Šport

Štele so sekunde

Milano, 25. 05. 2007 18.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski kolesar Marzio Bruseghin je prvi prepeljal čez cilj 13. etape dirke po Italiji.

Kolesarji so prekolesarili 12,6 kilometra.
Kolesarji so prekolesarili 12,6 kilometra. FOTO: Reuters
V soboto bodo kolesarji startali na 192 kilometrov dolgi etapi od Cantuja do Bergama, na kateri jih čakata dva gorska cilja, tudi vzpon na skoraj 2000 metrov visoki prelaz San Marco.

Italijan Marzio Bruseghin (Lampre) je zmagovalec 13. etape letošnje kolesarske dirke po Italiji. Na 12,6 kilometra dolgi vožnji na čas od Bielle do Sanctuaria d'Orope je za sekundo premagal rojaka Leonarda Piepolija (Saunier Duval), tretji pa je bil z osmimi sekundami zaostanka nosilec rožnate majice vodilnega Danilo di Luca (Liquigas). V skupnem seštevku ima zdaj di Luca 55 sekund naskoka pred Bruseghinom.

Edini slovenski predstavnik na letošnji italijanski pentlji, Gorazd Štangelj (Lampre), je za zmagovalcem zaostal dobre tri minute, s čimer je med 158 tekmovalci, kolikor jih še ostaja na Giru, prikolesaril do 54. mesta. Skupno je Novomeščan tik pod mejo stotega mesta, saj kot 98. zaostaja za rožnato majico 1:08:08 ure.

Kolesarje je po zahtevni četrtkovi gorski preizkušnji, ki je na vrh skupnega seštevka potisnila di Luco, čakala še ena gorska etapa. Tokrat so se merili na gorskem kronometru, v 12,5 kilometra dolgi vožnji pa so morali s starta na 415 metrih v Bielli priti do Santuaria d'Orope, 1142 metrov visoko.

Najboljši so za to razdaljo in klanec potrebovali slabih 29 minut. Najhitrejši je bil Marzio Bruseghin, pred začetkom etape za di Luco drugi v skupnem seštevku, ki je skušal zmanjšati minuto zaostanka. Toda nosilec rožnate majice se ni dal, brez težav je sledil ritmu rojaka in na koncu zaostal le osem sekund. Tako je skupno njegova prednost le za malenkost splahnela, ostal je pri skoraj minuti plusa, saj današnji zmagovalec za njim zdaj zaostaja 55 sekund. Za povsem domač vrh etape je z drugim mestom poskrbel še Leonardo Piepoli.

Skupno je zdaj na vrhu precejšen razmak med najboljšimi. Še minuto za drugouvrščenim je tretji, Luksemburžan Andy Schleck (+ 1:57), podobno pa je nato tudi na četrtem mestu, saj Damiano Cunego (na današnji vožnji na čas je bil deveti), za vodilnim rojakom zaostaja dve minuti in 40 sekund.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.