Gospodarstvo

Je mogoče rešiti Muro?

Murska Sobota, 18. 06. 2009 19.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mura naj bi imela več dolgov, kot je vredno njeno premoženje, zato naj bi bil stečaj neizogiben. Vodstvo podjetja pa temu odločno nasprotuje. Muro je še mogoče rešiti, so prepričani.

Delavci Mure so danes dobili plače.
Delavci Mure so danes dobili plače. FOTO: POP TV
Prokurist Zdenko Podlesnik trdi, da znaša skupna zadolženost Mure od 34 do 35 milijonov evrov, samo nepremičnine pa so vredne 38,5 milijona evrov.

Lastniki Mure so odločali o usodi največjega evropskega tekstilnega podjetja. Stečaj naj bi bil neizogiben. Številni so ga napovedovali že za danes, saj naj bi revizija pokazala, da so razmere veliko slabše, kot so pričakovali. Murini dolgovi naj bi namreč že presegali vrednost njenega premoženja. 

Država naj ne bi bila sposobna na svoje pleče prevzeti poplačila 35 milijonov evrov dolga, zaradi česar se je odrekla dokapitalizaciji. Prav tako naj ne bi bilo zdravih jeder podjetja, na katerih bi lahko gradili.

Mura je rešljiva, je pa v začaranem krogu, iz katerega sama ne more iziti. Recimo, da je 1000 do 1300 delavcev preveč, treba jih je odpustiti, jim dati odpravnine, in ostali del bo lahko delal pozitivno, vendar za to nimamo denarja. Z lastnimi silami bomo zdržali do konca junija. Henrik Peternelj

Stečaju pa odločno nasprotujeta predsednik nadzornega sveta in prokurist podjetja, Henrik Peternelj in Zdenko Podlesnik. Razlogov za to ni, trdita, Muro pa bi bilo po njunem mnenju še mogoče rešiti z reorganizacijo. Potekala bi v treh delih. Zdravi del z lastno blagovno znamko, drugi del z dodelavnimi posli ter tretji, odvečni del s presežnimi delavci, ki gre lahko v stečaj.

Čudijo ju tudi podatki o reviziji, ki so se pojavili v medijih, ker da so drugačni, kot so se kazali med revizorskim pregledom podjetja. Sprašujeta se, kako to, da jih poznajo vsi, razen uprave in nadzornega sveta. Negativno pisanje o Muri je dodatno poslabšalo njihov položaj, poudarja Peternelj. Po njegovem črni scenarij – stečaj – pomeni dodaten hud pritisk na dobavitelje.

Sicer pa je 3300 zaposlenih v Muri danes dobilo plače, ki so si jih zaslužili sami s svojim delom in prodajo, saj ni šlo za posojilo banke.

Slabi poslovni rezultati

Da bi Mura preživela, bi potrebovali od 25 do 30 milijonov evrov. Ne verjamemo več danim obljubam in sprejetim sklepom. Izrabili bomo vse možnosti, da Mura ne bi postala insolventna, zadnjo možnost, to je stečaj, bo moral predlagati kdo drug. Če smo v štirih mesecih ustvarili dobrih 13 milijonov evrov prihodkov z 900 delavci presežka in tri milijone evrov izgube, to že nekaj pomeni za tekoče poslovanje. Zdenko Podlesnik

Poslovni rezultat Mure za prvo četrtletje kaže tri milijone evrov izgube. Realizacija je za 24 odstotkov nižja kot lani, približno pet milijonov evrov manj, kooperacije za tuje trge (dodelavni posli) je za več kot pet milijonov evrov manj. Stroškov je bilo za tri milijone evrov manj ali 16 odstotkov, kljub temu pa znaša izguba tri milijone evrov. Po Podlesnikovih besedah pa znaša skupna zadolženost Mure od 34 do 35 milijonov evrov, samo nepremičnine pa so vredne 38,5 milijona evrov.

Dokapitalizacija Mure-EHM

Nadzorni svet se je strinjal z dokapitalizacijo hčerinskega podjetja Mura-EHM v višini 2,5 milijona evrov iz naslova pretvorbe dela kratkoročnega kredita v kapital in prenosa stavbe. O poslovanju družbe Trendline GmbH Nemčija čakajo revizijo, kot je dejal Peternelj, pa kaže, da bodo morali speljati kazenske postopke proti vodjem te družbe. Pred dnevi je uprava Mure iz krivdnih razlogov razrešila poslovodjo v firmi Trendline.

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
19. 06. 2009 18.56
nikakor-nikoli ker je že uničena-preveč kdu ve zakaj
tron3
19. 06. 2009 16.47
ZDENKO PODLESNIK JE PA PRAVI AS, saj ni važno kaj delaš, važno da si zraven, to je njegov REK.
porka.malorka
19. 06. 2009 16.46
Je. Seveda se jo da in s tem da še dodatno obdavčimo uvoz iz kitajske.
Leandra
19. 06. 2009 15.42
Predlagam, da se šivilje prijavijo pri Mucu kot Cig.anke..in zahtevajo parcele, lokacijska socialno, brezplačne malice ter vse bonitete če ne pa pred Občino..morda se še posirjejo v upravni enoti..?? Moškim pa predlagam, da ustanovijo novo, staro Rimokatoliško Cerkev obj.ebanih od države ter kot njihovi predniki ustava zakoni ne veljajo, davkov prispevkov nič takoj pa kasirat kot ku.rbe vsepovsod, izsiljevat državo vsepovprek se zguzit na proračun in za začetek morajo zahtevati najmanj celo Pohorje ter vsem morajo srati po glavi o demokraciji svobodni izbiri življenja, etiki moral, Jezusu, Kristusu, ter ostalih Rimokatoliških oslarijah.
Leandra
19. 06. 2009 15.24
To je preprosto zato ker vse rešujejo družboslovci recimo Golubič lopov in večni študent, Celjska pleh piška, Diplomanti samoupravljanja, kup preužitkarjev v zbornicah, RTV ju, Občinah in garjavem pravosodnem sistemui, ti so kot Radioaktivni odpadki kjer koli so, so problemi, težave nihče jih noče in kdor jih prenaša trajno zboli in koncu segnije v okolkici pa vse proade.
benobeno12
19. 06. 2009 12.25
samo pametni ljudi rabimo pa bo MURA rešena. Upamo, da jo bojo rešili in tako tudi ljudi, ki se bojujejo za preživetje. Upamo na najbolje in čakamo na odločitev čim boljšo za ta podjetje.
Neurath
19. 06. 2009 09.49
Seveda je Mura privat, rešuje jo pa državni kapital-adijo pamet! Najbolj presenetljivo pri celi zadevi je to, da se ponavadi že leta vnaprej ve, katera podjetja nimajo rešitve, pa se kljub brezizhodnemu položaju poskuša odložiti njihov konec. In to ni dobro - umirajoče dirkalne konje evtanazirajo in to z razlogom, ki ni enak sadizmu.
Prvo Borec
19. 06. 2009 09.36
Zamenjati političen kader !!
Prvo Borec
19. 06. 2009 09.34
Ali ni MURA v privat rokah ??
motika
19. 06. 2009 09.17
"Če smo v štirih mesecih ustvarili dobrih 13 milijonov evrov prihodkov z 900 delavci presežka in tri milijone evrov izgube, to že nekaj pomeni za tekoče poslovanje." Ja Podlesnik prav imaš, res pomeni nekaj za tekoče poslovanje. Pomeni, da si še bolj nesposobn kot sem si mislil. 3 mio EUR izgube v štirih mesecih!!!! HALOOO!!!! To je skoraj 200 EUR izgube na zaposlenega na mesec. Je boljše, da kar nehajo delat, če je stanje takšno. Se strinjam, da so ljudje, v kolikor pride do stečaja (in do njega bo prišlo) tisti, ki bodo najbolj prizadeti. Je pa škoda, da morajo delat še za plače nesposobnežev tipa Podlesnik. Zaprite Muro in dajte delavcem možnost, da si ustvarijo novo, bolj kakovostno življenje.
gospakatja
19. 06. 2009 08.57
mura nima trga!!! dodelavni posli so se preselili v nek drugi 3. svet , ki dela to, kar je delala nekdaj mura ( bolgarija, egipt, koreja). konfekcija srednjega razreda je blago, ki ne gre več v prodajo; sedaj se prodaja ali "kitajska" ali "armani". slovenija je odločno premajhna, da bi preživela takega giganta, kot je mura. žal so se časi spremenili, žal se je svet spremenil in nihče, nobena vlada, noben menedžer, noben sindikat, mure ne more rešiti. mura je kot osamljen preživeli dinozaver na majhnem otočku: enostavno je prevelik za svet, v katerem živi. saj ni problem prit v ljubljano, najame se kolono avobusov (kdo jih bo pa plačal?) in se spusti množico pred maksimarket. in potem? tisti dan se bo o tem govorilo po dnevnikih vseh tv - če bo pomanjkanje novic, mogoče še nasledni..... in potem? mura se bo po vrnitvi domov spet soočala s tem, da svojega dela nima komu prodati.in dolg bo rastel in rastel, in mura bo vedno manj vredna, in konec bo vedno bolj siguren, in agonija se bo daljšala, a rešitve ni in je tudi nikoli ne bo! če bi muro zaprli 92 ali 93 leta, bi se sedaj rana že zacelila. v tistih letih bi kak spodoben % delavcev še lahko dobil kako drugo službo ali vsaj delo, če že ne službe. nekaj bi se jih preselilo kam drugam ( na primorskem so se do lani iskali delavci ). nekaj bi jih šlo v obrtništvo ali podjetništvo. nekaj bi se jih tako ali drugače upokojilo, nekaj bi jih našlo kako drugo rešitev. sedaj pa bo ta bomba počila ob najbolj nepravem času!!! saj ne rečem , ubogi ljudje, a včasi je treba odrezati prst, da se reši roka!!
blah-blah
19. 06. 2009 07.30
vreča brez dna-več denarja notri dajo,bolj se podjetje potaplja??
extradeluxe
19. 06. 2009 06.50
534bgb: zadnjič vam je direktor ene večjih podjetij ponudil vodenje v samoupravo, pa ste se pokakali. Rekli ste, mi prodajamo samo roke, ne pa vodenja. Žal so gole roke vredne 500€, ker z njimi ne moreš upravljati nobenega ustroja, temveč le en stroj. Žal se nekateri ne zavedati da si sami poganjamo ekonomijo in noben bau bau tam gor.
djdj
19. 06. 2009 00.13
Naj spustijo ceno izdelkov in ohranijo isto kvaliteto. Kitajci jih bodo/že kopirajo. Upajmo da ne propade.
b77
18. 06. 2009 23.43
je z stečajem novi stari LTH brezno brez dna
infernal
18. 06. 2009 23.21
sramota za državo,verjetno ima kakšen posameznik VELIKO od že tako obubožane mure. Upam da je veliko jeznih delavcev,da primejo stvari v svoje roke! Lahko bi se jim pridružli,VEČ nas je MOČNEJŠI smo!! DSS
extradeluxe
18. 06. 2009 22.58
točn tko Skynet
Wajta
18. 06. 2009 22.34
Bravo Administrator da brišeš...delaš za vlado...kera partija si....
extradeluxe
18. 06. 2009 22.15
MIP ma pa itak slabo karmo - toliko poklanih živali.
extradeluxe
18. 06. 2009 21.54
kaj naprimer lahko narediš, ko imaš par starih delavcev, ki so po 55 letu dodatno zaščiteni, po možnosti imajo priznano delno invalidnino za brezveze. Ne moreš ga dat na cesto. Noče delat. U faco se ti smeji. Pa da maš npr. 5 takih. Mladi fantje polni elana pa željni dela na cesti. Vse to pa diktira država. Slab sistem je to.