Gospodarstvo

Država storila korak k delavcem?

Ljubljana, 30. 11. 2009 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister za evropske zadeve Gaspari je po protestu izjavil, da bodo skušali delavcem, ki zahtevajo 600 evrov plače, pomagati z dvigom splošne davčne olajšave.

Delavci so v soboto protestirali in zahtevali dvig mininalne delavske plače na 600 evrov neto. Na zahteve sindikatov namerava vlada odgovoriti z dvigom splošne davčne olajšave do ravni mesečnih prihodkov 600 evrov neto, je za časnik Finance potrdil minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari.

Zaslišanje Mitje Garsparija
Zaslišanje Mitje Garsparija FOTO: Dare Čekeliš

Poudaril je še, da bodo 400 milijonov evrov manjše prihodke nadomestili z varčevanjem. Takšna olajšava bi veljala za vse zavezance in ne samo za tiste z najnižjimi dohodki.  Gaspari je pri tem trdno vztrajal, da je potrebno v takem primeru istočasno zmanjšati strukturo in obseg javnofinančnih odhodkov v višini javnofinančnega izpada, ki bi ga tak ukrep prinesel. Gaspari sicer negativen učinek na javne finance pri morebitnem dvigu splošne olajšave ocenjuje na 400 milijonov evrov.

Gaspari je napovedal tudi, da bo krizna skupina ministrov še ta teden obravnavala vprašanje prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, kjer se po njegovem kaže "izjemno nesolidarna struktura izvajanja tega sistema".

Gaspari je opozoril na dejstvo, da je Slovenija večino let v obdobju 2004-2008 kljub visoki rasti vztrajala s primarnim primanjkljajem, poleg tega pa se je izjemno povečala tudi celotna zadolženost države. Še posebej so se zadolževala podjetja in banke, kar je v krizi delovalo še dodatno negativno, je menil.

Postregel je s podatki, da pri povprečni porabi za zdravstvo 1000 evrov na prebivalca zaposleni pri pravnih osebah plačajo 2200 evrov letno, zaposleni pri zasebnikih 1400, zasebniki 1600, upokojenci pa 596 evrov.

Poleg tega je izpostavil tudi plačevanje prispevkov, ki ni navzgor omejeno, kar močno veča njihovo breme, obenem pa je omenil tudi dvojni sistem plačevanja prispevkov pri zasebnikih in drugih delodajalcih. Če bo Sloveniji to uspelo popraviti in povečati osnovo z vključitvijo dodatnih dohodkov, se bo po prepričanju Gasparija breme tako zdravstvenih kot pokojninskih prispevkov zmanjšalo.

Velike razlike med zavarovanci

"V Avstriji je solidarnost omejena v razmerju 1:2,7, pri nas je neomejena," je dejal in povedal, da osnovni problem niso same stopnje, temveč ogromne razlike med posameznimi skupinami zavezancev, ki vplačujejo prispevke. V uvodu je sicer Gaspari spregovoril tudi o tem, da Slovenija za razliko od trditev opozicije v krizo ni vstopila dobro pripravljena, saj je v letih 2007 in 2008, ko je bila rast najvišja, uspela prigospodariti primanjkljaj v višini 1,8 odstotka bruto domačega proizvoda.

Spremembe pri jamstveni shemi

Vlada v prihodnjem letu skozi zakonske spremembe načrtuje nekatere popravke jamstvene sheme, s katerimi bi odpravila tiste ovire, ki trenutno najbolj zavirajo njeno delovanje, je poudaril minister Gaspari. Napovedal je popravke omejitev glede reprogramiranja posojil in odpravo vezanosti na maso plač. Popravki omejitev glede reprogramiranja posojil so po Gasparijevih besedah potrebni, ker večina podjetij v Sloveniji trenutno želi prav reprogramirati svoje obveznosti.

Najprej morajo lastniki nositi svoj delež odgovornosti, je prepričan Gaspari, ki je znova tudi poudaril, da jamstvena shema ni namenjena sanaciji bank.

Poleg tega je Gaspari na novinarski konferenci v Ljubljani omenil odpravo ovire vezanosti zneska posojila na skupno maso plač v letu 2008, hkrati pa tudi zamisel, da bi za posamezna večja podjetja v težavah z boniteto C, za katera shema ni osnovni instrument za njihovo financiranje, država prek neposrednih jamstev omogočila zadolžitev pri bankah.

Poleg tega je Gaspari omenil tudi vprašanje sanacije bank. Zanj trenutno še ni potrebe in Gaspari upa, da je ne bo niti v prihodnosti, vseeno pa se je po njegovem bolje pripraviti kot gasiti.

Za morebitno državno pomoč bankam pa je Gaspari navedel več osnovnih načel, in sicer oblikovanje posebne bilance za slabe naložbe, prenos slabih naložb na to posebno bilanco pod pogojem, da se vrednost slabih naložb kompenzira z rezervacijami in odpisi kapitala, šele nato pa bi sledila državna pomoč bankam. Vse bi potekalo na podlagi stresnih testov, je dodal.

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carot
02. 12. 2009 20.33
Eni fantazirajo, da je downlowdanje, oziroma piratiziranje kraja in delajo neke bolane reklame, kao, da vi nebi kao nikoli ukradli avta in podobne scene. Mislim, ce bi res bilo tako enostavno ukrasti stvari, bi bilo lepo, oziroma, delodajalci in prodajalci in igracarska filma nam kradejo vsakic ko zaracunajo prevec, oziroma, ko nam dajo premajhno placo. Kaznovati bi morali najprej tiste ljudi, ki kradejo vsem nam, saj manjsina krade vecini, medtem ko piratstvo je v vecini in to demokraticno in ce kradejo kradejo manjsini, ki pa ima denar in preganja pol posameznike, oni so pa nedotaknjeni.
SherlockH
02. 12. 2009 19.44
A so Gaspriju že podarili koledar, da bo lahko prečital, koliko mesecev ima koledarsko leto!?
Buena Vita
02. 12. 2009 19.37
PA BREZ SOLIDARNOSTI
Buena Vita
02. 12. 2009 19.37
DRMATILDA BO ŠLO BREZ VNOSOV--KOSA BI PRAV PRIŠLA
carot
02. 12. 2009 14.05
Solidarnost pa taka v sloveniji.
Protizujfom
01. 12. 2009 09.42
Ej,ej,počasi mister Gaspari kaj niste bili že na oblasti,zakaj tega niste naredili tedaj.Nikakor ne morem pozabiti vseh ki ste nas opeharili.LDS,poglejte sedaj kje ste,nato SDS katere čaka enaka usoda,SD mora nujno nekaj ukreniti saj bo drugače krivec za vse tri stranke.Če jim uspe bo pa zgodba drugačna.
listje
01. 12. 2009 07.50
..besede Gasparija pa bodo v naslednjem čanku poskušali razložiti kot napačo iterpretirane, ter, da prehitro daje izjave in spet bo konec sanj malega človeka
WikiX
01. 12. 2009 07.29
Da bi razumel, kako vidi komentarje na članek Davčna, sem pobaral Vido, glede zadnjih nekaj vnosov: carot 01.12.2009, 00:01 Vaš vnos: NEKOC JE LAHKO EN CLOVEK VZDRZEVAL CELO DRUZINO DANANES PA MORATA BITI 2, DA KOMAJ PREZIVITA SKUPAJ, TO JE ENOSTAVNO BOLANO, SAJ SMO SLABSI KOT V SREDNJEM VEKU!! Vida: Vas zanimajo informacije o uveljavljanju vzdrževanih družinskih članov? Lahko vam pomagam z odgovori na naslednja vprašanja: # Ali je lahko otrok vzdrževani družinski član? # Ali je lahko študent vzdrževani družinski član? # Ali je lahko sorodnik vzdrževani družinski član? # Ali je lahko zakonec vzdrževani družinski član? # Ali je lahko izvenzakonski partner vzdrževani družinski član? ZanicVlada 30.11.2009, 23:55 Vaš vnos: REKLAME PRED VIDEOM. ce koga motijo reklame pred videom mi pisite na: alenstiper@gmail.com. Vam povem kk jih izklopit. :-) l Vida: Trenutno nisem sposobna razumeti večstavčnih vprašanj ali komentarjev. Prosim, poenostavite vaše vprašanje in poskušala bom odgovoriti. Odpiram spletno stran, kjer lahko vzpostavite stik s centrom za pomoč strankam. Hvala! alterego 30.11.2009, 22:54 Vaš vnos: carot, po predlogu, ki je bil ze dan v javnost, bi vecina lastnikov, ki uporablja stanovanje ali hiso zase, ne placevala vec, kot sedaj placuje za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljisca, seveda, ce bajta ni trikrat prevelika za eno druzino, ker so olajsave za doloceno stevilo kvadratov na stevilo stanovalcev, najdrazje bi placali tisti, ki imajo prazno bajto (ali neprijavljene najemnike), pa bi rad videl tiste gradbene barone, ki bi drzali enormne cene in cakali kupce! Vida: Na prikazani spletni strani vam ponujam vsa pojasnila v zvezi z gradbeništvom, oskrbo z elektriko, plinom ali vodo in davkom na dodano vrednost. bnam 2707 30.11.2009, 22:39 Vaš vnos: Tezko je nositi obleko,ki jo krojac umeri za nekoga drugega! Vida: Oblečena sem v udobna oblačila, narejena po zadnji modi. pajtlerblanka 30.11.2009, 22:31 Vaš vnos: hahahaha Vida: Še nisem srečala človeka, ki se ne bi imel za duhovitega. Vaš vnos: Hvala Vida, DrmaTilda se ti zahvaljuje za odgovore. Ti res veš vse. Vida: Hvala tudi vam.
CKKPJ_Milko
01. 12. 2009 07.16
Za ta prispevek bi lahko mirne duše uporabili napis OGLASNO SPOROČILO kupite sanje naj naj slovenske vlade
carot
01. 12. 2009 00.01
Me prav zanima koliko je zares nepremicnin v Sloveniji, toda kaj pa z hisami, ki jih podedujete in so izven vasi ogromne z 100 in vec kvadrati, kaj potem bomo mi revezi morali se te hise prodati zato, da ne bomo placali davka, tako kot tisti, ki so zagali breskve in oljke, ker so jih prevec obdavcili, ali kr porusili staro hiso? Kot sem rekel mi ga bomo najvec naskralili, ker ta davek je za une bogatase drobiz placati in mi ne bomo imeli nic koristi od une par vec stanovanj. To glede nepremicnin je ena sama svinjarija, morali bi izvedeti realno stanje nepremicnin, ker se mi zdi malo cudno, da se iz casa srednjega veka ljudje podedujejo hise in zemljo, toda nekako zmeraj manj imamo in moramo delati 20 let za kupiti stanovanje, medtem, ko ga eni kupijo v par letih, oziroma ga dobijo kr podedovanega. Mladi druzini se ne splaca iti na svoje, niti, ce dobi senkano stanovanje, saj so mesecni stroski preveliki poloznice hrana. NEKOC JE LAHKO EN CLOVEK VZDRZEVAL CELO DRUZINO DANANES PA MORATA BITI 2, DA KOMAJ PREZIVITA SKUPAJ. TO JE ENOSTAVNO BOLANO, SAJ SMO SLABSI KOT V SREDNJEM VEKU!!
alterego
30. 11. 2009 22.54
carot, po predlogu, ki je bil že dan v javnost, bi večina lastnikov, ki uporablja stanovanje ali hišo zase, ne plačevala več, kot sedaj plačuje za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. seveda, če bajta ni trikrat prevelika za eno družino, ker so olajšave za določeno število kvadratov na število stanovalcev. najdražje bi plačali tisti, ki imajo prazno bajto (ali neprijavljene najemnike), pa bi rad videl tiste gradbene barone, ki bi držali enormne cene in čakali kupce!
cemkcku4
30. 11. 2009 21.55
Naj bo plača min 600eur, pa naj da delodajalcem olajšave.Vse razen delavcem minimalne plače.Verjetno bo naslednjič ponudil 20 dni brezplačno v luksuznem hotelu na Jamajki za najrevnejše.Vožnjo pa hrano, si pa naj plačajo sami.HA-HA.Ta človek že dolgo živi povsem kje drugje, kot pa v Sloveniji.
Maltežan
30. 11. 2009 20.53
carot
30. 11. 2009 20.52
Problem obdavcitve nepremicnin je prdvsem to, da vecina nas bo nasrkala, medtem ko ta davek unim premozenjsim, ki imajo vec stanovanj in to ne pomeni dostim, poleg tega pa itak imajo stanovanja v najemu in v bistvu ta davek pol placajo podnajemniki. Ne si prevec zeleti obdavcitve stanovanje, ker samo to se nam se manja, dodatne poloznice, ter, da nas oni strpajo kot sardele v stanovanja z 20m2. Ce zivi cela druzina v enem stanovanju je eno, toda, ce sam zivis je pa druga pesem. Vsakdo rabi kuhinjo in kopalnico.
Buena Vita
30. 11. 2009 20.13
minister gaspari se odloča že ves čas z plavšakovo po svojih merilih,brez soglasjih ,in brez konsenza,,tako je 17 000 podjetji v letu 1999,,in to počne spet kje je človek ki nas bo rešil tega konjederca ki uničuje vse ki si želijo delat
alterego
30. 11. 2009 20.01
a nepremičnin pa ne boste obdavčili!? a vam gradbeno nepremičninska mafija ne pusti??? a noben kekec v vladi ne vidi, kam so zadnja leta banke sipale denar? vam jaz povem - v tajkunska lastninjenja in betonska čudesa na vsaki še ne zazidani zelenici, ki jih še vedno prodajajo po tri jurje evrov!
Klizma
30. 11. 2009 19.52
KAKŠNA MILOST! STE ZADOVOLJNI? UPAM DA NEEEEEE!
carot
30. 11. 2009 18.18
pajtlerblanka 30.11.2009, 17:10 1 2400 novih uslužbencev na ministrstvih je zaposlila ta vlada---če košta državo vsak ta parazit samo 3000@€--veste koliko je to na mesec,,,,reci in piši::.720 000€ Ce bi tem ljudem dali 1000€ place bi presparali reci pisi 470.000€ in za ta denar se lahko vsak mesec naredi uradno 4 stanovanja, neuradno pa 40 ali vec. Poleg tega pa bi lahko za ta denar zaposlili se dodatnih 5000 ljudi in verjemte mi, da bi marsikdo rade volje delal za teh 1000€, ceprav se vam zdi ta drobiz, toda 3 ljudje naredijo vec kot 1 in tudi vejo vec, to smo se ze ucili v vrtcu ali kje ze? Ce oni nocejo delati za drobiz jih ne bo nihce silil, daj bomo mi delali ni problema. Toda vecina ljudi dela se za vecji drobiz in pol jih vi in podobni se zanicujete za lenuhe in nicvredne, ker nocejo delati taksnih del. Poglejte raje malo sebe kaksno placo imate in ali ste kaj vec vredni spostovanja kot uni, ki pometajo ceste? Da vas ni sram, nekateri materjalisti in kapitalisti, zlasti otroci vas morda obozujejo, ker jim perete mozgane in ker ne vedo, kako gre svet, toda kapitalizem in privatizacija nas bo peljala vse v propad in ostali bodo samo gospodarji in suznji. Saj ljudje niso nikoli bili zares svobodni.
zahod.west
30. 11. 2009 18.09
samo ideološko zaslepljeni rdečuhi lahko verjamejo tej bandi lažnivcev
zefa20
30. 11. 2009 18.05
ma kakšna davčna olajšava bedak eden, nevem če je glup ali se dela glupega, zahteva je za minimalno plačo 600€ in ne nam klanfat z nekimi olajšavami