so spomnili, da sta rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič in dekanja biotehniške fakultete Marina Pintar junija na predsednika vlade Roberta Goloba naslovila pismo s prošnjo za začetek postopka sistemskega urejanja financiranja botaničnega vrta, a odgovora do zdaj še niso prejeli.

Botanični vrt ljubljanske univerze je sicer organizacijsko del univerze in deluje v okviru Biotehniške fakultete. Odločanje o njegovem delovanju sodi v pristojnost univerze in njenih organov upravljanja, prav tako vprašanje svojega financiranja botanični vrt rešuje znotraj univerze, so pojasnili na ministrstvu za visoko šolstvo.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pikaponca
15. 10. 2024 19.35
A je to nekaj podobnega kot transpolni cekret na FDV ju prašam za soseda..ki se ne razume na znanost..??
Asdfghjk
15. 10. 2024 19.28
Tale bavcon je en navaden drekac, razen za rozce nima pojma od pojma...takile clanki so pa narejeni le na njegovih izjavah, bi bilo potrebno pobrari izjave ostalih zaposlenih ki se ukvarjajo z njegovimi stvarmi, da povejo drugo plat kaksen osebek je.
periot22
15. 10. 2024 18.50
Sramota za Ljubljano!