Gospodarstvo

Dobrodošel, evro!

Ljubljana, 01. 01. 2007 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenija je opolnoči kot prva od desetih držav, ki so članice EU postale 1. maja 2004, vstopila v eroobmočje.

Tolar odhaja, evro prihaja
Tolar odhaja, evro prihaja FOTO: POP TV

Tolar, ki je bil slovenska nacionalna valuta 15 let in je med prebivalci Slovenije užival visoko zaupanje, se poslavlja. Ob polnoči ga je v razmerju 239,640 tolarja za evro zamenjala skupna evropska valuta. Njena uvedba bo po mnenju poznavalcev vsem prinesla številne koristi, prebivalcem Slovenije pa vsaj v prvih mesecih nekaj logističnih izzivov in miselno telovadbo pri preračunavanju vrednosti v tolarjih in v evrih ter znatno več rokovanja s kovanci.

Bankomati se vključujejo

Če ste opazili, da se je kakšna storitev ali izdelek v trgovini zaradi prihajajočega evra podražil oziroma pocenil, nam to prosim sporočite na elektronski naslov uredniki@pop-tv.si.

Čeprav bodo bankomati med novoletnimi prazniki delovali običajno, pa je zaradi uvedbe evra in tehničnih prilagoditev nekaj več kot 1500 bankomatov, ki jih upravlja Bankart, ugasnilo ob 21. uri.

Postopno vključevanje bankomatov se je že začelo, predvidoma pa naj bi bila celotna mreža znova vključena do torka. Tudi okoli 30.000 POS terminalov, ki so jih izklopili med 23. uro in 1. uro, naj bi delovanje prilagodilo novi valuti najkasneje v 24 urah.

Tolarji
Tolarji FOTO: POP TV

V Sloveniji deluje 1524 bančnih avtomatov, načrt za prehod na evro pa predvideva, da bo v času od polnoči do četrte ure zjutraj 1. januarja vključenih 1014 bančnih avtomatov, tistih najbolj obiskanih, to je 66,5 odstotka vseh bankomatov. Od četrte do šeste ure zjutraj naj bi vključili naslednjih 166 avtomatov, med šesto in dvanajsto še 170 avtomatov ter preostalih 174 bankomatov predvidoma do polnoči 1. januarja 2007. Med polnočjo in četrto uro zjutraj naj bi v Ljubljani vključili 176 bankomatov, v Mariboru 65, v Celju 36, v Kopru 18, v Kranju 24, v Novem mestu 27 in v Murski Soboti 13. Bančni avtomati bodo izplačevali evrske bankovce po 10 evrov (2396,40 tolarja) in 20 evrov (4792,80 tolarja).

Če se bo pri dejanskem prehodu na evro kaj zalomilo, bodo banke v obeh prazničnih dneh po načrtih poleg že načrtovanih poslovalnic med 10. in 14. uro odprle še rezervne
Če se bo pri dejanskem prehodu na evro kaj zalomilo, bodo banke v obeh prazničnih dneh po načrtih poleg že načrtovanih poslovalnic med 10. in 14. uro odprle še rezervne FOTO: POP TV

Če se bo po ponovni vzpostavitvi delovanja POS terminalov kaj zalomilo, rezervni scenarij predvideva, da bodo morali trgovci ročno zabeležiti transakcijo (uporabiti t.i. slip). Banke bodo položnice, izdane v tolarjih do 31. decembra in ki imajo v namenu plačila naveden tudi preračun v evre, sprejemale do vključno 31. januarja 2007. Po tem datumu bo treba pri izdajatelju zahtevati novo položnico, izdano v evrih. Zadnji dan, ko bo v bankah mogoče vnovčiti čeke, izdane v tolarjih do 31. decembra, bo 15. januar 2007. Po tem datumu bodo banke še sprejemale čeke, a bodo njihovo vnovčitev zaračunale.

Da Slovenija izpolnjuje pogoje za prevzem evra, sta 16. maja lani v konvergenčnih poročilih potrdili Evropska komisija in Evropska centralna banka (ECB). Med pogoji so nizka inflacija, nizke dolgoročne obrestne mere, proračunski primanjkljaj pod tremi odstotki bruto družbenega proizvoda (BDP), obseg javnega dolga pod 60 odstotki BDP in stabilnost tečaja med tolarjem in evrom.

Banke bodo zaprte še do prvega delovnega dne v letu, do srede, 3. januarja 2007, ko bo znova stekel plačilni promet. Izjemoma bodo 1. in 2. januarja 2007 po Sloveniji od 10. do 14. ure odprtih 53 dežurnih poslovalnic, ki pa bodo opravljale le zamenjavo tolarjev v evre, drugih bančnih storitev, vključno z dvigi in vpogledi v račune, pa ne bo mogoče opravljati. Če se bo pri dejanskem prehodu na evro kaj zalomilo, bodo banke v obeh prazničnih dneh po načrtih poleg že načrtovanih poslovalnic med 10. in 14. uro odprle še rezervne. V teh bi po rezervnem scenariju bank občani lahko dvigovali tudi omejene količine denarja, predvidoma do 200 evrov. Od polnoči pa do 1. ure je bila odprta tudi blagajna Banke Sloveniji v Ljubljani, ki bo poslovala tudi 1. in 2. januarja od 9. do 12. ure.

14 dni v obeh valutah

Informacije o posameznem delujočem bankomatu so na voljo na spletni strani www.bankomati.net in na telefonski številki 01/583 41 84.

Začelo se je obdobje dvojnega obtoka gotovine. Do vključno 14. januarja 2007 se bo tako lahko vse plačevalo ali v tolarjih ali v evrih, vračila preveč plačanih zneskov pa bodo morala potekati v evrih. Tolarje v evre bo nato možno brezplačno zamenjevati v bankah, hranilnicah in na poštah do vključno do 1. marca 2007. Po tem datumu bodo banke za to storitev zaračunale provizijo, brezplačno pa bo tolarje v evre še naprej zamenjevala Banka Slovenije. Tolarske bankovce bo menjala brez časovne omejitve, tolarske kovance pa še deset let, torej do 31. decembra 2016.

Prekinjeno delovanje storitev mobilnih operaterjev

Nekatere storitve mobilnih operaterjev bodo zaradi prehoda na evro motene.
Nekatere storitve mobilnih operaterjev bodo zaradi prehoda na evro motene. FOTO: POP TV

Prehod na evro je ustavil tudi delovanje nekaterih storitev mobilne telefonije. Tako je mobilni operater Mobitel zaradi priprav na uvedbo evra začasno zaprl svojo spletno stran. Do 11. ure tako ne bodo delovale storitve in vsebine mobilnega in spletnega portala Planet. Uporabniki pa ne bodo mogli uporabljati niti storitev M-vstopnica, Moneta in E-trgovina. Tudi Simobil se pripravlja na prevzem evra, zaradi česar je bilo za 30 minut (do 00.30) prekinjeno delovanje spletnega portala Vodafone Live! ter nakupi vsebin preko kratkih tekstovnih sporočil in interneta. Simobil je sicer že 27. decembra začel spreminjati cene storitev v evre, postopek pa naj bi trajal do 5. januarja 2207.

Adijo, tolar!

Slovenija je lasten denar - tolar - dobila kmalu po osamosvojitvi leta 1991
Slovenija je lasten denar - tolar - dobila kmalu po osamosvojitvi leta 1991 FOTO: POP TV
Z današnjim dnem je član Sveta ECB, ki združuje guvernerje centralnih bank članic EU z evrom, postal guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari. Svet ECB odloča o višini obrestnih mer v območju evra.

Slovenija je lasten denar - tolar - dobila kmalu po osamosvojitvi leta 1991. Prebivalci Slovenije so sicer dejansko prve tolarje dobili leta 1992, saj so se do izdaje bankovcev in kovancev s tem imenom kot zakonito plačilno sredstvo na območju Slovenije uporabljali vrednostni boni. Tolar se je v 15 letih uporabe uveljavil kot trdna in zaupanja vredna valuta.Med tolarjem in evrom je velik vrednostni razkorak, zato bo treba vrednosti evrskih kovancev vrednotiti drugače kot doslej. Tolarske kovance nizkih vrednosti ljudje radi označijo za 'drobiž', medtem ko to za apoene evrskih kovancev ne bo veljalo. Tudi razkorak med najmanjšim tolarskim in evrskim bankovcem je velik: najmanjši tolarski bankovec je za deset tolarjev, najmanjši evrski pa za pet evrov, kar znaša več kot bankovec za 1000 tolarjev.

Seznam dežurnih poslovalnic bank, kjer se bo lahko menjalo tolarje v evre.

V Banki Slovenije pričakujejo, da se bo večina tolarske gotovine v njihove trezorje vrnila že v prvem tednu po novem letu. Postopki za izbiro izvajalca, ki bo uničil tolarsko gotovino, tečejo. Postopki uničenja - tolarske kovance bodo pretopili in jih prodali kot kovino, tolarske bankovce pa bodo uničili - naj bi bili končani v nekaj mesecih.Po podatkih centralne banke je sedaj v obtoku za približno milijardo evrov v tolarski protivrednosti gotovine, Banka Slovenije pa je skupaj z državo naročila več kot dve milijardi evrske gotovine. Evrske gotovine je na voljo dovolj, za njeno zamenjavo pa bo dovolj časa.

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzi_mahackala
02. 01. 2007 18.34
omonca4: HA! smo si pa hitr gor prsli ane? Cene "neopazno" rastejo... vse bo drazje PLACE BODO OSTALE BALKANSKE!!! Placo bom dobo v enem k***** papirju za 500 evrov. Mi smo takih hlapci, da nas ze mors iskat. V Nemciji se tak lepo zivi. Cene majo mal drazje ampak place 70 visje! Pa sj bomo se huj, ko Strojanovi zivel! Itak grem se leto dve v Nemcijo al pa Svico kr tle ni.
anzi_mahackala
02. 01. 2007 18.33
lomonca4: HA! smo si pa hitr gor prsli ane? Cene "neopazno" rastejo... vse bo drazje PLACE BODO OSTALE BALKANSKE!!! Placo bom dobo v enem k***** papirju za 500
mrdrev@siol.net
01. 01. 2007 13.08
Miha 800...najbolj narobe je, ko uporabljaš tak pogled kot si ga navrgel..."statistika, v povprečju" ipd. Pusti statistiko in povprečja!! Pipolinko in jaz sva oba uporabila nazoren primer, torej njegov primer je presojan ravno skozi visoko izobrazbo njegovih staršev, pa tudi jaz sam jo imam, zaslužek pa skoraj na nuli! Dočim cene so pa enake halo. Torej zakaj je razlika v plači enakega profila med Lj z okolico in pa ostalim delom (pa čeprav je vsa državica skupaj pritlikavo majhna..) - dva in večkratna? Ma kaj imajo sedaj tu poleg iskati ministrstva in podobni? Izpostavil si pa tudi bolečo in že kar pregovorno resnico, ki jo gojite v Lj do ostalih delov "Kosova", pardon Vzhoda Slovenije, da so tam LE neki (seveda manjvredni!) agrarni delavci ...in pa že pregovorno polpismeni ljudje! Potem naj nas tukaj živečih nikar ne čudi, da je stanje tako kot je. Potem bo res najbolje, da je Ljubljana čist sama zase kot en Vatikan pa bomo videli kako vam bo šlo potem. Nisem nacionalist vendar take stvari me pa vendarle premaknejo...najhujši sovražnik je Slovencu žal Slovenec.
desnaleva@email.si
01. 01. 2007 12.53
+1
No, zdaj se bomo lahko neposredno primerjali z Evropejci. Medtem ko bo večina prejela ob izplačilu (ne BRUTTO) neto cca 500 EU, bodo Evropejci za enako delo plačani 2000 EU. Toliko, za dvig samozavesti in spoznanje lastne vrednosti.
Adolph
01. 01. 2007 12.17
SLOVENCI ,DOBRODOSLI V EURO CONI ! !
rosomoh@email.si
01. 01. 2007 12.16
pipolinko...tvojih besed ne bom komentiral z drugim kot eno besedo...matematika. Nekaj pa je res...zaradi uvedbe eura bodo nekateri na odkrit ,drugi pa na potuhnjen način oblikovali cene na način zaokrožitve navzgor.Predvsem pogoltni trgovci,razni kvazi servisi,podjetniki (predvsem v gradbeništvu),ki imajo zaposlene delavce na črno in seveda gostinci,ki mislijo,da smo odvisni od njihovega kofeta in pira. Torej,problem je v tem in ne v vrednosti tolarja ali evra in primerjave.
limonca4
01. 01. 2007 12.16
Katastrofa, kaj si ljudje mislijo. Visoka izobrazba - visoka plača. So tudi takšni primeri: od moje prijateljice oče, ki je diplomirani strojni inženir s skoraj 35 leti delovne dobe, dobi slabih 600 evrov na mesec, in to v Ljubljani. To je tako, kot da bi rekli: Aha, če imaš v denarnici 100 evrov, si tudi bogat (kar avtomatsko, tudi če je to edini tvoj denar). Katastrofalno!!!!!
Rijad Proši?
01. 01. 2007 12.07
Jupi!!!!!! Polno denarnico Evrov imam.........Nekam grem na kavico.......Vsem vam, na tem forumu želim, da imate v letu 2007 polne žepe Evrov...... Srečno.
miha800@email.si
01. 01. 2007 11.59
_mj_: lahko tako mislis. in misli se naprej. vprasaj pa slovenska podjetja ki pa bodo z lahkoto zavrgla tvoje neutemeljene trditve.. evro in sam vstop v EU je pozitiven za slovenijo.. vsakdo ki pa veliko potuje na sever in zahod mu je prehod na evro v veselje..meni je bila muka stalno menjati v evre in nazaj..samo zgubljal sem na vrednosti..
miha800@email.si
01. 01. 2007 11.57
mrdrev: moras upostevati da v Lj dvigajo povprecje sluzbe ki zahtevajo visoko izobrazen kader(ingenerje) in temu primerne so tudi place... na vzhodu je pa splosno znano da vecji del zaposlenih tvorijo delavci ter agrarna industrija. tako da ne tukaj zdaj krivit Ljubljano da je vega kriva...
_mj_@email.si
01. 01. 2007 11.42
Ne vem zakaj bi bil doki007 primitivec, če je samo povedal svoje mnenje. Tudi jaz se strinjam, ne evro ne evropska nista in ne bosta prinesla nič dobrega. Sicer pa ima vsak pravico do svojega mnenja.
limonca4
01. 01. 2007 11.35
Madonca, a vsi mislite, da v Ljubljani zaslužimo milijone ali kaj? Ta je pa dobra. Res je, da je Ljubljana bogata, a to ne velja za vse. Vedite, so ministri, politiki, podjetniki z milijonskimi in delavci s mizernimi plačami (recimo 500 evrov). Povprečje pa pride: 500.250 evrov. Matematika, matematika!!!!!
mrdrev@siol.net
01. 01. 2007 11.26
Kaj naj bi spremenil evro mi ni znano...prav gotovo zaradi dvigov cen zopet aktualizirana možnost nakupov v Avstriji za naš kosovski del Slovenije, to je ves severovzhodni del SLO. Če bo šlo tako naprej (plača v Lj daleč nad 1000 Evrov, na vzhodu pa 400 Evrov ali pa največkrat nič) bo najbolje, da se prične naslednja faza zorenja države (seveda šok za naše samozahvaljene in zaspanete/politike) - to je razmislek za odcepitev od Ljubljane in torej ali neodvisnost tega novega dela ali pa njegova priključitev k zgodovinski entiteti. Če seveda želimo, da ne bomo v SLO pocrkali! Pikopolinko...na našem koncu nas je zelo veliko takih, kot je to v vaši družini, ljudje v centralni Sloveniji tega ne razumejo in niti ne morejo razumeti - ko pa vsak dan poslušajo le to kako je Slovenija najbolj uspešna in sploh samo oh in ah!
limonca4
01. 01. 2007 11.22
No, no, no, Pipolinko, tudi jaz, ki imam fakultetivno izobrazbo, ne živim bogataško (na leto dobim slabih 12.500 evrov bruto, povrh pa imam še kredite). In kje delam? V bogati Ljubljani. Še to: Želim si, da bi bilo evrov v naših denarnicah kar največ.
pipolinko@email.si
01. 01. 2007 10.59
rosomoh ti nimas nobene miselne kondicije in še manj realnega pogleda na celotno zadevo.Ne govori o stvareh z katerimi si v temi.Ti če si bogataš ti evro prav nikakršnih težav ne bo povzročil kajti tebi ne bo noben problem 10 evrov gor ali dol. Za nas ljudi , ki pa svoj denar prisluzimo z delom in to poštenim pa je to malce drugače gledano.Za vas Ljubljančane ( predvidevam da si od tam ) ali pa da bolj opredelim ljudje iz centralne slovenije z dobrimi sluzbami ( ko nekateri sedite v pisarni celi mesec za 250.000 - 300.000 SIT ) je enostavno. Mi ki smo pa iz prekmurja pa nam bo malce tezko kajti mi nimamo place 250-300k ampak je navadna placa 100.000 - 130.000 pa rabimo enako čeke plačat in hrano kupovat kakor vi.Pa je štrom enako drag kakor pri vas itd.Predvidevam da boš vprašal glede izobrazbe ; doma sem edini ki delam z 19 leti , a nas je 5 v druzini.Oče in mati brezposelna - oba diplomirana inzinerja ; mati - agronomija - oče pa strojništvo -elektrotehnika in računalništvo. Tak da Evro ne bo nic dobrega prinesel za male ljudi tako tudi ni evropska unija prinesla nic dobrega kakor samo tezave česar vi višji sloji seveda ne morete opaziti ker imate polno zadnjico vsega.Jaz osebno se ne strinjam z evrom in mislim da nisem edini.
otof
01. 01. 2007 10.49
Ne vem zakaj eni nekaj paničarite, češ kako bomo propadli, pa postali totalno revni. Propadli bodo tisti ki ne bodo znali eura cenit, drugače pa vse ostane isto kot do zdaj. doki007, ti si pa res en primitivec
rosomoh@email.si
01. 01. 2007 10.26
Dobrodošel EURO ! Nekaj nergačev po značaju bo vedno imelo pripombe in ocene v svojem stilu,ki pa so glede na njihovo znanje in poznavanje zanemarljive. Bolj jin služijo za ohranjanje lastne miselne kodicije kot za utemeljene poglede na realnost.
ivo55
01. 01. 2007 10.05
Pa saj bomo spet objavljali podatke o povprečnih bruto plačah. Pa bo spet izgledalo vse OK. Pa še največja firma v Sloveniji - Upokojenci d.o.o. bo dotirala za standard raje. Mogoče pa bo G.Bajuk enkrat brez svetovalcev proučil davčno zakonodajo in spoznal kaj v resnici izničuje motivacijo za produktivno delo in standard zaposlenih - EVROPSKO NEPRIMERLJIVA SPLOŠNA DOHODNINSKA OLAJŠAVA ( izvirni greh davčne "reformeˇ" )
miha800@email.si
01. 01. 2007 10.01
doki007: primitivec na kvadrat! s poskusom uvedbe evra so zaceli ze prej ne pa sam jansa. ah ti levicarji.. v novem letu ti zelim malo sirse obzorje gledanja :)
miha800@email.si
01. 01. 2007 09.59
doki007: v neizmerno revscino pa tudi ne. kdor ima evro kot negativno valuto naj se vprasa kam sploh sodi... jaz sem bil sit da kamorkoli sem sel sem s svojimi tolarji drazje prisel..evro prav fajn da je prisel..