Gospodarstvo

Hrana jeseni dražja

Ljubljana/Bruselj, 31. 08. 2007 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Cene so se avgusta spet nekoliko dvignile. Za podražitve nekaterih živil naj ne bi bili krivi trgovci, ampak dobavitelji.

počitnice na morju
počitnice na morju FOTO: Reuters

Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se avgusta, potem ko se julija v povprečju niso spremenile, znova nekoliko zvišale, so v prvi objavi sporočili z državnega statističnega urada. V primerjavi z julijem so se v povprečju zvišale za 0,3 odstotka.

Primerjava gibanja cen v prvih osmih mesecih letos in v preteklih dveh letih kaže, da večina skupin cen še vedno raste oziroma se znižuje podobno kot v enakem obdobju preteklih dveh let, izjemi pa sta visoka rast cen v skupini hrana ter rekreacija in kultura, v komentarju avgustovske inflacije ugotavlja Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar). "Gibanje cen v avgustu potrjuje naše ugotovitve, da rast cen ni posledica neustreznih ekonomskih politik," poudarja urad.

Letna rast cen se je sicer znižala in sedaj znaša 3,5 odstotka, medtem ko je povprečna 12-mesečna rast cen ostala nespremenjena pri 2,7 odstotka. Na rast cen v avgustu so vplivale predvsem višje cene storitev (v povprečju za 0,9 odstotka), cene blaga pa so v povprečju ostale nespremenjene.

Statistiki so avgusta povišanje cen zabeležili v skupinah rekreacija in kultura (v povprečju za 1,8 odstotka), stanovanje (za 1,6 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve (za 0,8 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 0,5 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače, stanovanjska oprema ter komunikacije (za 0,2 odstotka) ter alkoholne pijače in tobak (za 0,1 odstotka).

Hrana spet dražja

Za dvig cen nekaterih živil, ki se nam obeta jeseni, niso krivi trgovci, saj podražitve napovedujejo dobavitelji, poudarjajo v nekaterih večjih slovenskih trgovskih podjetjih. V Mercatorju so razkrili, da so podražitve proizvajalci napovedali za jajca, sveže meso, kruh in pekovsko pecivo, mleko in mlečne izdelke, moko in testenine. Za koliko naj bi se cene dvignile, niso navedli. "Podražitve pričakujemo s strani proizvajalcev, naših dobaviteljev," so podobno zatrdili tudi v Engrotušu.

V Mercatorju menijo, da se zviševanju cen svežega mesa zaradi povečanja cen krme ne bo mogoče izogniti. Cene mleka in mlečnih izdelkov se v Evropi povečuje zaradi povečanega povpraševanja predvsem na velikih azijskih trgih. "Dodatno so tu še višje cene krme in energentov. Tem tržnim zakonitostim se tudi v Sloveniji ne bomo mogli upirati, kljub prizadevanju trgovcev, ki stalno skušamo ponuditi ugodne cene," razlagajo.

Podobno velja pri mleku. "Proizvajalci mleka opozarjajo, da se odkupne cene mleka povečujejo tedensko ter da se bo trend višanja odkupnih cen mleka še nadaljeval, zato so poleg ostalih izdelkov prisiljeni podražiti tudi izdelke, ki jih tržijo pod trgovskimi blagovnimi znamkami," še pojasnjuje Mercator. Sicer pa v družbi menijo, da tudi proizvajalcev ne moremo kar kriviti za zvišanj", saj so njihove zahteve za podražitve posledica dviga cen njihovih proizvodnih stroškov.

Korekcija cen je potrebna

Da slovenska živilskopredelovalna podjetja niso kriva za dvig maloprodajnih cen hrane, so pred dnevi zatrdili tudi v Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije. Predelava hrane je zelo občutljiva na stroškovna nihanja ključnih kmetijskih surovin, zato brez korekcije cen ne more prenesti takšnih pritiskov, kot jih predstavlja zadnja podražitev predvsem žita in soje na svetovnih trgih, so menili.

Spremembe cen na globalni ravni se hitro odražajo na vseh odprtih nacionalnih trgih, torej tudi pri cenah vhodnih surovin slovenskih proizvajalcev hrane, ki so pri teh v pretežni meri odvisni od uvoza. V zadnjem letu so se po navedbah zbornice cene kmetijskih surovin povišale za več kot 40 odstotkov.

Podražitev izdelkov so med drugim že napovedali v Perutnini Ptuj. Kot je povedal predsednik uprave družbe Roman Glaser, se je v povprečju krma podražila za tretjino, ob upoštevanju zadnjih cen pa celo za 62 odstotkov. Obdobje poceni hrane se je po njegovih navedbah izteklo, Perutnina pa bo morala cene izdelkov v povprečju dvigniti za 10 odstotkov, pri čemer še ne vedo, ali bo to dovolj.

Letos so se pri nas v primerjavi z leti poprej občutno podražila žita. Pogajalska skupina pridelovalcev žita je po koncu letošnje žetve priporočila, naj odkupna cena za pšenico ne bo nižja od 180 evrov za tono. Kmetje naj bi dobili 180 evrov za tono krušne pšenice (razred B), za tono razreda A 190 evrov ter za tono krmne pšenice (razred C) 170 evrov.

Podražitev je vse več
V enem letu so se cene najbolj povišale v naslednjih skupinah: alkoholne pijače in tobak (za 8,5 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve (za sedem odstotkov), hrana in brezalkoholne pijače (6,9 odstotka), rekreacija in kultura (4,8 odstotka), obleka in obutev (za 4,1 odstotka) ter raznovrstno blago in storitve (za štiri odstotke).

Znova so se podražile počitnice v paketu (v povprečju za 3,3 odstotka), časopisi, knjige in pisalne potrebščine so bili dražji za 2,2 odstotka, prav tako pa so povišanje cen zabeležili pri manjših izdelkih za zabavo, šport in razvedrilo. Na drugi strani pa se je pocenila avdio, video, foto in računalniška oprema (v povprečju za 0,9 odstotka).

Na dvig cen v skupini stanovanje so najbolj vplivale višje cene komunalnih storitev – te so v povprečju dražje za 5,8 odstotka. Zrasle so tudi cene gostinskih in nastanitvenih storitev. Tako se je prenočevanje v hotelih podražilo za 4,5 odstotka. Spet je dražja hrana – najbolj sadje in ribe, medtem ko se je zelenjava pocenila.

Avgusta so se sicer znižale cene zdravstvenih storitev (v povprečju za 1,3 odstotka), oblačil in obutve (za 0,9 odstotka) ter prevoza (za 0,7 odstotka).

Bajuk o inflaciji

Finančni minister Andrej Bajuk je v Bruslju izrazil zadovoljstvo, da se rast cen v Sloveniji po najnovejših podatkih državnega statističnega urada nekoliko umirja, čeprav je še vedno nad pričakovano ravnjo. Minister se je o tem v Bruslju pogovarjal s komisarjem za denarne in gospodarske zadeve Joaquinom Almunio, ki po njegovih besedah "deli z nami našo zaskrbljenost in pozornost, ki jo je treba nameniti inflaciji v Sloveniji".

Minister kljub napovedim o jesenskih podražitvah, sploh o zvišanju cen žita na svetovnem trgu, pričakuje, da se bo inflacija umirjala še naprej. "Imamo dobre razloge, da to pričakujemo," je dejal po srečanju z Almunio. "Bomo pa pozorneje nadaljevali delovanje na tem področju, predvsem s ponovno mobilizacijo civilne družbe glede informacije naših potrošnikov," je zatrdil.

"Vsi v Sloveniji bi morali biti bolj pozorni," je pozval potrošnike. "Vztrajati bi morali pri tem, da če je v eni trgovini dražje, gremo v naslednjo - to je sporočilo, ki ga vsak trgovec hitro razume," je poudaril.

Treba je torej zagotoviti, da se ''dela vse, kar je možno na tem področju, ter se lotiti dolgoročnih ukrepov, ki so potrebni, da bo zagotovljena dolgoročna konkurenčnost slovenskega gospodarstva", je nadaljeval. Minister je sicer optimističen, da za zdaj to ni velika težava. "Če ne bomo mogli te stvari obvladati in je umiriti, bi se lahko pojavile težave v prihodnosti," je opozoril.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smolapataaka
04. 09. 2007 19.02
EVO GA, dragi moji, 10% dražje vse od jutri dalje. Bomo kar molčali in požirali še naprej tole SVINJARIJO??
dean268@hotmail.com
02. 09. 2007 19.42
Prebogatim vzet , pa lačne nafutrat ! Če ne naredimo sami - (človek) ravnovesja na planetu , ga bo pa mati narava sama - na vseh področjih. In začeli bomo spet z leseno žlico... vsi različni , pa vendar -vsi enakopravni !
slonpodgrmom@gmail.com
02. 09. 2007 19.11
Če bomo čakali sindikate bomo še dolgo z 600 euri vsak dan dražjo hrano kupovali.Jabolka 2 eura prej 60 sit, jogurt 1 euro prej 90 sit Folk to je vse skupaj adijo paamet nima smisla več govort Bando opozorit na ULICE bo treba brez sindikatov
like2play
02. 09. 2007 17.31
Resnično je sedaj že čas za resen pohod na ulice, se mi pa tudi dozdeva da naši sindikati te štrajke kar zavirajo. Se sprašujem če vse skupaj malo ne smrdi .... Resnično smo pohlevne ovce,res :( ...
Prvo Bore
02. 09. 2007 12.20
Iggy Q preveč resničen post, da bi bilo res, pa je res. Kdo pa si Ti ? Ti pa nisi hodil v farško šolo
Iggy Q
02. 09. 2007 11.58
Problem je v nas samih. Slovenci smo že od nekdaj vajeni trpeti. In očitno je to še vedno v naši zavesti. Poglejte razviti, demokratični svet, Francijo, Belgijo, Švico... za vsako figo imajo referendume, če pa jim ni kaj po volji pa gredo stavkati. Če se podraži kruh so na cesti, če se zmanjšajo kakšne ugodnosti so na cesti... in oblast se jih boji, kajti moč je v ljudstvu, ki je izvolilo svoje zastopnike. Pri nas pa žal ni tako, najprej se nam lažejo in obljubljajo, potem pa ko so izvoljeni, delajo po svoje, za svoj žep in za bogate. Se že bližamo ZDA, kaj pa to pomeni, pa si poglejte v enem izmed Michael Moorovih filmov. Priporočam Sicko. Oblast bi se nas morala bati, nas navadnih državljanov in ne da se mi bojimo njih!
minnaema@yahoo.com
02. 09. 2007 10.55
Naj se kar DRAŽI, če odgovorni vidijo v tem rešitev, le dobro bi bilo, da se zavedajo številni odgovorni, da ima mnogo državljanov RS prlitke, zelo plitke žepe, zato je nujno, da se osnovna hrana za življenje (ki je tudi zdrava) nikakor NE draži, ker s temi podražitvami nenehnimi se ustvarjajo žal tudi razslojevanja ljudi (oni z abundanco in onimi, ki živijo skoraj v pauperstvu)in v nekaterih primerih odraščajoča mladina, ki oni niso krivi za to, da njihovi starši nimajo dela in s tem dovolj denarja za osnovno preživetje družine. Za ta načela razumeti NE RABIŠ BITI v nobeni stranki, temveč vedeti, da VSI ljudje želijo živeti v ekvivalenci, da v-konstruktivni egalitarnosti in pozdravljeni,
maraton62
02. 09. 2007 00.29
Zanimivo, kako z desno usmerjenih ni nobenega komentarja na to temo.
hinko.murovec@siol.net
01. 09. 2007 16.51
Vsi, ki tu udrihajo preko bivše džave na raznih koncih naj mi povedo, kateri - prosim poimensko - si je v gnilem socijalizmu in komunizmu lahko prilastil ( seveda legalno in vse po zakonu kot sedaj ) podjetje. Prosim čakam. Da Bajuk nima pojma kaj klobasa in je infiltrirana zadeva ve vsak , ki ni ravno debil. Da je Petrle dejal ( in tudi so uspeli ) , da je potrebno uničit vse paradne konje socijalizma je dejstvo. Kaj so obljubljali pred kratkim ve vsak, ki ni totalno senilen. Kaj je iz tega nastalo lahko vidimo in občutimo vsi. Vem, da je nekaj tistih, ki so prej omenjeno prišli po pošteni poti do celih podjetji , nekaj je še njihovih priveskov in političnih podplačanih trobil itd. Toda večina nima te " demokratične " sreče, da bi lahko živeli v JJ demokraciji siti in pod svojo streho. In to je , kar je bistveno. Vedno več je ljudi, ki se borijo za goi obstoj. Pred 20 leti sem študiral , kje bi si kupil stanovanje, danes študiram kje bi si kupil 1 kg kruha po taki ceni , da bi mi ostalo še za liter mleka. Naj živi demokracija in gospodarska rast. LP
Prvo Bore
01. 09. 2007 12.47
Gremo samo povejte kdaj, pa da obvestimo ljudi
maraton62
01. 09. 2007 11.59
Ja, res bo že počasi treba ukrepati.
slonpodgrmom@gmail.com
01. 09. 2007 10.50
MISLIM ; DA JE ČAS ZA NA ULICO. PRABAM ; DA SE TAKEGA ŽIVLJENJA NE GREMO GREMO NA ULICE
slonpodgrmom@gmail.com
01. 09. 2007 10.48
Jeb...š državo , ki lahko en direktor ZIDAR postane z svojo plačo lastnik podjetja strojev,naprav skratka celega SCT.ja Sem že mislil , da je takih kraj konec, Zao ni čudno kake plače imamo in kake so cene živil.To je država katero smo si želeli?
Smolapataaka
31. 08. 2007 23.04
Kar pa se čikov tiče (čeprav sem nekadilec); ja res je, da so cenejši pri nas kot v drugih državah EU. Marsikatera stvar je cenejša pri nas. Ampak kake so pa plače drugje? Politiki se tako radi hvalijo kako je to pa to najcenejše v EU, kje smo pa s plačami pa ne omeni noben.
Smolapataaka
31. 08. 2007 22.59
Čist se strinjam spodaj s Gen.T: "ampak najnovejšega prenosnika si bi lahko privoščil pa vsak!" Ja luksuznim stvarem znižujejo cene, ker tega ne moremo jesti. Naša draga država pa skrbi zato da nas obira in ropa tam kjer ve da nas bo lahko-pri hrani. Preklete uši. Polna usta so jih kako nam dobr gre. Ljudje dejmo se začet upirat temu je.... na suho. SRAMOTA da je edini cilj naše države kako do kraja zj...t SVOJE državljane in jim iz žepa potegnit vse do zadnjega centa.Oderuhi.SRAMOTA!!
djordjevic.dejan@triera.net
31. 08. 2007 22.42
tina86: Nočem ti vsiljevat svojega mnenja. Moja punca kadi in vem, da je jeba nehat in da je jeba, ker se dražijo. V končni fazi to tudi mene tepe po denarnici. Ampak še vedno pravim, da je veliko huje to, da se draži hrana vseh vrst. :)
tina86@email.si
31. 08. 2007 22.27
djordjevic.dejan ok roka. :)
lyinx01@volja.net
31. 08. 2007 22.27
Kaj ni že Bajuk dobil nagrado kot najboljši finančnik hehe ja bravo inflacija pa kot v yugi ...skoraj .... bravo gospodje okrog JJ zelo ste sposobni kapo dol LOL
djordjevic.dejan@triera.net
31. 08. 2007 22.22
tina86: Nisva se razumela. Cigareti so zame razvada, povrhu tega škodljiva. Dejstvo je tudi, da kljub vztrajnemu višanju trošarin cene še niso dosegle višine, ki jo imajo po ostalih državah EU. Hotel sem opozoriti na to, da pa se v primerjavi s ceno cigaret raven cen živil, še zdaleč ne samo kruha, nevarno približuje in marsikje dviga nad evropsko povprečje. Plače kakopak ne, ker lahko pride še do močnejših inflacijskih pretresov. Ko pa si državni direktorji dvigajo plače in izplačujejo bajne nagrade, pa mora bit raja tiho, če pa kaj reče, je itak samo nevoščljiva. Glej, dam ti še en primer, da mi ne boš očitala licemerstva. Sicer ne pijem, ampak si tu in tam privoščim kaki pir, toda tudi pivo se je podražilo. Pa zato pizdim? Ne. Veliko bolj me recimo dvigne to, da stanejo obliži Nicorette okoli 30 evrov. Za tiste, ki izkažejo interes, da bi zares odnehali s kajenjem, bi lahko ministrstvo za zdravje, ki ga tako skrbi za zdravje vseh občanov, sponzoriralo prvih nekaj škatel. Če pomagajo, hvalabogu, če ne, pa si jih odtlej pač kupuješ sam.
Prvo Bore
31. 08. 2007 21.58
kosir_maks dober večer Maksi. Kdo jamra, ampak Ti samo brezveze komentiraš, ker s Hinkom sva komentirala tvojega Bajukca, ki jebe celo Slovenijo, no ne vso , ampak 85 procentov. Čao.