Gospodarstvo

IMF in svetovna banka za boljšo globalizacijo

Washington, 27. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Horst Köhler in predsednik Svetovne banke (WB) James Wolfhenson sta pred začetkom srečanj obeh svetovnih organizacij v Washingtonu izrazila prepričanje, da bodo dosegli napredek glede boja proti svetovni revščini. Medtem se je v ameriški prestolnici zbralo več tisoč protestnikov.

Protestniki so že poskrbeli za vznemirjenje
Protestniki so že poskrbeli za vznemirjenje FOTO: Reuters

Direktorja obeh svetovnih organizacij sta prepričana, da odgovor na probleme sedanjega časa ni manj globalizacije, ampak boljša globalizacija in usklajevanje svetovnega gospodarstva.

Protestnikom, ki naj bi skušali od te dni blokirati ameriško prestolnico, pa sta sporočila, da se v obeh organizacijah zavedajo težav in si prizadevajo za potrebne reforme.

Washingtonska policija je v polni pripravljenosti

V Washingtonu se je v teh dneh, poleg kopice novinarjev in delegatov držav članic Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), zbralo tudi več tisoč ljudi, ki nimajo posluha za gospodarske, okoljevarstvene in vojaške politike, ki jih obe organizaciji izvajata s podporo držav članic. Organizacija Mobilizacija za globalno pravičnost (MGP), ki združuje mavrico različnih protestniških skupin, napoveduje za soboto 28. septembra mirne demonstracije in izražanje zahtev ter poskus blokade začetka letnih srečanj IMF in Svetovne banke. Posebna skupina, ki se je poimenovala Usmerjenost proti kapitalizmu, pa namerava že danes ohromiti začetek delovnega dne v ameriški prestolnici. Washingtonska policija je v polni pripravljenosti, na pomoč pa so poklicali tudi policaje iz sosednjih območij, tako, da se bo okrog 20.000 demonstrantom zoperstavilo okrog 3200 policistov.