Gospodarstvo

Lahko uvedemo evro!

Bruselj/Strasbourg, 16. 05. 2006 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Evropska komisija je ocenila, da je Slovenija kot prva med novimi članicami pripravljena na uvedbo evra s 1.1.2007.

Komisar Almunia na predstavitvi poročila
Komisar Almunia na predstavitvi poročila FOTO: Reuters

Evropska komisija je v zadnjem konvergenčnem poročilu za Slovenijo ocenila, da smo ustrezno pripravljeni na uvedbo evra s 1. januarjem 2007. Članicam unije je zato priporočila, naj potrdijo naš vstop na evroobmočje. Slovenija bo tako postala prva novinka in 13. članica, ki bo prevzela evro. Pozitivno oceno je Sloveniji dala tudi Evropska centralna banka (ECB).

Slovenija je dosegla visoko raven trajnostne ekonomske konvergence, je na tiskovni konferenci povedal komisar za denarne zadeve Joaquin Almunia. To je država dosegla s stabilno politiko in reformami, je še dodal. Ob tem pa je imela naša država še največ težav z inflacijo. Vendar smo jo uspeli spraviti pod zahtevano referenčno vrednost že lani novembra. Stabilne cene smo ohranili vse do zdaj. Zadnje merjenje je tako v Sloveniji pokazalo 2,3 odstotno inflacijo. Meja, ki je ne smemo preseči pa je 2,6 odstotka.

Slovenija bo kot prva nova članica EU sprejela evro
Slovenija bo kot prva nova članica EU sprejela evro FOTO: Reuters

Da pa je pozitivno oceno dobila Slovenija je morala doseči še nekaj drugih kriterijev. In sicer: nizek proračunski primanjkljaj in stabilen javni dolg. Konec junija bosta tudi minili obvezni dve leti od našega vstopa v mehanizem menjalnih tečajev EMR2.

Almunia: Slovenija mora nadaljevati reforme

Ob sicer pozitivni oceni poročilo dodaja tudi nekatera opozorila. Slovenija izpolnjuje kriterije za uvedbo evra, vendar pa to še ne pomeni, da so njene naloge končane, je poudaril komisar. "Slovenija mora nadaljevati strukturne reforme, zato da bo zagotovila dolgoročno vzdržnost javnih financ," je bil jasen komisar.

Slovenija mora pospešiti in skleniti tudi ključne praktične priprave, zato da bo prehod na novo valuto gladek. To vključuje tudi ukrepe, ki bodo preprečili neupravičeno povišanje cen. Joaquin Almunia

Dolgoročno je vzdržnost javnih financ v Sloveniji namreč "slaba", ni ovinkaril. Predvsem je nujna pokojninska reforma, je Almunia ponovil že večkrat slišano opozorilo Evropske komisije. "Le z izvedenimi strukturnimi reformami bo Slovenija v položaju, ko bo lahko požela vse koristi skupne valute," je bil tudi prepričan komisar.

Janša: Večji ugled za Slovenijo

Uvedba evra je eden izmed najpomembnejših projektov v Sloveniji, je poudaril Janša
Uvedba evra je eden izmed najpomembnejših projektov v Sloveniji, je poudaril Janša FOTO: POP TV

Navdušenje vladnih mož nad pozitivnim konvergenčnim poročilom iz Bruslja je bilo v nabito polnem vladnem novinarskem središču popolno. "Danes je prišla dobra novica za Slovenijo," je dejal premier Janez Janša. "Poročilo odraža dejansko stanje v Sloveniji, ki ima zdrave javne finance in solidno gospodarstvo, je poudaril in izrazil prepričanje, da bo uvedba evra "prispevala k večjemu ugledu države v svetu".

"V Sloveniji se zavedamo, da je uvedba evra tudi nova odgovornost," je opozoril Janša. Stabilnost javnih financ in gospodarstva je treba ohraniti, Bruselj pa v poročilu Slovenijo med drugim opozarja, da mora povečati dotok tujih neposrednih investicij v Slovenijo. Tudi zato Slovenija ne bo odlašala z reformami, je poudaril Janša.

Dvojno označevanje cen
Dvojno označevanje cen FOTO: Reuters

Po besedah ministra za finance Andreja Bajuka je bila takšna ocena pričakovana, pričakovana pa so bila tudi opozorila. "To so dejstva, s katerimi se mora slovenska država in družba še soočiti, so posledica staranja našega prebivalstva in relativno zelo nizke rodnosti. Gre za stvari, ki jih bomo morali reševati v prihodnjih mesecih in letih," je dejal Bajuk.

Mitja Gaspari
Mitja Gaspari FOTO: POP TV

Precej pohval je padlo tudi na račun prejšnje vlade, Janša in Bajuk sta imela v čislih predvsem takratnega finančnega ministra Dušana Mramorja, ki je pred dvema letoma sprejel drzno odločitev o vstopu Slovenije v mehanizem menjalnih tečajev, nekakšno evro čakalnico.

Guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari je ob današnjih pozitivnih mnenjih dejal, da s tem Slovenija vstopa v klub najbolj razvitih v Evropi. "To je plod dobrega sodelovanja v preteklosti," je ob tem dejal Gaspari in izrazil upanje, da se bo sodelovanje med vlado, Banko Slovenije in socialnimi partnerji nadaljevalo tudi v prihodnje.

Za Slovenijo odločitev pomeni priznanje za dobro opravljeno delo vseh, ki so vodili makroekonomsko politiko, za Evropsko unijo pa je dokaz uspešne širitve in s tem dober znak za celotno povezavo. Janez Potočnik

Potočnik: Zgodovinski dan

"Danes je zgodovinski dan za Slovenijo in Evropo," pa je odločitev Evropske komisije, da priporoči uvedbo evra v Sloveniji s 1. januarjem 2007, opisal slovenski komisar Janez Potočnik.

Kot je povedal, je komisija odločitev sprejela "soglasno in brez razprave". Ni še sicer čisto dokončna, kajti potrditi jo morata še vrh EU in nato finančni ministri povezave, vendar "večjih ovir za uvedbo evra v Sloveniji ni več".

Poslanci EU: Najuspešnejša novinka

Janez Potočnik
Janez Potočnik FOTO: Reuters

Poročilo so pozdravili tudi evropski poslanci ter ocenili, da bo z evrom država tudi "zares" v Evropi. A vse naloge za državo še niso končane, paziti je treba na neupravičene podražitve življenjskih stroškov ter obvladovanje javne porabe, so opozorili poslanci.

"Slovenija je zagotovo najuspešnejša novinka v EU," je poudaril Miha Brejc (SDS/EPP). Uvedba evra ima sicer po njegovi oceni tudi kakšne pasti, "a ker smo obogateni z izkušnjami držav pred nami, upam, da največjega negativnega učinka, izdatnih podražitev, v Sloveniji ne bo."

Kacin skeptičen

Zadovoljstvo nad poročilom sta izrazila tudi Lojze Peterle (NSi/EPP) in Borut Pahor (SD/PES), nekoliko bolj skeptičen pa je bil Jelko Kacin (LDS/ALDE). "To je velik uspeh in dokaz zdravja našega gospodarstva, tudi naših javnih financ, ampak samo v tem trenutku," je poudaril in spomnil, da lahko kmalu pričakujemo probleme s pokojninsko blagajno. "Nekatere odločitve sedanje vlade so korak stran od pokojninske reforme in od kriterijev za evro," je prepričan. "Hkrati pa je naša vlada diskriminatorna do belgijskih vlagateljev v NLB, ki jih je razglasila za tujce in jim ne dovoli povečanja deleža v banki, ki potrebuje sanacijo. Zato lahko pričakujemo ukor, tako kot Hrvaška, ki skozi usta guvernerja narodne banke diskriminira KBC na hrvaškem trgu zaradi solastništva NLB," je bil oster Kacin.

Hkrati z vstopom v evroobmočje bodo začeli izdajati tudi evrske kovance s slovenskimi motivi
Hkrati z vstopom v evroobmočje bodo začeli izdajati tudi evrske kovance s slovenskimi motivi FOTO: Reuters

Pozitivno oceno pozdravljajo tudi stranke

Iz NSi so v odzivu na oceno komisije sporočili, da bo s prevzemom evra Slovenija tudi na simbolni ravni dokončno vstopila v EU in spomnili, da je k uspešnemu izpolnjevanju kriterijev pomemben delež prispevala ustrezna finančna politika, ki jo vodi minister Bajuk.

Dejstvo je, da je Slovenija dosegla tiste cilje, ki jih ni dosegla nobena od novih članic Evropske unije. Zmago Jelinčič

Na odločitev komisije so se odzvali tudi v SDS, SLS, DeSUS in SNS. Vsi so menili, da je to hkrati tudi pozitivna ocena dela vlade in slovenskega gospodarstva.

Po ocenah LDS je bilo pozitivno poročilo Evropske komisije in Evropske centralne banke pričakovano in je rezultat dela zadnjih 15 let. "Slovenija z uvedbo evra ne bo imela več v rokah denarne politike, zato je odgovornost izvršne oblasti, predvsem na področju javnofinančne politike in strukturnih reform, toliko večja," je ocenil. Da pomeni poročilo priznanje in potrditev pravilnosti večletne ekonomske politike, menijo tudi v SD.

Dokončna odločitev 11. julija

Politično odločitev o širitvi evroobmočja bodo sicer sprejeli voditelji EU na vrhu 15. in 16. junija v Bruslju, medtem ko bodo formalne podlage za tak korak, vključno z uradno določitvijo tečaja, sprejeli finančni ministri povezave na zasedanju 11. julija. Slovenija bo po pričakovanjih potrjena kot nova članica evroobmočja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jungle@email.si
16. 05. 2006 12.56
upam da bo utripala rumena ne pa da bo zelena.......