Gospodarstvo

Na cesto okoli 200 pogodbenih delavcev

Šempeter pri Gorici, 05. 12. 2008 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V šempetrski Iskri Avtoelektriki bodo zaradi upada naročil s proizvodnjo končali že 16. januarja, prav tako pa bo okoli 200 zaposlenih za določen čas takrat ostalo brez dela.

V Iskri Avtoelektriki so posledice recesije precej opazne, priznava član uprave družbe Tadej Vidic. Posledice recesije so v Iskri Avtoelektriki najbolj vidne na področju prodaje, ki je kratkoročno padla za od 20 do 30 odstotkov. "Naši kupci so zmanjšali naročila, kar pomeni, da moramo zniževati stroške, pri čemer so najbolj na udaru stroški dela," je povedal Vidic. Razmere za zdaj zahtevajo tudi natančno načrtovanje likvidnost, kar pa še obvladujejo, je dodal.

Pogodb za določen čas ne podaljšujejo

Pogodb za določen čas ne bodo podaljševali, tako bo na cesti ostalo okoli 200 delavcev.
Pogodb za določen čas ne bodo podaljševali, tako bo na cesti ostalo okoli 200 delavcev. FOTO: POP TV

Število zaposlenih v šempetrski družbi zmanjšujejo tako, da delavcem s pogodbo za določen čas teh ne podaljšujejo. V novembru tako pogodb niso podaljšali okoli sto zaposlenim, še enkrat toliko pa jih bo brez dela ostalo v decembru, je dejal Vidic. "O zmanjšanju števila zaposlenih za nedoločen čas ne razmišljamo, saj imamo še okoli 150 zaposlenih za določen čas. Za zdaj o dodatnem nižanju števila zaposlenih nismo razmišljali, vse pa je odvisno od poslovanja v prvem četrtletju leta 2009," je pojasnil. V družbi je trenutno 1850 zaposlenih, na ravni skupine pa nekaj manj kot 3000.

Delavcem poskušajo pomagati v sindikatu in svetu delavcev, saj se na to temo sestajajo z upravo. "Z upravo smo dosegli dogovor, da se pri nepodaljševanju pogodb za določen čas upošteva socialne pogoje zaposlenih," je povedal predsednik Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije v Iskri Avtoelektriki Valter Bensa. Prepričan je, da uprava ne izkorišča recesije le kot izgovor za odpuščanja.

Recesija zahteva svoje

Iskra Avtoelektrika
Iskra Avtoelektrika FOTO: Iskra Avtoelektrika

Po besedah Bense uprava šempetrske družbe za prvo četrtletje predlaga zmanjšanje stimulacije delavcev za pet odstotkov, kar se bo poznalo tudi pri plačah, a ne v enako visokem odstotku. Prav poslovanje v prvem četrtletju prihodnjega leta naj bi bilo ob recesiji najslabše, pričakuje Vidic. Zato bodo delo v proizvodnji letos zaključili že 16. decembra in spet začeli v ponedeljek po novem letu, na nekaterih področjih pa tudi kak teden pozneje, je dodal.

Sicer pa bodo v Iskri Avtoelektriki letos dosegli načrtovane cilje, predvsem zaradi dobrega poslovanja v prvih devetih mesecih in imeli pet milijonov evrov dobička. Pod načrti bodo ostali na ravni skupine, ki vključuje 15 družb z vsega sveta, a bodo vseeno dosegli rast v primerjavi z lanskim letom, je povedal Vidic.

Recesijo so v Iskri Avtoelektriki upoštevali tudi pri poslovnem načrtu za prihodnje leto. Medtem ko naj bi se prodaja matične družbe v prvem četrtletju znižala za četrtino, naj bi bili prihodki z 200 milijoni evrov na letni ravni nižji za šest odstotkov. V skupini kljub recesiji načrtujejo rast prihodkov na 270 milijonov evrov, predvsem preko uspešnega poslovanja družb v Braziliji in Iranu, je pojasnil.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

indiana
07. 12. 2008 15.36
Odpoved pomeni izgubo službe in dejstvo, da gre za pogodbene delavce ali delavce zaposlene za določen čas ne spremeni čisto nič. Prvi in edini ukrep, zmanjšaj število delavcev in jim zmanjšaj prihodke. Zadnji ukrep: stečaj podjetja. Vmes pa ni drugih ukrepov.
etul
06. 12. 2008 10.15
kje je zdaj Semulič,Rebolj in ostali borci za pravice delavcev,lani so pa tak piskal po Ljubljani da se jim je kar motl,letos odpuščajo kot po tekočem traku gospoda pa molči
MojcaCoh
05. 12. 2008 20.08
Kdaj bodo začeli odpuščati na Občinah in javni upravi..občin je vsaj 130 preveč, brez vsakega haska, koristi gre samo za zajedalce..ki živijo od davkov in položnic..njihovega dela tako nihče ne potrebuje..== Mojca
Dimnikar84
05. 12. 2008 16.04
kriza ja ker imajo dobicek a to mi nikakor ne gre u glavo tisto benso pa ze enkrat spravite ven iz sindikata ker je skorumpiran do konca boji se lastne sence se posebaj gospoda nemca
CDROM
05. 12. 2008 14.58
JA, JA, JA samo je pozabil g. Vidic povedat, da so velik del proizvodnje v mesecu oktobru preselili v Bosno in, da je tudi posledično zaradi take politike poslovanja ostalo ogromno delavcev na cesti. Ni tukaj samo kriza razlog za odpuščanje delavcev. Da od sindikalista g. Bense niti ne izgubljam besed, ta bolj malo napravi kaj dobrega za delavce. Spet so to samo lepe besede iz njegovih ust. Naj novinarji gredo pred Iskro pa naj delavce vprašajo kako poskrbi za njih (sindikalist) pa bi videli tudi drugo plat zgodbe, ki bi bila zalo žalostna. Nič ne moremo napravit, ker ni več sploh nobenega nadzora kdo-kaj in kako to počne. To pa vedno plačajo delavci. Tako kot se dogaja z Elanom se dogaja tudi z drugimi podjetji v Sloveniji. Pa na račun kraj, ki se izvajajo jim država še pomoč nudi,namesto da bi menedžerje, ki so netransparentno porabili denar v zapor strpala. Ta država se pelje v prepad, namesto, da bi kaj napravila, da se temu izogne. Vse te lopovske menedžerje in tajkune naj zaprejo!!!
reptiljak
05. 12. 2008 12.58
Veseli december....
MaLi_BoG
05. 12. 2008 12.01
bensa ti si en velik pajaco!!lažeš nam u fris...danes če te vidim kje v podjetju te pljunem u fris...ker vsi vemo da nisi od nas delavcew...ampak si njihow!!Tadej ti si pa itaq golazen iz uprave....