Šport

Tudi Čeplakova na EP

Ljubljana, 01. 08. 2006 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na atletskem evropskem prvenstvu v Goeteborgu (od 7. do 13. avgusta) bo nastopilo 19 slovenskih tekmovalcev.

Jolanda Čeplak
Jolanda Čeplak FOTO: POP TV

Na evropskem prvenstvu bo nastopilo osem atletov in enajst atletinj, med njimi tudi Jolanda Čeplak, branilka naslova na 800 m, Brigita Langerholc, 46-letna šprinterska legenda Merlene Ottey, Helena Javornik, Primož Kozmus in Matic Osovnikar. "Želimo, da bi večina tekmovalcev ponovila ali izboljšala rezultate sezone prav na EP. Dvakrat želimo v doseči uvrstitev finale in še dvakrat v polfinale," je povedal predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Peter Kukovica.

Čeplakova je po olimpijski sezoni in tretjem mestu v Atenah ponovno vrača v svetovni vrh. Nanj je dokončno stopila v sezoni 2002, ko je marca na Dunaju s svetovnim rekordom osvojila dvoranski evropski naslov, nato pa je bila avgusta v Münchnu še najboljša na EP na prostem. "Mislim, da sem se po poškodbi uspešno vrnila. Zavedam se sicer, da sem branilka naslova, vendar se s tem ne obremenjujem. Vsak dober tek in vsaka dobra uvrstitev bi bila zame zelo dobra spodbudna. Potrudila se bom po najboljšim močeh," je zagotovila Čeplakova. V teku na dva stadionska kroga je leta 2000 v Sydneyju bronasto odličje le za eno mesto zgrešila Langerholčeva: "Želim si izboljšati osebni rekord. Prvič po treh letih sem v tej sezoni tekla pod dvema minutama. Če bom tekla hitreje od 1:58,50 bo to verjetno zelo dobra uvrstitev," je menila Langerholčeva.

Vrača se Kozmus

Primož Kozmus
Primož Kozmus FOTO: POP TV


Po dvajsetmesečni odsotnosti se je na prizorišče letos vrnil tudi Kozmus, ki je bil pred prisilnim premorom v svetovnem vrhu meta kladiva. "Želim se uvrstiti v finale," je bil kratek Kozmus. Javornikova, ki je slovenska rekorderka v vseh daljših tekih, bo tokrat nastopila na najdaljši olimpijski atletski preizkušnji. "Po desetih letih bom prvič tekla maraton na veliki tekmi. Idealni pogoji za vrhunske rezultate sredi poletja zagotovo ne bodo. Sem pa zelo dobro pripravljena in imam že veliko izkušenj. Želim si med deseterico najboljših. Če bom v tem krogu tekmovalk met tekmo, pa bom skušala izkoristiti vsako priložnost za izboljšanje uvrstitve," je bila jasna Javornikova.

Največ nastopov za Osovnikarja

Matic Osovnikar
Matic Osovnikar FOTO: Reuters

Med tekmovalci, ki bodo imeli največ nastopov, bo Osovnikar, slovenski rekorder na 100 in 200 m, ki je v tej sezoni v zelo dobri formi predvsem v najkrajšem šprintu. "Nastopil bom v teku na 100 in 200 m ter v štafeti. Upam, da bom zdržal številne teke. Pripravljen sem zelo dobro. Moj cilj je uvrstitev v finale," je dejal Osovnikar. Na novinarski konferenci sicer ni bilo Merlene Ottey, ki nima podpisane pogodbe z AZS, v drugem delu sezone pa je po neprepričljivih predstavah s prvega dela (alergija, težave s tetivo) iz tekme v teko stopnjevala formo in dosežke. "Lahko pozitivno preseneti," je o tem dejal njen trener Srđan Đorđević.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.