Gospodarstvo

Slovenci še naprej onesnažujejo

Kopenhagen/Ljubljana, 14. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
U.M./B.M.
Komentarji
0

Slovenija kot edina od vzhodno- in srednjeevropskih držav ne izpolnjuje obveznosti glede zmanjšanja škodljivih emisij v ozračje.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: 24ur.com

Slovenija je edina od desetih srednje- in vzhodnoevropskih pristopnic in kandidatk za članstvo v Evropski uniji, ki po pričakovanjih Evropske agencije za okolje (EEA) letos ne bo izpolnila zadanega ciljnega zmanjšanja emisij toplogrednih plinov, kot to od podpisnic zahteva Kjotski protokol.

Nasprotno, izračuni EEA kažejo, da se je v Sloveniji leta 2001 delež emisij toplogrednih plinov čelo povečal, in sicer za 1,4 odstotka glede na višino v izbranem osnovnem letu - gre za leto 1986.

Projekcije za leto 2010 pa kažejo tudi, da naj bi bile emisije toplogrednih plinov v Sloveniji tedaj za 9,6 odstotka višje kot v izbranem osnovnem letu, kar pomeni, da država nikakor ne bo izpolnila zadanega cilja, to je osemodstotnega znižanja emisij.

Vse ostale države - osem pristopnic z izjemo Cipra in Malte ter kandidatki za članstvo Bolgarija in Romunija - so v letu 2001 uspele precej znižati emisije toplogrednih plinov. Najuspesnejša je bila Litva, ki je dosegla skoraj 61-odstotno znižanje, država z najmanjšim uspehom pa je bila Madzarska, kjer so se emisije zmanjšale za slabih 18 odstotkov. EEA za vseh devet držav, ki so bile uspešne že v letu 2001, tudi za leto 2010 napoveduje nadaljnje zniževanje tovrstnih emisij in uspešno uresničevanje določil Kjotskega protokola.