Zimski športi

Schlierenzauer: 'Moji cilji so trenutno usmerjeni predvsem v šolo'

Planica, 22. 03. 2009 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Preberite izjave po zadnji tekmi finala svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici ...

Gregor Schlierenzauer (Avstrija, 5. mesto danes v Planici, zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala): "Počutim se odlično, še zlasti zdaj, ko je ob koncu sezone svetovnega pokala popustil pritisk. Vse se je izšlo meni v prid, zadovoljen sem tudi nad dobrim vzdušjem v ekipi in nad tem, da smo zmagali tudi v pokalu narodov, kar je rezultat dobrega dela vseh v ekipi in tudi skrivnost uspeha. Moji cilji so trenutno usmerjeni predvsem v šolo, privoščil si bom tudi počitnice in nekaj odmora od skakanja, nato pa me seveda čakajo priprave na novo sezono in olimpijske igre. Iz izteka skakalnice nas bo danes odpeljal helikopter v Salzburg, kjer se obeta veliko praznovanje in zabava ob koncu sezone."

Simon Amann in Gregor Schlierenzauer
Simon Amann in Gregor Schlierenzauer FOTO: Damjan Žibert

Simon Ammann (Švica, 3. mesto v Planici, 2. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala): "Za mano je zelo dobra sezona. Odlično sem startal na začetku s petimi zmagami v svetovnem pokalu, skupaj pa sem se kar sedemnajstkrat povzpel na stopničke. V tej sezoni se je zgodilo kar nekaj sprememb; nov je trener, zamenjali smo smuči, kar se je očitno obrestovalo. Zelo sem zadovoljen, da sezono zaključujem z najdaljšim skokom prav tukaj v Planici. Podrobne analize sezone še nismo opravili. Upam, da se nam bo v ekipi pridružilo še nekaj mladih fantov in da bom nadaljeval delo v prihodnji sezoni z istim trenerjem."

Wolfgang Loitzl (Avstrija, 14. mesto v Planici, 3. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala): "Za mano je sijajna sezona. Uresničil sem cilje, ki sem si jih zastavil ob začetku sezone - torej zmaga v svetovnem pokalu in ne le to, nepričakovano se mi je nasmehnila tudi zlata kolajna na svetovnem prvenstvu. Pravzaprav neverjetno, zato sem zelo vesel."

Robert Kranjec (Slovenija, 3. mesto, 23. mesto v skupnem seštevku): "Nisem bil jezen zaradi razveljavitve prve serije, ko sem vodil, ker so imeli ob koncu vzgonski veter in s tem boljše pogoje. Moti me le, ker so tedaj kljub nižjemu zaletu v boljših pogojih postili nastopiti Schlierenzauerju. To je bilo nepravično. Skočil sem štirikrat in bil na koncu kar precej utrujen. Toda z veseljem sem tekmoval pred tako številnimi gledalci, ki ti želijo dobro. Tako je lažje nastopiti. Sedaj nas čaka nekaj dni počitka, nato pa že priprave na novo sezono. Želimo nadaljevati, kjer smo končali sezono. Sedaj bo lažje, ker se je naša reprezentanca 'pobrala'. Tudi sam sem imel zadnji dve leti odpor do tekem, ker so bile sezone slabe, rad pa sem skakal in treniral. Poleg tega sem po dveh zaporednih letih v Planici, ko sem bil četrti, ponovno stopil na zmagovalne stopničke."

Jernej Damjan (Slovenija, 31. mesto, 37. skupno): "Imel sem en zelo slab skok, v bistvu najslabšega letos v Planici. Po prvi seriji sem bil sprva še v trideseterici, po razveljavitvi in novem skok pa sem iz nje izpadel... Vesel pa sem, da je konec sezone. Dal sem vse od sebe, ampak noge so bile že malce mehke. V poskusni seriji nisem skakal, ker se mi je zdelo neumno, saj sem skakalnico v štirih dneh dodobra spoznal in nisem želel še dodatno izgubiti energije. Zelo težka in dolga sezona je za mano, zaznamovana z ogromnimi nihanji. Bilo je veliko dobrih skokov na treningih, skoraj vsi skoki na tekmah pa so bili izredno slabi. V bistvu nisem imel tistega pravega občutka, da bi vedel, kaj delam. Potegnil bom črto, pokusil bom odnesti največ, kar je možno iz te sezone, v naslednji pa bom skušal narediti prav vse, da ne bo takšna, kot je bila letošnja. Sicer pa sem v tej sezoni zelo garal, da sem prišel do tukaj, kjer sem na koncu. Moram priznati, da sem bil vmes v določenih trenutkih zelo izgubljen."

Jernej Damjan, Robert Hrgota in Robert Kranjec
Jernej Damjan, Robert Hrgota in Robert Kranjec FOTO: Damjan Žibert

Robert Hrgota (Slovenija, 22. mesto, 52. v skupnem seštevku): "Zadovoljen sem s skokom in zaključkom sezone. V drugi seriji mi je šlo bolje, kot v prejšnjih. Sem zadovoljen. Lep zaključek sezone v lepem vzdušju v Planici, to je največ, kar si skakalec lahko le želi. Sezono ocenjujem zelo dobro, nabral sem si dragocene izkušnje za prihodnje leto, ko bodo olimpijske igre. Motivacija je na zelo visoki ravni. Upam, da se bo druga sezona začela tako, kot se je ta končala. Upam, da bom v naslednjo zimo prenesel skoke s treningov tudi na tekme in se veselil dobrih rezultatov. Mislim, da se je v drugi seriji vzgornik umiril in da so se razmere stabilizirale ter da je žirija dvignila zaletišče za en nalet, a bi ga lahko še bolj, saj vzgonski veter ni bil tako močan. Za razveljavitev prve serije smo izvedeli v zadnjem hipu, tako da smo skoraj morali teči na vrh naleta in nismo imeli časa, da bi se v miru pripravili. Zato sem v prvi seriji tudi slabše skočil. Malo me je stisnilo pri srcu, ko sem odskočil, ker smučke niso bile tam, kjer bi morale biti. Prehitro sem šel v letno fazo in smučke so bile nestabilne. Nekako me je pobiralo, ampak potem sem izvlekel tistih 175 metrov, kar je bilo dovolj za finale."

Primož Pikl (Slovenija, 23. mesto, 54. mesto skupno): "Tekma je bila povprečna. Malo sem že utrujen po štirih poletih, sicer pa sem zadovoljen. Razveljavitev poskusne serije me je doletela, ko sem bil že preoblečen in 'spakiran' ter sem že čakal spodaj na razplet, ker si sprva finala nisem priboril. Dobil sem še eno možnost, popravni izpit, ki sem ga solidno prestal. Zaradi skrbi za varnost tekmovalcev je bila pravilna odločitev vodstva tekmovanja, ki je serijo razveljavilo. Žal mi je le za Robija Kranjca, ker je naredil odličen skok in imel pri tem veliko slabše pogoje od tistih, ki so startali kasneje."
 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alen Karo 1
06. 11. 2009 22.31
morgenstern neki ni ravno pokazu v prejšni sezoni
X33
23. 03. 2009 17.24
no upam da bo gregor uspesno koncau solo !!! pa vse cestitke robiju [again] za 3 mesto, ceprou je zame [itak] zmagovalc, po vseh teh skokih v planici ja damjan je pa skos nasmejan pa tut ce je zadn [sam tega mu itak da ne privoscim] no pa vso sreco nasledn let, pa da boste bols skakal, robi pa da bo skaku tko al pa se bols kokr je na koncu sezone !!!
UrškaM
23. 03. 2009 17.09
Ja res zanimivo, da serijski zmagovalec Gregor S. odgaja v šolo ( vsaj tako je rekel ) ko je samo z zmagami zaslužil skoraj 400.000 €. Naši pa na zaslužen dopust v različne eksotične kraje.
meLykaa
23. 03. 2009 08.44
vsaka vam čast vseemmm da si sploh upate skočitt...ko sn jas v nedeljo vidlaaa kak ste to skakali u živoo je blo svetouunoo schlieri naibolši si nailšepi si uspešno končaiii šolooo-kar pa niti ne dvomim da je nebi
JAMAN
22. 03. 2009 18.48
Tudi jaz čestitam mlademu Avstrijcu in dejansko vsem, ki so se ta vikend in tudi prej spuščali po Planinški velikanki. Poleti sem bil že enkrat gor in tistemu ki se dol spusti vsaka čast!! Kot sem že zapisal vsa čast Robiju, ki je kljub "kuhinji" prišel na stopničke. Drago strokovno vodstvo mislim na Francija PETKA in Matjaža ZUPANA, konec je sezone, čas je da dasta odstop sama in se ne šlepata na plečih zadnje tekme, saj je Robi letalec po srcu in tudi ko ni v formi na letalnicah dobro skače. KAKOR KOLI STROKOVNO VODSTVO SKOKOV JE NAŠE SKAKALCE SKOZI VSO SEZONO VODII SLABO IN JIH ZELO SLABO PRIPRAVIL. SAM MISLIM, DA S FANTI NI NIČ NAROBE IN SO DOBRI SKAKALCI AMPAK PROGRAM PRIPRAV IN TRENINGOV PA SE VE KDO NAPIŠE. ČE PROGRAM NI ŠEL SKOZ, POTEM NA KONCU NEKDO "LETI"!!
x_uRsii_x
22. 03. 2009 18.37
Bravo Schlierenzauer ! :)
..planica..x3
22. 03. 2009 18.25
bRavoo usem.. SchLieRiii usoo srečo u šolo..zapounii sii,da Slobenija drži pesti,da naiibolši skakauc in letauc naredii maturoo <333 za Kranjca pa škoda da je konec sezonee..v Planicii je biuu full dober..pa ni meu sreče z vetru..bo drugo leto bolš (:.. jernej damjan pa čist vednoo nasmejan...tko je treebaaa... :) Bravo Usem !!!
VirtualX
22. 03. 2009 18.00
Irena Mlakar
22. 03. 2009 16.01
čestitke našim:D kok je lepo videt jerneja damjana k je vedno lepo nasmejan ne glede na to kaki so rezultati:D
KATEGORIJA
22. 03. 2009 15.28
Super članek, takih rtvslo nima. Korak pred njimi ste.