Gospodarstvo

Delničarji potrdili nadzornike

Ljubljana, 30. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Delničarji Poslovnega sistema Mercator so na skupščini izvolili nove predstavnike kapitala v odslej 12-članski nadzorni svet.

Predsednik družbe Mercator Zoran Jankovič
Predsednik družbe Mercator Zoran Jankovič FOTO: POP TV

Delničarji Poslovnega sistema Mercator so na skupščini, na kateri je bilo prisotnega 73 odstotkov kapitala, izvolili nove predstavnike kapitala v odslej 12-članski nadzorni svet. Pri tem delničarji niso potrdili prvotnega predloga, ampak nasprotni predlog Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD), je po skupščini pojasnil predsednik družbe Zoran Jankovič.

Delničarji so tako podprli predlog uprave in nadzornega sveta, po katerem se je doslej 10-članski nadzorni svet, v katerem je enako število predstavnikov kapitala in zaposlenih, povečal za dva člana. V novem nadzornem svetu bodo kapital predstavljali Mateja Vidnar, Dušan Mohorko, Matjaž Božič, Gorazd Čuk, Kristjan Sušinski in Robert Šega. Mandat bodo novi nadzorniki nastopili 30. oktobra, ko se izteče mandat sedanjim.

Iz nadzornega sveta v novi sestavi pa so izključeni mali delničarji, ki jih je doslej zastopal Marjan Somrak. Imenovanje Somraka je sicer predvideval prvotni predlog uprave in nadzornikov.

Na prvotnem seznamu kandidatov za predstavnike kapitala v nadzornem svetu je bil tudi predsednik uprave KD Group - ta je s skoraj 11-odstotnim deležem tretji največji lastnik Mercatorja - Matjaž Gantar. Ta je svoj umik iz nadzornega sveta napovedal sicer že pred skupščino, na njegovo mesto pa naj bi imenovali solastnika KD Group Roberta Šego. Imenovanje Šege sta danes predlagala paradržavna sklada.

Jankovič: Uprava ni vreča krompirja

Jankovič je povedal, da z danes predlaganim nasprotnim predlogom ni bil seznanjen, kljub temu, da se je s tremi največjimi lastniki družbe srečal še v ponedeljek, ko so bili uradno povabljeni k dokapitalizaciji Mercatorja. "Ne oporekam izboru članov nadzornega sveta. Nič nisem pripomnil pri prvem seznamu in nimam pripomb čez danes sprejeti seznam, oporekam pa moralnemu načinu," je povedal Jankovič in dodal, da uprava ni "vreča krompirja, ki jo premetavajo" in si zasluži izvedeti, kaj bodo lastniki predlagali. "Nasprotujem načinu in si kot predsednik največje slovenske družbe, takšnega načina ne dovolim. Razočaran sem, saj menim, da mora obstajati normalna komunikacija," je še poudaril Jankovič.

Jankovič je razočaran, ker uprava s predlogom ni bila predhodno seznanjena
Jankovič je razočaran, ker uprava s predlogom ni bila predhodno seznanjena FOTO: POP TV

Predsednik uprave Mercatorja je še dodal, da se je pri predsedniku skupščine Stojanu Zdolšku pozanimal o možnostih za umik točke o glasovanju o nadzornikih, vendar se za to možnost, kljub temu, da jo kot predsednik uprave ima, ni odločil. "Znova bi morali sklicati skupščino v roku enega meseca, kar se mi je zdelo nesmiselno, saj bi bilo to slabo tako za družbo kot lastnike in tudi za upravo," je pojasnil Jankovič.

"Velikokrat prihaja do usklajevanj, ne le med KAD in ostalimi solastniki oziroma SOD in ostalimi solastniki, pogosto se ne dajo zaključiti v predvidenem roku, tako da ne vidim nobenih težav," je razlog, zakaj so nasprotni predlog predstavili šele danes, pojasnil predsednik uprave KAD Tomaž Toplak in dodal, da je ključnega pomena, da lastniki dosežejo soglasje. Podobno je poudaril direktor SOD Marko Pogačnik, ki je izrazil prepričanje, da je struktura nadzornega sveta usklajena glede na lastništvo, k poznejši predstavitvi predloga pa je po njegovih besedah prispevala časovna stiska.

Glede novih igralcev v dokapitalizaciji Mercatorja, kjer se je pogosto omenjala tudi Pivovarna Laško, je Jankovič povedal, da spremembe niso več možne. "Nadzorni svet je izbral štiri kandidate, ki smo v ponedeljek dobili ponudbo. Če posamezni kandidati možnosti ne izkoristimo, lahko naš del prevzame drugi kandidat," je dejal Jankovič in dodal, da bi moral vse spremembe znova potrditi nadzorni svet. Sicer pa vstop Pivovarne Laško med Mercatorjeve lastnike po Jankovičevih besedah ne bi prinesel sprememb.

Odločitve delničarjev enotne

Za nagrado nadzornemu svetu so delničarji namenili 60,5 milijona tolarjev, pri čemer bo predsednik uprave prejel 8,75 milijona tolarjev, ostalih devet članov pa 5,75 milijona tolarjev nagrade.


Delničarji so nasprotni predlog paradržavnih skladov za imenovanje novih nadzornikov potrdili z 72-odstotno večino, medtem ko so vse ostale predloge podprli z več kot 97-odstotno večino udeleženega kapitala.

Tako so z veliko večino podprli predlog uprave in nadzornega sveta, po katerem se za izplačilo dividend nameni 1,02 milijarde tolarjev od skupno 3,57 milijarde tolarjev lanskega bilančnega dobička. Dividenda bo znašala 318 tolarjev bruto na delnico. Del bilančnega dobička, ki izvira iz čistega dobička leta 2004, v višini 2,55 milijarde tolarjev in ostanek nerazporejenega čistega dobička leta 2003 v znesku 2,64 milijarde tolarjev se razporedi v druge rezerve iz dobička.