Gospodarstvo

Janković v boj za Mercator

Ljubljana, 08. 01. 2008 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mercator je bil prodan na sestanku pri Janši, trdi Janković, ki od Istrabenza in Pivovarne Laško zahteva del delnic.

Na koprskem okrožnem sodišču se bo v sredo začela obravnava v tožbi, ki jo je nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković vložil proti Pivovarni Laško in Istrabenzu. V njej dokazuje, da sta Laško in Istrabenz skladno s 7. septembra 2005 podpisanim dogovorom dolžna tretjino delnic Mercatorja prodati vodstvu družbe. Janković oz. nekdanji managerji Mecatorja zato zahtevajo tretjino Mercatorja po ceni 38.000 tolarjev in z obrestmi, ne izključujejo pa možnosti poravnave.

Nekdanji prvi mož Mercatorja toži Istrabenz in Pivovarno Laško
Nekdanji prvi mož Mercatorja toži Istrabenz in Pivovarno Laško FOTO: Dare Čekeliš

Janković v tožbi, ki jo je vložil maja 2006 navaja, da so se s prvima možema Laškega in Istrabenza, Boškom Šrotom (takrat še v vlogi namestnika prvega moža Laščanov) in Igorjem Bavčarjem, dogovorili, da si bodo po izstopu države iz lastništva Mercatorja Istrabenz, Pivovarna Laško in nekdanje vodstvo Mercatorja (družba KLM - ta ima še vedno 60.000 Mercatorjevih delnic) razdelili deleža Kada in Soda v družbi ter dokapitalizacijske delnice.

Mercator prodan na razvpitem sestanku pri Janši

V zvezi s prodajo Mercatorja ima vsak od udeležencev svojo zgodbo, a je ta po Jankovićevem prepričanju zelo preprosta. "29. junija so Bavčar, Gantar in Šrot podpisali dokument, v katerem so se uskladili glede Abanke, ki naj bi jo dobila KD Group, a je bila nato ta izigrana, glede prodaje Mercatorja Laškemu in Istrabenzu, kar je realizirano, in glede upravljanja Dela v korist vlade. Ta dokument mi je pokazal nekdanji prvi mož Laščanov Tone Turnšek."

To se ni zgodilo. Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril Janković, je bil delež Mercatorja Laščanom in Istrabenzu dejansko prodan že na razvpitem sestanku s predsednikom vlade Janezom Janšo 12. avgusta 2005. Poleg prvih mož Laškega in Istrabenza, Šrota in Bavčarja, sta se sestanka pri premierju po Jankovićevih besedah udeležila tudi prvi mož KD Group Matjaž Gantar in nekdanja državna sekretarka Andrijana Starina Kosem. "Janša je Pivovarni Laško in Istrabenzu takrat dejansko prodal delnice Mercatorja," je dejal Janković. Kot je še povedal, se je takoj zatem dobil z Bavčarjem in Gantarjem, ki sta mu o poteku sestanka podrobno poročala.

Janković je razkril svojo resnico o prodaji Mercatorja
Janković je razkril svojo resnico o prodaji Mercatorja FOTO: POP TV

Da so se takrat dogovorili za prodajo Mercatorja, je nedavno v pogovoru za Sobotno prilogo Dela priznal tudi Šrot. "Gre za precedens v tej državi, da predsednik vlade proda delnice podjetja," je poudaril Janković in dodal, da je do prodaje Mercatorja prišlo v zameno za vpliv v Delu.

Janković bo svoj pogled na prodajo Mercatorja prihodnji teden pojasnil tudi pred parlamentarno preiskovalno komisija, ki preučuje domnevno sporne prodaje deležev Kada in Soda v 83 gospodarskih družbah.

Kot pravi Janković, se bo slej kot prej tudi razvedelo, da obstaja neka pogodba o upravljanju Dela, "s katero družbo upravljajo drugi, ne lastniki". "Menda obstaja tudi dokument, po katerem je Istrabenz isti dan, ko je kupil Mercator, že podpisal predkupno pogodbo za prodajo delnic Mercatorja Pivovarni Laško, medtem ko je Bavčar takrat govoril, da je nakup Mercatorja dolgoročna naložba," je razkril Janković. To mu je, kot je dejal, povedal Šrot še pred intervjujem za Delovo Sobotno prilogo z dne 22. decembra 2007.

Janković se je namreč takrat odzval Šrotovemu vabilu in se srečal z njim na kosilu, kjer sta "obnovila zgodovino dogajanja v zvezi s prodajo Mercatorja, o kateri se oba strinjava". "Šlo je za zelo dober pogovor," je zatrdil Janković, ki se s Šrotovimi navedbami za Sobotno prilogo strinja, razen v tem, da naj bi bil Janković tisti, ki je Janezu Janši zagotovil, da lahko Laščane v prodajo Dela prisili tako, da umakne njihove proizvode z Mercatorjevih polic. "Odgovorno poudarjam, da z Janšo nisem o tem nikoli govoril, niti s kom drugim, ki bi to prenesel Janši." Šrot Jankovićeve trditve zavrača in še naprej vztraja pri svoji zgodbi.

Šrot vztraja pri svoji zgodbi

V odzivu na Jankovićeve navedbe je zapisal, da nekdanji prvi mož Mercatorja govori o stvareh, ki jih ne pozna, in o vsebini sestankov, na katerih ni bil prisoten. "Izkrivlja pa resnico o njegovih pritiskih in izsiljevanjih, ki bi mu leta 2005 omogočile managerski prevzem Mercatorja in mu danes niso v čast," je v izjavi zapisal Šrot.

Delo je bilo vseskozi Janšev cilj, trdi Šrot
Delo je bilo vseskozi Janšev cilj, trdi Šrot FOTO: Dare Čekeliš
Glede na vladni podpis moralno-etičnega kodeksa ob nastopu mandata Janković meni, da bi moral Janša takoj dati jasen znak, da se zaradi krivde odstavi nadzorni svet in uprava Kada ter upravni odbor in uprava Soda.

Šrot je v zdaj že razvpitem decembrskem intervjuju za Sobotno prilogo izjavil, da je bilo Delo vseskozi Janšev cilj, Mercator pa je bil le sredstvo za izsiljevanje. "Delnice Mercatorja smo pošteno plačali," je komentiral premierovo izjavo, da je bila prodaja Mercatorja napaka in dodal, da je celoten posel "potekal ob hudih izsiljevanjih in celo grožnjah predsednika vlade". Po Šrotovih besedah nakupa Mercatorja Laščani niso načrtovali, saj so tisti čas zaključili prevzem Pivovarne Union, prav tako niso nameravali prodati delnic Dela.

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
09. 01. 2008 15.02
Exim, še vedno ne vem, kaj ima pri vsem skupaj predsedovanje EU.
exim@t-2.net
09. 01. 2008 15.00
DatrhRevan in ostali pametnjakoviči: me prav zanima, če bi tako v nič dajali naše prededovanje, če bi bil premier kdo od vaših BEDAKOV? A ste vsi v sorodu z bonsaiem? Ali bom kdaj doživel od tebe in tebi enakih, da boste kakšno informacijo, ki ni vam po godu, ARGUMENTIRANO komantirali, tudi zavrnili ARGUMENTIRANO?
SEJ BO
09. 01. 2008 11.03
exim ti si BEDAK,kaj imamo mi od tega ko predsedujemo EU,res ne morem verjeti da so na svetu ljudje,ki se hvalijo,da vladajo doma pa nima kaj v lonec dat.
DarthRevan
09. 01. 2008 10.59
Exim in kaj ima tu predsedovanje EU zveze? EU predsedujemo zato ker pač v uniji velja rotacija predsedstva, države členice vsake toliko časa za pol leta prevzamejo stver. Stvar je urejena tudi tako da se v času predsedovanja manjših članic pomembnih odločitev ne sprejema, če to ni zares nujno. Ne vem kaj delate iz predsedovanja tako štorijo, to ni nikakršna posebna čast za Slovenijo ampak je rutinski postopek, ki stalno teče znotraj Unije.
politik70
09. 01. 2008 10.55
O exim kar se pa Podjetja PUH tiče tistga ki mu je podobnik kar tako plačal par miljonov €! Kar se šol tiče ja nikoli jih ni dovolj ! Delam na temu res res! Pozdrav *Politik70*
exim@t-2.net
09. 01. 2008 10.51
politik70: in kaj je Janković naredil iz Mercatorja? Ne seri, nagec, prosim! Si na Elekto pozabil? Si na njegove prigrabljene mio v EUR pozabil? Niti puh ti še ni pognal, pa si že najbolj pameten. Ti dam očetovski nasvet: pojdi v šolo, pridno se uči, imej odprte oči in ušesa, pojdi v kakšno državo zahodne Evrope, poglej, kaj je to demokracija, kaj je to tržno gospodarstvo, testiraj, če imajo še kje ostanke komunizma,...Ko bo to predelal, se vrni v Slovenijo. In boš ugotovil, da se je vlada od l. 2004 dalje trudila, da se približa takim državam Evrope. In boš rekel: Verjetno pa res ni bilo tako slabo l. 2008, saj smo predsedovali EU. To so dosežki, dragi moj, ne pa tvoje frustracije in vračanje v JUGO. Pusti jo na miru, saj celo Srbi bežijo iz nje!
politik70
09. 01. 2008 10.24
exim Seveda je Jankovič iz mercatorja naredil kaj? Kam paše Mercator po organiziranosti ponudbi razvitosti prisotnosti na tujih trgih?ž Praviš vse samo Jankovič za svoj žep? Pol bi to malo drugače naredil! SAj poznaš kupiš delavce na cesto nabrišeš na ostankih podjetja zgradiš bloke...... Saj je tudi on odpuščal ljudi samo prevzeme je delal zaradi rasti in moči! Še danes mu na Slovenskih tleh ne more nobena veriga niti blizu! Pa če se ti razpočiš! In z krutimi pogodbami je že 10 let nazaj marsikatero podjetje spravil na kolena ja apak tisti ki je zdržal te pogoje je danes pripravljen na vsako kokurenco! To je to! Pozdrav Politik70
SEJ BO
09. 01. 2008 10.16
Ko je bil Jankovič glavni v Mercatorju je bila najcenejša trgovina in zaposleni so bili izrazito prijazni tako kot Zoki.Sedaj ko ga vodi tisti mulc pa je mercator zlatarna in zaposleni so arogantni tako kot tisti ki so nastavili tistega pamža.Ta dejstva vse povedo.
Darth Sidious
09. 01. 2008 09.43
Star mercatorjev pregovor pravi: Kjer se prepirata dva, zoki dobićek ima!
DarthRevan
09. 01. 2008 09.25
Hehe, kako je zabavno ko se naši kleni zaškatljenci kar naprej obešajo na isto stvar. Ampak fora je v tem da politika sicer lahko nastavi človeka v gospodarstvo, ampak od tistega trenutka dalje nima več moči nad njim. Exim, tudi tebi bi bilo lahko jasno, da je kapital tisti, ki nadzira politiko in ne obratno.
doki007@email.si
09. 01. 2008 09.19
ha ha ,...kar se naj dobijo na sodišču ,....pa se naj malo pomenkujejo ,...bomo videli kdo bo zmagu ,...!!! -----kot pravijo desni fanatiki bi morali to trojico zapret ,...zakaj jih pa ni janša saj je trenutno še leader slovenije ,...?????
exim@t-2.net
09. 01. 2008 08.44
Bravo temačni, tako je! Bravo rosomoh, tako je! Očitno ste vsi nagci pozabili, kako je Janković prišel in postal glavni v Marcatorju. Kako je že rekel bivši premier Rop? Dajmo, nagci, steeznite se, smo v EU in ne samo to: predsedujemo EU!!!!!!!Ponosni moramo biti, ne pa nasedati Jankoviću, ki mu je bonsai določil, kako in kdaj mora kaj narediti. To čivkajo že vrabci na strehi, vi nagci pa še kar naprej bluzite.
abarth.carlo@email.si
09. 01. 2008 07.08
Če Jankovič ne bi imel dokazov proti JJ-ju, Šrotu in Bavčarju ne bi šel na sodišče, se vam ne zdi. Če bi Šrot še vedno ubogal ukaze JJ-ja potem sedaj ne bi govorili o boju o tajkunih in ne vem še kakšnih neumnostih, kajti ko je Šrot videl požrešnost JJ-ja mu je obrnil hrbet in tako postal tajkun. Tako da upam da bo Zokiju uspelo in da bo končno razkrinkal to navlako na oblasti!
rosomoh@email.si
09. 01. 2008 06.44
Nekoč precej sposoben prodajalec lubenic in univ.dipl.oec.je postal veliki direktor in menager potem,ko je politika uničila Živila,Pomurko Emono in še precej trgovin s tem,da jih je vključila v Mercator.Mercator je ogromno zaslužil s prodajo objektov za katere je vodstvo ocenilo,da niso več potrebni.Res je bilo nekaj vloženega v gradnjo centrov na jugu Balkana in je bil denar vložen v t.i. investicije.V veliki meri je gradila firma Elekta.Čigava je ta firma?
Uporabnik113189
09. 01. 2008 04.02
temacni, nekoč je bila skupna lastnina vse v tej državi. Na družbeni lastnini so obogateli tako levi kot desni, če primerjaš realne številke, je Jankovič še najmanj. Pa ga ne mislim braniti, je tudi svojega denarja vreden in se bo kar sam. Če bi bil na njegovem mestu, bi tudi tožil. Pa še kako drugače bi vrnil "prijateljske" usluge vlade JJ&Co. Tudi glede denarja za Ljubljano. Vlada JJ&Co ni naredila nič drugega kot nove občine tam, kjer se še ni skladalo območje, ki ga pokriva cerkvena fara z občinskim. To je še ena od uslug cerkvi. Denar za to so vzeli v Ljubljani, povrhi vsega celo nezakonito in ga morajo vrniti. Nesposobneži. O podražitvah rajši ne bi. Očitno še nisi slišal za ekonomijo. Gospodarstvo vendno ravna racionalno. Če politika in vlada sprejmeta butaste ukrepe, se posledice kaj kmalu vidne. Kriviti gospodarstvo in državljane za inflacijo, ker kupujejo kruh in mleko je pa višek cinizma. Naj si zabijejo zamaške med zobe?
HiddenThief2
09. 01. 2008 03.57
jankovica so za zupana nastavili volilci in ne politika, pa si poj kar hoces. Sicer ne pravi, da ti nisi iz ljubljane, samo me zelo boli, ko stanje v ljubljani komentirajo ljudje, ki sploh ne zivijo tu. Dejstvo je, da je najboljsi zupan kar jih je imela ljubljana ali pa vsaj daje tak vtis, kar je itak to kar volilci hocejo.
123_Zoke_vec_ni
09. 01. 2008 02.30
toro-boro, hja Mercator je bil nekoč skupna lastnina iz katere je Janković močno profitiral, torej je tudi na tvoj račun obogatel. Ljubljani ni nihče odvzel denar. Je pa res da ni dobila denarja, ki ji ne pripada. Zanimivo, da že tudi Jankovićevi verniki odkrito priznavate, da morda pa stadiona le ne bo zgradil v tem mandatu... najboljši projekti? Podiranje šup in preganjanje vrtičkarjev? Ali razprodaja mestnega premoženja nepremičninskim mogotcem, županovim prijateljem?? Kupi evrov so šli v dim, ki ga ni nihče videl. Mislim, da pa toliko izobrazbe na županstvu le imajo, da si vsake toliko lahko ogledajo vremensko napoved... Kar se tiče zgodovine - hvala Bogu zanjo, bi rekel Janković oz. Šrot oz. Bavčar, saj se cepci kot si sam, rajši ukvarjajo z njo kot pa podražitvami, ki vam jih ta vesela druščina veselo navija. Ko bo pa obremenitev za denarnico le prevelika, ti bo pa Semolić spet eno delavsko protivladno demonstracijo pripravil (v soboto, da ne bo škodila njegovim kapitalističnim prijateljem), kjer se boš lahko okrepčal z Mercatorjevo klobaso in Laškim pivom ob poslušanju pristne demagogije...
DarthRevan
09. 01. 2008 02.22
temaćnićić še vedno v elementu, kot vidim.
KLIPAN71
09. 01. 2008 01.58
Temačni, ti si pa res v temi. Kako pa je mene Jankovič nategnil in se obogatil na moj račun mi res ni znano (nisem Ljubljančan in tudi v Mercator nisem kaj prida zahajal). Kdo je Ljubljani odvzel denar se ve, da se v tem mandatu delajo najboljši projekti tudi, leta 2008 še ni konec (ostali so obljubljali stadion, on ga bo definitivno začel graditi), miljone za ognjemet ni potrošil, kvečjemu nekaj tisoč evrov, da bi pa on bil kriv za meglo pa je vseeno malo prehuda. Kar se pa tiče zgodovine, za vedno bo ostalo zapisano, da ste desni z RKC-jem na čelu služili Htlerju in vedno boste ostali izdajalci Slo. naroda.
123_Zoke_vec_ni
09. 01. 2008 00.52
"Jaz sem te nastavil, politika te je nastavila, politično si bil nastavljen." - Rop Jankoviću Je treba še kakega komentarja, da bi vedeli kako kredibilen je Janković???