Gospodarstvo

Do konca leta moramo prodati vsaj polovico NLB

Ljubljana, 10. 08. 2018 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
/ L.Š., N.Š./STA/N.P.
Komentarji
117

Evropska komisija je odločila, da mora Slovenija do konca tega leta prodati vsaj 50 odstotkov plus eno delnico banke. Preostalih 25 odstotkov pa mora država prodati do konca naslednjega leta. Neuradno naj bi bila namera za IPO objavljena sredi oktobra, prodajno okno pa naj bi se zaprlo do konca novembra.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dovolj je kršitev zavez
    02:31
    Iz 24UR: Dovolj je kršitev zavez
  • Iz 24UR: Koliko bi lahko iztržili za NLB
    01:40
    Iz 24UR: Koliko bi lahko iztržili za NLB

Evropska komisija je izdala odločbo o spremembi zavez glede prodaje NLB, na podlagi katere mora država do konca leta prodati najmanj 50 odstotkov plus eno delnico banke, preostali del do 25 odstotkov plus ena delnica pa do konca prihodnjega leta. Komisija je ugotovila, da je s tem državna pomoč, ki jo je banka dobila konec leta 2013, še naprej združljiva s pravili EU o državni pomoči. V odločbi pa so določeni tudi izravnalni ukrepi, ki jih mora banka izvajati vse do izpolnitve prodajne zaveze. 

NLB je lani ustvarila rekordnih 189,1 milijona evrov čistega dobička.

"Prodaja NLB je bila eden od pomembnih še nedoseženih mejnikov načrta prestrukturiranja banke, ki nam je leta 2013 omogočil, da ji odobrimo državno pomoč v višini več kot dve milijardi evrov. Zato pozdravljam zavezo Slovenije, ki si je zadala jasen časovni načrt za dosego te prodaje. Zaradi tega lahko Komisija odobri novi sveženj zavez Slovenije za NLB, ki zagotavlja, da bo banka uspešen in dolgoročen akter na slovenskem bančnem trgu," je povedala komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager.

Na ministrstvu za finance zadovoljni, odločitev nas vrača 'trdno na polje pravne gotovosti'

"Odločitev komisije zagotavlja uresničitev temeljnih ciljev, ki smo jima vseskozi sledili: ohranitev NLB kot mednarodne finančne institucije regionalnega pomena ter izvedbo prodajnega postopka na način, ko kupnino in s tem optimizacijo vračila vložka davkoplačevalcev določajo zgolj tržni pogoji," je odločitev komentirala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman

Odločitev Evropske komisije je po besedah državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Gorazda Renčlja še povsem sveža, na ministrstvu pa naj bi jo po ustaljenih kanalih dobili v najkrajšem možnem času, a na podlagi doslej dostopnih podatkov in objavljenega sporočila za javnost Evropske komisije je po ocenah finančnega ministrstva pričakovana in pomeni potrditev dogovora, ki so ga dosegle strokovne službe generalnega direktorata komisije za konkurenco in ministrstva za finance, sredi julija pa ga je potrdila tudi vlada. 

Renčelj je ministrico v izjavi za medije dopolnil z besedami, da je odločitev komisije pomembna, ker "nas vrača trdno na polje pravne gotovosti". Komisija je namreč z odločitvijo spet potrdila, da je dokapitalizacija banke s konca leta 2013 skladna s pravili EU o državnih pomočeh. "Ne gre samo za položaj Slovenije kot članice, ki spoštuje dane zaveze, gre tudi za to, da je pravna gotovost pomembna za banko, njeno redno poslovanje in predvsem za izvedbo prodajnega postopka," je še povedal Renčelj.

Evropska komisija je konec januarja sicer sprožila poglobljeno preiskavo, saj Slovenija, kot rečeno, do konca 2017 ni izpeljala vmes enkrat že spremenjene zaveze o delni privatizaciji NLB. Slovenija je komisiji decembra lani predlagala spremembe zaveze, a je ta izrazila dvom, da so te kljub predlaganim alternativnim ukrepom enakovredne prvotni prodajni zavezi.

Kakšen je sedaj postopek prodaje?

SDH in Deutsche bank se že pripravljata na prodajo. Časovnice začetka postopka prodaje, ki se običajno začne z javno objavo namere za uvrstitev delnic na borzo, SDH ne razkriva vnaprej. "SDH skupaj z izbranim finančnim svetovalcem Deutsche Bank in sodelovanjem NLB intenzivno izvaja vsa pripravljalna dejanja, ki so potrebna za prodajo po metodi javne ponudbe delnic (IPO), ki je z odlokom o strategiji upravljanja kapitalskih naložb države predviden kot način prodaje NLB," so pojasnili.

Deutsche Bank je v poizkusu prodaje sodelovala že lani, ko je vlada postopek zaustavila, saj je ocenila, da so tveganja za prodajo po tržnih pogojih zaradi nerešenega vprašanja hrvaških deviznih vlog prevelika.

Neuradno: namera za IPO objavljena sredi oktobra

Prodaja bo tudi tokrat potekala po metodi javne ponudbe delnic (IPO) in pričakovati je, da se bo odvijala podobno, kot je bilo načrtovano lani. Do 17. septembra naj bi po neuradnih navedbah Financ NLB pripravila predstavitev za analitike in objavila polletne poslovne rezultate. Po lanskem rekordnem letu naj bi bila banka po navedbah poznavalcev letos v še boljši kondiciji. 

Do 8. oktobra naj bi se odvile predstavitve vlagateljem za prodajo do treh četrtin banke v vseh pomembnejših evropskih, ameriških in morda tudi azijskih finančnih središčih. Lani so bile predstavitve v londonskem Cityju ter v New Yorku in Bostonu, tokrat naj bi se odvile še v Frankfurtu, na Dunaju, Varšavi, Pragi, morda tudi na Bližnjem Vzhodu in drugod v Aziji. 

Prodajni postopek se bo uradno začel, ko bo objavljena namera za IPO za 75 odstotkov minus eno delnico NLB. To naj bi SDH in NLB po neuradnih informacijah objavili 15. oktobra. Na začetku naj bi malim vlagateljem v Sloveniji v nakup ponudili 10 odstotkov delnic NLB, brez posebne reklamne akcije, kakršna je bila v primeru IPO Nove KBM leta 2007, nato pa 90 odstotkov delnic institucionalnim vlagateljem. Interes za vpis je tako kot lani napovedala Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

Razpon prodajne cene za delnico naj bi bil po neuradnih navedbah Financ določen 23. oktobra, od 29. oktobra do 8. novembra naj bi sledilo zbiranje naročil za nakup delnic, 8. in 9. novembra pa naj bi se določila prodajna cena in razdelitev delnic med kupce. Prodajni postopki naj bi se sklenili 14. novembra, ko naj bi delnice NLB začele kotirati na ljubljanski in londonski borzi.

Ob lanski ustavljeni prodaji je knjigovodska vrednost delnice NLB, po podatkih za konec marca, znašala 65,50 evra. Vlada je takrat ocenila, da ponujena cena za delnico v razponu med 55 in 71 evrov ni primerna. Letos marca je knjigovodska vrednost delnice NLB dosegla 72,20 evra, poznavalci ocenjujejo, da bi se ponujena cena lahko oblikovala okoli ali tik pod najnovejšo knjigovodsko vrednostjo.

To bo NLB ob objavi polletnih poslovnih rezultatov ažurirala na stanje konec junija. Banka je lani poslovala rekordno in čisti dobiček v primerjavi z letom prej povečala za trikrat na 189,1 milijona evrov, skupina za 105 odstotkov na 225,1 milijona evrov. Podatki za prvo četrtletje so znani le za skupino, dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zaradi manjšega obsega sproščanja rezervacij zmanjšal za 29 odstotkov na 57,7 milijona evrov.

K ceni, ki bo odražala tržne pogoje in naj nanjo ne bi pritiskala bremena preteklosti, bo pripomogel tudi zakon o zaščiti kapitalske naložbe države v NLB pred učinki sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog LB, ki ga je DZ potrdil 19. julija. Zakon je bil v uradnem listu že objavljen, veljati pa bo začel dan po javni objavi odločitve komisije v slovenskem uradnem listu.

Nato bosta NLB in sklad za nasledstvo, ki bo banki povrnil finančno vrednost, če bo prišlo do prisilnih izvršb na njeno premoženje na Hrvaškem, podpisala pogodbo. Zakon bo tudi podlaga za to, da bo NLB lahko na Evropsko centralno banko naslovila prošnjo za izplačilo dividend. Ko bo ta prižgala zeleno luč, bo država oz. SDH delitev bilančnega dobička za dividende potrdil predvidoma na septembrski skupščini.

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

evasle
12. 08. 2018 13.58
+6
Če volivci ne vedo, zakaj mora Slovenija prodat NLB, potem je jasno, da večina slabo spremlja dogajanje v državi in ocenjuje politike po tem, kdo bolj sladko govori, kdo pa ne. Po osamosvojitvi so začele krasti elite, ko sploh za to še nismo vedeli. Spraznili so vse blagajne: pokojninsko, zdravstveno, banke, sesuli gospodarstvo - škoda: več mlrd - pač navada še od prej. Janša je govoril o fiskalnem pravilu, trojki, pa mu niso dali prav. Prišla je Bratuškova, najela kredite in ne vem, kaj vse še. Pod pogojem - ker že vsi vedo, da Slovenci ne znamo z denarjem - da se ta banka, ki je kar naprej prazna, proda. Zato jo morajo prodati - ker so nafehtali za več mld € kredita. In sedaj nas naši šopajo, da je kriva EU. Ja, ni kriva EU, nekateri Slovenčki so kradli iz naše banke, ne EU. Hudujte se na sonarodnjake z lepljivimi parklji! Zaradi njih je vse to!
Brabus
12. 08. 2018 10.11
+3
Naj me kdo razsvetli, kdaj in kdo, ter predvsem zakaj se mora to prodat????
nikhrast
14. 08. 2018 22.37
-2
Misliš zakaj se ne sme prodati. Pa lahko greš po svetu, posebno na zahodu, pa komu razložiš da more vse to biti v državnih rokah. V Kanadi se socialistična stranka ne bi rekla da more biti kakšna banka v državnih rokah. Kaj pa mi, ne bi kupili kakšno delnico, nekje moremo investirati za naš penzion.
komarec
11. 08. 2018 14.24
+4
Se pa strinjam, da je treba voluharjem, ki so banki naredili škodo stopiti na prste s trdo nogo.
komarec
11. 08. 2018 14.23
+2
Za kaj naprimer ne prodamo železarn, TEŠ-a in podobnih firm?
andrej2004
11. 08. 2018 12.50
+4
Laično vprašam. Zakaj Evropa pravi, da moramo prodat našo največjo banko? Zato, da bodo imeli drugi dobiček? In mi kot muhe na med? Ali so druge države EU tudi prodale največje banke? Ne vem, zato vprašam.
komarec
11. 08. 2018 14.20
+4
Tudi mene muči to vprašanje, za kaj moramo prodati banko? A ne živimo v demokratični Evropi?
nikhrast
12. 08. 2018 08.18
-2
Pa res, kako bomo dosegli socializem če bomo vse prodali? V Jugi smo dosegli socializem saj smo na koncu bankrotirali.
SuperBog=?lovk
11. 08. 2018 12.46
+3
Sam da ne boste prodali te polovičke za kakšno milijardo, tko kot ste NKB Maribor, potem so imeli pa takoj naslednje leto ameriški sklad 250 milijonov dobička!
emilzapata
11. 08. 2018 11.57
+9
v neki normalni državi bi bil velik greh prodati svojo največjo banko, to še Etiopici niso storili, ker se zavedajo, da ob lastništvu ostaja dobiček doma za nadaljnji razvoj, seveda pa je potrebno slovenskim mafijcem ta bankomat izpuliti iz rok, tako da je v tem primeru kar prav s prodajo.
ooResnicA
11. 08. 2018 11.16
+7
...20let prepozno...
komarec
11. 08. 2018 14.21
+2
ooResnicA pojasni mi res argumentirano za kaj moramo prodati banko?
KranskyJanez
11. 08. 2018 10.45
+4
a bodo prodali gnezdno slo kriminala, menda ne
nevtroalko
11. 08. 2018 07.43
+6
če se banko proda in ko bo naslednja kriza nočem dati niti centa. Naj se naredi bail-in in ne bail-out. Za proizvodnjo izgub naj plačajo najprej invstitorji, kar manjka varčevalci, davkoplačevalci pa nič. Al naj pa iz bruslja denar natisnejo. Za to banko nočem dati niti centa več.
Brabus
11. 08. 2018 11.55
nevtroalko
11. 08. 2018 12.34
Če je denarja manj so najbolj krivi investitorji zato oni poravnavajo izgube prvi(razlastninjenje delničarjev....)Ta denar krije izgube varčevalcev. Drugi so krivi varčevalci, ker je zaupal tej banki. Varčevalci si razdelijo denar ki je ostal v banki ( lahko da ga je manj ker je banka poslovala z izgubo (s tem sem mislil ,da izgube plačajo varčevalci, ker dobijo manj denarja nazaj, če je bila izguba velika)). Davkoplačevalci pa nimajo iz to banko nič zato pa tudi nebi smeli sanirati.
Brabus
12. 08. 2018 10.14
Pa,sej je varčevalec zavarovan do 100 000€.
Jani.
10. 08. 2018 22.11
+6
Državna pomoč 2,5 milijarde... tok nas žejne vozijo čez vodo, da glava peče.
Kollerik
10. 08. 2018 22.15
+1
... ker si najbrž podpovprečno informiran (kar je najbrž krivda prekomernega konzumiranja noraTV laži..) ...samo v vednost...celotna EU je v svoje banke ob veliki krizi 2008 zmetala kar 1500 milijard, od nemcev, belgijcev, francozov ...celo ameri slabih 400 milijard... ti da to kaj za mislit?
Kollerik
10. 08. 2018 22.24
+1
Toda Nemčija svoje glavne banke ne prodaja, mar ne? Ravno tako tud drugi ne. Si kdaj razmislil o tem?
macro
10. 08. 2018 22.06
+2
Haha...kot bi otroku bodo vzeli najljubšo igračo. Mesečnik pa izgubil svoj pogajalski čip se preden je podpisal. Hahaa... tak je Lukec kaj pa podpisuje nekaj kar prej ne prebereš. Hahaha
kapljač1
10. 08. 2018 21.55
+9
Ta ki je NLB spravil v ta položaj, bi moral "viset"!
mijavci
10. 08. 2018 19.00
+8
Samo da ne bo kupec na koncu poštni predal ala Škrabec Riko, ali kaj podobnega.
est
10. 08. 2018 18.42
+7
Kar mislite si, Levica in SAB sta proti, torej se banka ne bo prodala, pa naj stane kolikor hoče. Slovenski davkoplačevalci bodo pa pozlatili to odločitev.
Castrum
10. 08. 2018 18.22
+6
Torej - Levica podpira vlado, ki bo prodala NLB. Še bo veselo v Deželi! hahaha
Jani.
10. 08. 2018 17.39
+7
Papa bankomat levice, o tem govorijo že tuji mediji. Joj kako morajo biti žalostni politikantarji. Vsi ti obljubljeni ''novi'' obrazi . Na žalost že vsaj 20 let prepozno prodana. Celotno bi bilo potrebno prodati takoj! Tolikokrat kot smo jo dokapitalizirali nas je izjemno drago stala. Tole pozitivno poslovanje zdaj ne pomeni prav nič. Podarjeni denar (krediti) VIP-ovcem pa je itak lepo stekel v davčne oaze. Elite uživajo, ovce smo pa prisilno plačale. Še sreča, da bo nova vlada totalno nestabilna.
KavčStrokovnjak
10. 08. 2018 17.41
+7
Kollerik
10. 08. 2018 22.16
+6
kavč ++++++, tapravi lopovi v Sloveniji res niso NIKOLI ZA NIČ krivi.
zek
10. 08. 2018 17.10
+22
Heeeeee torej bo NLB prodala vlada z podporo LEVICE heeeeee Torej bodo NLB prodali tisti, ki so se pred mesecem dni stali pred parlamentom in protestirali proti prodaj heeeeee No pa saj bomo na tem portalu od raznih komentatorjev kot so PRASKO, SREBRNI, in TD... čez kako leto brali da je NLB prodal Janša heeeeee!!! Pa da ne bo pomote NLB bi morali prodati že zdavnaj ne pa da smo v to luknjo brez dna zmetali milijarde!!
Jani.
10. 08. 2018 17.22
+3
Kollerik
10. 08. 2018 22.17
-1
...kvizloti..čestitke za razprodajo Slovenije. Vsaj v nečem ste dobri.
brabusednet
10. 08. 2018 16.50
+6
Pa bo Mesečar in Tomička dovolila to prodajo.Ali bodo predvolilne obljube že pred začetkom nove vlade že prelomili.
KavčStrokovnjak
10. 08. 2018 17.40
+1
Bo dal Janša upokojencem višjo minimalno penzijo? Bo, moj falus!!!
KavčStrokovnjak
10. 08. 2018 16.29
+9
A ne bi prej iz davkoplačevalskih žepov vložili še par miljardic v NLB tako kot v preteklih desetletjih? Je NLB kdaj kaj vrnila? Še dolgove so prodali tujcem prostitutke!!!