Slovenija

Brez rastlinjaka ne bi preživele zime, na toplo gredo za 25.000 evrov

Ljubljana, 14. 10. 2024 15.23 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.L.A., STA, T.H.
Komentarji
8

Iz ljubljanskega botaničnega vrta sredozemske rastline ponovno selijo v koprsko vrtnarijo, saj zaradi porušenega prezimovalnega rastlinjaka leta 2020 še vedno nimajo primernega rastlinjaka. Gre za dragoceno zbirko več kot 500 rastlin, med katerimi so tudi najstarejši primerki. Ob tem znova opozarjajo na prostorsko stisko, pa tudi na peticijo za ohranitev vrta, ki jo bodo posredovali pristojnemu ministru.

Zaradi gradnje nove poslovne stavbe biotehnološkega stičišča Nacionalnega inštituta za biologijo v letu 2020 so morali porušiti prezimovalni rastlinjak in vhodni objekt botaničnega vrta ob Večni poti. Ker nimajo ustreznega rastlinjaka za prezimitev sredozemskih rastlin, te prepeljejo v varstvo Vrtnarije Marjetica Koper. Za to bodo morali plačati okrog 25.000 evrov, je za pojasnil vodja Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani Jože Bavcon.

Dragocene rastline, gre za zbirko več kot 500 rastlin, med njimi so tudi najstarejši primerki, ki ne bi preživeli zime, stlačijo v priklopne kamione in odpeljejo. Pri tem pa se marsikatera rastlina tudi poškoduje, je dejal in opozoril, da noben botanični vrt v EU ali na Balkanu ne počne kaj takega.

Ob tem je Bavcon spomnil na skupno izjavo pristojnih, nekdanjega dekana biotehniške fakultete in drugih iz septembra 2020, da bodo v "prihodnjih tednih rešili stisko botaničnega vrta in zagotovili nadomestne prostore za zimovanje sredozemskih rastlin". Po njegovem opozorilu se je na to pozabilo, ko so podrli še vhodni objekt na novi lokaciji pod Rožnikom.

"Tam ni več sledu o dolgoročni strategiji širitve vrta, ki je nastala zaradi prvega posega železnice v vrt leta 1974. Ker se tam nič več ne vidi, so vsi akterji na to pozabili, še celo obratno, vrtu so očitali da nima strategije. V štirih letih se ni nič konkretnega zgodilo. Le vrt so hoteli še naprej utišati," je prepričan Bavcon.

Kot je izpostavil, se je v vmes zgodila še umestitev drugega tira do Ivančne Gorice, ki zopet znatno posega v vrt. Tako so aprila sprožili peticijo Ohranimo Botanični vrt UL, s katero želijo preprečiti odvzem dela zemljišča za potrebe načrtovane širitve železniške proge.

"Podprli so nas tudi Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije in drugi, pa tudi številne sorodne ustanove iz tujine. S podpisi se bližamo številki 10.000," je povedal Bavcon in napovedal čim prejšnjo predajo peticije ministru za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorju Papiču.

Botanični vrt je sicer v zadnjih letih obnovil zahtevni postopek za dva svetovna certifikata, dobil mednarodne projekte in je v svetovni špici. Kljub temu je to po Bavconovih besedah edini vrt v EU in na Balkanu, ki ima kot profitni center komisijo za upravljanje vrta. Pred kratkim so obiskali botanična vrtova v Beogradu in Zagrebu in se prepričali, kako ju država financira.

"Res je sramotno, da se 214 let stara najstarejša pedagoško-raziskovalna ustanova z neprekinjenim delovanjem pri nas sama bori za svoje preživetje, tako s financiranjem s trga, kot za ohranitev svoje dejavnosti," je še dodal Bavcon.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mio56
14. 10. 2024 17.14
+1
25jurjeu??? A se vi hecate al norcujete??? Za prevoz par kaktusov 100km stran je cena 25jurjeu???? Pa niste resni!!!! in v 4 letih po 25jurjeu bi imel ze orng rastlinjak postavljen!!!
Buča hokaido
14. 10. 2024 17.39
Si sploh prebral? Be gre samo za prevoz, ampak za celotno vzdrževanje vse do pomladi.v
Banion
14. 10. 2024 17.03
+1
dve možnosti ali postavite rastlinjak ali preselite botanični vrt na primorsko, zemljišče pa prodate
r h
14. 10. 2024 16.05
+1
25.000 € je cena letnega (12 mesecev) stroška za enega zaposlenega v republiki Sloveniji. Za teh 5 mesecev pa se jim to resnično izplača. Spet nekdo kasira na protiuslugo ali pa za kuverto osebi, katera je podpisala pogodbo z vrtnarijo Marjetica Koper. Pa sem rekel da smo vsi ljudje istega DNK in smo čudni ptički. Denar nas je pokvaril in ostala je samo gniloba.
zdravkob
14. 10. 2024 15.51
+4
haha, drugi tir do Ivančne?! Ma ne mi rečt. Saj ni res pa je. Pa zihr za hitrosti vsaj 160 km/h! Ne bomo se cijazili menda. O, Bog, pomagaj. Tule so pa vrt podrli že 2020 in do danes nič. Pa Slovenci smo bili top managerji v Jugoslaviji! Le kako nam je to uspelo.
periot22
14. 10. 2024 15.44
+5
Sramota za Jankovića!!!!!!!!
Banion
14. 10. 2024 17.03
vicente
14. 10. 2024 15.43
+2
vejetno je strategija v vzpostavitvi filijale botanicnega v kopru,dejmo razmislit