Šport

'To sem čakala dolga leta'

Saporo, 22. 02. 2007 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

<em>"Smučke niso bile najhitrejše, bile pa so vredne kolajne,"</em> se je tekačica Petra Majdič veselila srebrne kolajne na SP.

Slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je na prvi tekmi letošnjega svetovnega prvenstva v japonskem Saporu osvojila srebrno kolajno. V sprintu v klasični tehniki je zmagala Norvežanka Astrid Jacobsen, tretje mesto pa je osvojila vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Finka Virpi Kuitunen. Drugi dve Slovenki Vesna Fabjan in Katja Višnar sta s 37. oziroma 38. mestom obtičali v kvalifikacijah.

Petra Majdič je po tekmi povedala, da je njeno srebro več vredno kot zlata medalja.
Petra Majdič je po tekmi povedala, da je njeno srebro več vredno kot zlata medalja. FOTO: Reuters

Sprint v dvorani Saporo Dome, del preizkušnje je potekal tudi zunaj, se je za slovensko reprezentanco razpletel na najboljši možni način. Sicer je servisna ekipa nekoliko slabše pripravila smuči tekačev v kvalifikacijah, od koder se je v četrtfinale prebila le Majdičeva, medtem ko so bili Fabjanova, Višnarjeva in Brodar nekoliko prepočasni in s tem brez možnosti popravnega izpita.

Majdičeva je nato v četrtfinalu že tekla svoj tek. Prikazala je borben nastop. Ko je ena tekmic na zadnjem spustu padla, je Majdičeva skupaj s Kuitunenovo prišla v ospredju v ciljno ravnino in Finki z zmago pokazala, da je kljub hitrejšemu teku tekmice v kvalifikacijah lahko zelo nevarna. V podobnem ritmu je nadaljevala tudi v polfinalu, vseskozi tekla v ospredju in na koncu spet zmagala kljub odličnemu finišu vodilne v svetovnem pokalu.

Finale je bil s tem odprt, prav tako pa tudi mesta za odličja. Nekaj favoritinj je sicer odpadlo že prej, med njimi tudi dvakratna svetovna prvakinja Norvežanka Marit Bjoergen, s čimer so se slovenske možnosti za uspeh le še večale. Majdičeva je znova tekla odlično, krenila močno od starta naprej, držala vodilno pozicijo, zmagovalko pa je dal spet odločen finiš v ciljni ravnini, kjer se je presenetljivo dobro znašla Norvežanka Jacobsenova. Fotofiniš je pokazal, da je bila slovenska šampionka boljša od Kuitunenove, s čimer ji je pripadlo drugo mesto in s tem srebrna kolajna.

Katera je osvojila srebrno medaljo, je pokazal šele fotofiniš.
Katera je osvojila srebrno medaljo, je pokazal šele fotofiniš. FOTO: Reuters

"Pritisk je bil pred prvenstvom vsekakor velik. V bistvu sem komaj čakala, da se vse skupaj začne, saj res nisem imela več potrpljenja čakati. Uspel mi je odličen nastop. Iz kroga v krog sem tekla boljše, na koncu, moram priznati, sem videla tudi zlato kolajno okrog vratu. Nepozabno, rečem lahko le, na to smo čakali," je po tekmi za Radio Slovenija dejala Majdičeva, ki je na podelitvi odličij srebro prejela iz rok predsednika Mednarodne smučarske zveze Švicarja Gian-Franca Kasperja.

"Vse skupaj se je dobro izšlo, našli smo pravo pot do finala in potem še do kolajne. Pričakovali smo dober rezultat. Petra je že pred prvenstvom dejala, da se dobro počuti in to je tukaj potrdila. Prvenstvo smo začeli na najlepši možni način," je povedal trener Majdičeve, Slovak Ivan Hudač.

Pri moških je zmagal Norvežan Jens-Arne Svartedal, pred Švedom Matsom Larssonom in rojakom Eldarjem Roeningom. Nejc Brodar je s 46. časom z nastopi končal v kvalifikacijah.

Tekači bodo s programom SP nadaljevali v petek, ko bo na sporedu moštveni sprint v prosti tehniki za moške in ženske. Sodelovala bo tudi slovenska ženska dvojica, prva bo na progo krenila Fabjanova, nato pa še Majdičeva.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iskrene čestitke za ta vrhunski uspeh. Upam, da si sedaj še bolj vesela in zadovoljna navkljub vsemu odrekanju in težkemu delu. Bravo
limonca4
22. 02. 2007 19.23
Iskrene čestitke!!!!!
klavdijahoc@hotmail.com
22. 02. 2007 19.05
Ful dobrrrr!!!!!! Čestitam!!!!!!!!!!!!! The best si!!! Tut če si 2. si najboljšaa!!!! Česttkeeeee
hermankastelic@siol.net
22. 02. 2007 17.14
Petra, daj jim še naprej vetra ! Čestitam !
sobrle
22. 02. 2007 16.59
Smučarski tekači in deskarji na snegu so edini zimski športniki ki so kaj naredili to sezono. Smučarj skakalci in smučarji naj se s Tino Maze in Tonetom Vogrincem na čelu zgledujejo po pravih športnikih.
Med
22. 02. 2007 16.48
Čestitam!!!!
predaI
22. 02. 2007 14.47
damjanmedvesek@yahoo.com
22. 02. 2007 14.44
bravo petra! zihr se ni zadnje rekla na tem prvenstvu
anzetko@siol.com
22. 02. 2007 13.41
Petra! KAPO DOL!!!!!
piko2263
22. 02. 2007 13.39
bravo Petra. Kar tako naprej!!!
janmuha@mail386.com
22. 02. 2007 13.28
svaka čast, super uvrstitev sam zakaj jo ni porinla dol da bi bla zlata;) mal heca:)
soul@hitri.com
22. 02. 2007 13.24
skoda ker ji je v zadnjih 50h metrih zmanjkal moci .... drugac pa dobra uvrstitev
vbccbcvbc
22. 02. 2007 13.18
Dobra uvrstitev, bravo!
Vegos
22. 02. 2007 13.15
Ni slabo, kaj? ;)