Znanost in tehnologija

Telekom preizkusil VDSL2

Ljubljana/Kranjska Gora, 06. 01. 2007 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Telekom Slovenije je uspešno preizkusil delovanje širokopasovne tehnologije druge generacije VDSL2.

V Telekomu še pravijo, da se pospešeno pripravljajo na gradnjo optičnih dostopovnih omrežij. Z njo bodo začeli še ta mesec
V Telekomu še pravijo, da se pospešeno pripravljajo na gradnjo optičnih dostopovnih omrežij. Z njo bodo začeli še ta mesec FOTO: POP TV

Telekom Slovenije je v petek uspešno preizkusil delovanje širokopasovne tehnologije druge generacije VDSL2, in sicer v okviru novinarskega središča ob tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju za Zlato lisico. Na razdalji okrog 300 metrov od vozlišča do novinarskega središča so zagotovili internetno povezavo s skupno hitrostjo 94 Mbit/s (60 Mbit/s k uporabniku, 34 Mbit/s od uporabnika), so sporočili iz Telekoma.

Telekom je s tem najavil skorajšnjo komercialno uvedbo nove širokopasovne tehnologije, ki bo nadgradila in dopolnila dosedanjo ponudbo tehnologij iz nabora xDSL. Kot je znano, tehnologija VDSL2 omogoča teoretične hitrosti do 100 Mbit/s v obeh smereh po klasičnih bakrenih vodnikih.

Polno izkoriščena je na krajših razdaljah do dvesto metrov od vozlišča. Kot taka je še zlasti primerna za večja urbana naselja z veliko gostoto telefonskih central oziroma vozlišč ali kot "podaljšek" optičnih vlaken. VDSL2 v povezavi s tehnologijo FTTH po mnenju strokovnjakov pomeni sinergijo prihodnosti.

Z obema tehnologijama bodo laže zadostili vse večjim potrebam po obstoječih storitvah t. i. trojčka (internet, VoIP in televizija) oziroma četvorčka (ki poleg prvih treh vključuje še mobilne komunikacije) ter tudi novih multimedijskih storitvah, ki zahtevajo večje podatkovne hitrosti.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mbbirdy@gmail.com
09. 01. 2007 21.45
VDSL-2 - je samo en precej manj zmogljiv odgovor na T-2-jevo optiko, na katero bodo pobegnili vsi pametni uporabniki interneta v SLO, ki jim je dovolj nategovanja SIOL-a, na katerem sem tudi sam - žal. Nateg oz korak nazaj s paketom picikato, s katerim je Siol, namesto, da bi spodbujal višje hitrosti, ponudil uporabnikom najpočasnejše možno sranje. Ob vsem denarju, ki ga je dobil od države in uporabnikov v 50-ih letih, si lahko privošči neomejeno oglaševanje in s tem pranje možganov. Ko bo tu T-2, bo sicer Siol in TELE-kom poskušal nagajati, kot vedno, vendar bom prav vesel, ko bom lahko pošiljal datoteke z isto hitrostjo, kot jih prejemal. Zdaj tega ne morem, ker SIOL deli download/upload 4/1, tako, da ne bi slučajno kaka firma uporabljala in plačevala na ime posameznika - bolano.
miki67
09. 01. 2007 20.12
se strinjam z mc_burekom, večja moč pomeni več mortenj. praktično je mreža že tako zasičena, da ni več mogoče zagotoviti normalnega delovanja, ena ADSL linija "ruši" drugo in obratno. sploh pa je problem z ADSL 2, ki ima večjo moč. Glede optike je pa tako: trenutno ni mogoče zamenjati nekaj 20 metrov navadnega obstoječega dotrajanega kabla, kaj da bi šele ljudje pustili spet na novo prekopavati svoje parcele za optični kabel. Samo za primer poskusite povprašati soseda za soglasje za prekop njegovega zemljišča. Verjetno bo potrebno soglasje kar nekaj sosedov in verjemite mi sigurno se bo našel eden ta "pameten", ki ne potrebuje telefona, interneta, elektrike, vodovoda...
j.roblek@gmail.com
09. 01. 2007 07.22
Telekom je nacionalni operater in je kot tak pod regulativo, ki mu zapoveduje, da mora svojo optiko oddajat alternativcem kot je T2, Amis, Snfonika,... po konkurenčni ceni, kar je nemogoce zagotoviti v prvih letih po velikih vlozkih v izgradnjo omrezja (najdrazje je kopanje). To je eden glavnih razlogov, da se nacionalni Telekomi po vsem svetu obotavljajo in jih prehitijo mestne oblasti (Amstredam City, Wienstrom, Stokab Stockholm, Fastweb Italia ipd.). To kar dela Gratel za T2 je izgradnja mestne mreže, saj je 2mio ljudi velikost srednje velikega mesta v Evropi ;-)
brankob@avtomatika.com
08. 01. 2007 19.10
mc_burek, če lahko kaj več poveš o nivojih VDSL-2, predvsem na strani CPE modema, pa tudi DSLAM-a, se priporočam.
mc_burek@email.si
07. 01. 2007 21.30
no ja ni vse tok lepo kot se sliši, že res da VDSL2 dela do 4.5km sam treba vedt da se uporabla tud večja moč signala (to je poglavitna razlika)...večja moč pa pomen več motn in presluha med paricam kar vodi v zmanšanje hitrosti, kar spet pomen d abodo kabli zabasani in povn problemov, skratka začaran krog
brankob@avtomatika.com
07. 01. 2007 12.55
Vsi ti modemi imajo čipset bodisi Infineona bodisi Ikanosa. Kot vidim, je v T-2jevih Ikanosov, ki je tudi sicer videti kot pravladujoč. In ta je v precejšnji meri programabilen in je videti kar inteligenten. Pravi mali embedded PC v modemu. Poleg tega pa je videti, da si zna sam zaflešati novo vsebino, tako da ni nujno, da bo res potrebna zamenjava modemov. BTW: Če ima kdo tu kaj več podatkov o tem čipsetu (datasheet, application note) bodisi o čipsetu, bodisi o T-2jevem VDSl modemu, se priporočam. Pošljite mi mail na brankob afna avtomatika pika com
D3MoN
07. 01. 2007 12.37
Bukača 'mi friends. Matrica ni več daleč.
xes
07. 01. 2007 12.27
Pozabil dodat... je pa res, da je zgoraj napisani clanek neka prikrita reklama telekomu... VDSL2 so pred njim testirali ze na T-2 in pri Volji.... ce se spomnim clanka v monitorju ze kaksne dva meseca nazaj, napisano pa je bilo tudi, da imajo tezave s stabilnostjo zaradi buggy chipseta... kdaj bo tehnologija dejansko na voljo na trgu bomo pa se videli, vsekakor pa bo potrebno menjati modeme pri obstojecih uporabnikih ki bodo hoteli prestopiti na VDSL2... cigav strosek bo to?
xes
07. 01. 2007 12.24
VDSL2 omogoca tudi do 100mbit/s na razdalji pol kilometra in 50mbit/s na razdalji kilometer in pol.... njegov domet je visji kot VDSL1 in sicer zelo podoben dometu ADSL2 , ki ga telekom ze uporablja. Na razdaljah nad kilometer in pol je hitrost priblizno ista kot ADSL2 , torej bodo v prednosti seveda tisti, ki zivijo blizje centralam in si zelijo vecje hitrosti ali pa vec sprejmnikov za televizijo... jaz osebno tehnologijo pozdravljam, saj upam da bo mogoce dobiti tudi pri siolu kak paket ki bo imel kaj vecji UL od 768kbit/s upam da tudi pri nizjih hitrostih DL...mogoce celo kak simetricen paket (2/2, 4/4), 8/8). Za tiste, ki zivijo na vecjih razdaljah bo mogoce vec sprejemiko prinesla tehnologija MPEG4, ki jo siol baje ze nekaj casa pripravlja (kot pise v siolovem blogu naj bi bila na voljo ze pred novim letom pa ni) oziroma mogoce enkrat v prihodnosti wi-max... verjemite mi, tudi optika ne bo prisla v vsako vas...
brankob@avtomatika.com
07. 01. 2007 07.40
Da o optiki ne govorimo. Gratel jo vleče že skoraj v vasi. Sedaj še visim na VDSL-1. Skok na dvojko bo bolj flika, da lažje počakam na optiko, nič več. Ne vidim pa, zakaj se Telekomu zdi optika dražja od parice. Tudi če je vlakno malce dražje od parice,s e to utopi v stroških polaganja in stroških opreme... Poleg tega, tisti, ki ti položi vlakno, tzi lahko brez bistvenih naporov zase omogoči recimo 1 Gb/s prenosno hitrost v okvirih lastnega omrežja. Kako lahko TK ponudi kaj podobnega, če mu VDSL-2 nese samo do tistih 66/33 Mbps, pa še to na kratkih razdaljah ?
brankob@avtomatika.com
07. 01. 2007 03.23
To, da VDSL-2 imajo in preizkušajo že kar nekaj časa tudi drugi, pa ne povejo. Pa tudi res težko razadaljo so si izbrali - CELIH 300 m ! Kaj bo naslednji "preboj"- 50m ? ;o)
ernest83
07. 01. 2007 03.04
Telekom, ki ima v enem letu več dobička, kot je teoretično mogoče vložit v infrastrukturo v Sloveniji, se hvali s tem...namesto da bi vsaj že pred 10. leti začel postavljat svoje optično omrežje...ampak ne, sej smo monopololisti, tega nam pa res ni treba, bomo že počakali konkurenco, naj oni vlagajo veliko denarja, s svojim velikim tržnim deležom jih bomo tako in tako obvladali. Ker v resnici cena neke storitve ni edino merilo. Ljudem se enostavno ne ljubi spreminjat dobavitelja vsak mesec, da bi čez prišel 10 procentov ceneješe...zato ima prednost Mobitel preko Simobila, Siol preko T-2, in Telekom preko vseh ostalih. No, ampak čez veliko let ko bo trg normalen,bo vse drugače. Takrat bodo pa jokali...upam da država prej proda svoj delež, da dobi zanj čim več, ker potem bo ali manjši dobiček, ali pa sploh propad.
fufnk123
07. 01. 2007 02.49
Najprej naj dogradijo oz. postavijo postaje na krajih kot je recimo okolica Vrhnike in Ljubljane, kjer še sedaj ni mogoče dobiti boljše povezave kot 1Mbit/s 256k, kar je žalostno! Naj bi začeli graditi VDSL2, a določeni kraji, kot so Drenov Grič, Lesno Brdo kateri so 5Km iz Vrhnike in 14 Km iz ljubljane nimajo niti svoje centrale?!
vicious.slo@gmail.com
06. 01. 2007 23.09
Wau Telekomovci. Celo na 300 metrov vam je to ratalo. Nekateri v Sloveniji pa FTTH že uporabljajo. Če ne bi na trg prišel T-2 tega sploh ne bi počeli, rajt Tele.kom?