Šport

V Beograd brez Udriha

Ljubljana, 13. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska košarkarska reprezentanca bo v Beograd odpotovala brez Bena Udriha, je sporočil selektor Aleš Pipan.

Selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleš Pipan je objavil seznam igralcev za 34. evropsko prvenstvo v Srbiji in Črni gori. Žal med njimi ni Bena Udriha, ki si je poškodoval koleno na zadnji pripravljalni tekmi prejšnji teden v Velenju.

Barve Slovenije bodo tako branili: Goran Jurak, Jaka Lakovič, Aleksander Čapin, Sani Bečirovič, Radoslav Nesterovič, Boštjan Nachbar, Erazem Lorbek, Nebojša Joksimovič, Marko Milič, Marko Maravič, Uroš Slokar in Primož Brezec.

Pipan: Katastrofa za reprezentanco

''Na začetku priprav se nam je poškodoval Sašo Ožbolt, zdaj pa še Udrih. Brez dvoma je to velika katastrofa za reprezentanco,'' je dejal selektor Pipan
''Na začetku priprav se nam je poškodoval Sašo Ožbolt, zdaj pa še Udrih. Brez dvoma je to velika katastrofa za reprezentanco,'' je dejal selektor Pipan FOTO: POP TV

Slovenija bo prvo tekmo na EP odigrala v petek, 16. septembra, ob 17.30 proti BiH, naslednji dan se bo pomerila z Grčijo (20.30), v tretjem krogu predtekmovanja v nedeljo pa še s Francijo (17.30). V četrtfinale vodi le prvo mesto v skupini, drugo in tretje pa prinašata repasaž s skupino D, v kateri bodo nastopale Srbija in Črna gora, Španija, Latvija in ekipa iz dodatnih kvalifikacij.

"Najprej vam moram povedati to, kar vas najbolj zanima. Beno Udrih ne bo igral v Beogradu. Njegova poškodba je preveč resna, da bi tvegal. Ogrožena bi bila lahko cela sezona. Žal so poškodbe sestavni del športa. Na začetku priprav se nam je poškodoval Sašo Ožbolt, zdaj pa še Udrih. Brez dvoma je to velika katastrofa za reprezentanco. Toda hkrati se je treba zavedati, da je teh dvanajst igralcev, ki pojdejo v Beograd, opravilo 45 dni treningov, vsi so trdo delali in jaz verjamem vanje. Podpreti pa jih mora tudi slovenska javnost. Cilji ne glede na odsotnost Udriha ostajajo nespremenjeni - zgodovinski preboj v četrtfinale," je dejal Aleš Pipan.

Zdravnik reprezentance Slobodan Macura je povedal, da je bilo že naslednji dan po poškodbi jasno, da Beno Udrih ne bo igral na EP. "Želja igralca je bila, da te novice ne izdamo javnosti do zadnje novinarske konference. Natrgana stranska notranja vez in poškodovan meniskus zahtevata najmanj tri do štiri tedne zdravljenja, tako da v nobenem primeru ne bi bil sposoben igrati na EP," je razkril Macura.

Za slovenske navijače v Beogradu je KZS dobro poskrbela. Pripravila jim je zloženko z osnovnimi podatki o prvenstvu, slovenski reprezentanci, samem mestu in drugimi informacijami. Vsak navijač s kupljeno vstopnico jo lahko dvigne na sedežu KZS, poleg nje pa bo prejel še navijaško majico.

Slovensko javnost je z nazornim primerom želel potolažiti tudi predsednik Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Dušan Šešok. "Tudi Real Madrid je sestavil sanjsko ekipo, pa v dveh sezonah ni osvojil niti enega pokala. Najboljši igralci ne pomenijo tudi najvišjega rezultata. Fantje imajo za seboj najuspešnejše priprave doslej, zato verjamem, da bodo dosegli tisti koš več, s katerim se bomo končno prebili v četrtfinale. Ko pa bomo enkrat med osmerico, sem skoraj prepričan, da se nam bo uspelo uvrstiti do šestega mesta, ki prinaša pot na svetovno prvenstvo na Japonsko. Sicer pa bomo imeli v Beogradu šestega igralca na tribunah. Na prvih treh tekmah pričakujemo okoli 4.000 slovenskih navijačev, lahko pa računamo tudi na pomoč tamkajšnje domače publike," je dejal Šešok.

Nesterovič: Poškodbe so del športa

Po zadnjih podatkih turističnih agencij je bilo v Sloveniji prodanih vseh 3750 vstopnic, ki so jih dali na voljo organizatorji, ob tem pa je treba računati še na tiste, ki se bodo v Srbijo in Črno goro podali v lastni režiji. Vstopnice je bilo pred tedni - vse štiri dvorane v Beogradu, Vršcu, Podgorici in Novem Sadu so že razprodane - moč kupiti tudi prek spleta.

Kapetan Radoslav Nesterovič se je strinjal z besedami Šešoka o kakovostnih pripravah, glede poškodbe Udriha pa je pristavil: "Poškodbe so del športa in tu ni kaj. Zdaj se bomo morali ostali toliko bolj potruditi, da nadomestimo vrzel in da se iz Beograda vrnemo z dobrim rezultatom."

Optimistično razmišlja tudi Marko Milič, ki bo nastopil na petem zaporednem evropskem prvenstvu. "Pred vsakim prvenstvom smo trdili, da imamo za seboj odlične priprave in da gremo z dvignjeno glavo na EP. Enako je tudi tokrat, le da bomo tokrat močnejši še za številne slovenske navijače. Če pa temu dodamo še dejstvo, da pred domačimi navijači niso izgubili že skoraj desetletje, so lahko pričakovanja upravičeno visoka."

SORODNI ČLANKI