Šport

Z zmago do prve deseterice

Berlin, 13. 05. 2007 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Srbska teniška igralka Ana Ivanović je zmagovalka 980.000 evrov vrednega teniškega turnirja WTA v Berlinu.

Zmago si je Ivanovićeva zagotovila v podaljšani igri tretjega odločilnega niza
Zmago si je Ivanovićeva zagotovila v podaljšani igri tretjega odločilnega niza FOTO: Reuters

Dvanajsta nosilka turnirja in šestnajsta s svetovne jakostne lestvice najboljših igralk na svetu si je v izenačenem finalnem dvoboju proti tretji nosilki Rusinji Svetlani Kuznjecovi zmago zagotovila v podaljšani igri tretjega odločilnega niza, ki ga je dobila z izidom 7:6 (4). V prvem nizu je bila s 6:3 uspešnejša Rusinja, Ivanovićeva pa je slavila v drugem s 6:4.

Finale odprtega prvenstva Nemčije je bolje začela favorizirana Kuznjecova, ki se trenutno nahaja na četrtem mestu lestvice WTA in je uvodni niz dobila s 6:3. Čeprav je okrog 7000 gledalcev na stadionu, poimenovanem po najboljši nemški igralki vseh časov Steffi Graf, pričakovalo uspeh ruske tenisačice, je v nadaljevanju, ki je sicer še vedno potekalo v izredno izenačeni igri, srbski najstnici le uspelo potek igre obrniti v svojo prid. Z odličnimi servisi je sprva izid v nizih izenačila, nato pa še povedla s 5:3 v tretjem. Kuznjecova je z zadnjimi močmi še poskušala rešiti zmago, kar ji je delno tudi uspelo, saj je z zmagama v naslednjih dveh nizih izid izenačila in odločilni niz pripeljala do podaljšane igre.

Kljub mladosti je Ivanovićeva dokazala, da je ena najbolj perspektivnih mladih igralk na svetu in si je kmalu priigrala neulovljivo prednost s 5:1 ter nato niz mirno pripeljala do konca. V prid 19-letne Srbkinje je šlo tudi dejstvo, da so Rusinji v odločilnih trenutkih pohajale moči, kar je bilo delno posledica trdega polfinalnega obračuna proti prvi nosilki Belgijki Justine Henin, čigar zaključek sta morali tekmovalki opraviti pred finalom, kajti v soboto je bil dvoboj pri izidu s 6:4, 5:7 in 3:2 za Rusinjo prekinjen zaradi teme in dežja.

Tudi Rusinja je delno pomanjkanje moči pripisala omenjenemu dvojnemu nedeljskemu programu. "Nikakor ne morem reči, da sem se počutila sveže, kar se je še posebej pokazalo v tretjem nizu," je po končanem turnirju dejala Kuznjecova, ki pa navsezadnje ni bila tako razočarana s spodrsljajem na zadnji stopnički. "Če analiziram celotni turnir, je bilo veliko več plusov kot minusov. Še največ, predvsem s psihološkega stališča, mi pomeni zmaga proti Heninovi," je bila vseeno dobro razpoložena Rusinja, ki je do zdaj v 15 dvobojih proti prvi igralki sveta izgubila kar 14-krat.

Sicer pa se bo Ivanovićeva uspeha v Berlinu veselila dvakrat, kajti jutri, ko bo sestavljena najnovejša lestvica najboljših igralk na svetu, se bo zaradi zmage v Nemčiji s 16. povzpela na visoko osmo mesto, kar bo njen najboljši dosežek kariere, Srbija kot država pa bo imela prvič v zgodovini kar dve igralki med najboljših deset. Jelena Janković trenutno zaseda šesto mesto. Ivanovičeva, ki je do zdaj slavila že na dveh turnirjih serije WTA, leta 2005 v avstralski Canberri in lani v Montrealu, pa bo gotovo vesela tudi čeka v višini 181.980 ameriških dolarjev, ki ga prejme najboljša posameznica na turnirju.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.