Šport

Najstnica boljša od Venus

Melbourne, 16. 01. 2006 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tenisačica Venus Williams je v Avstraliji doživela boleč poraz. Slovenka Katarina Srebotnik je bila uspešna.

Cvetana Pironkova je dosegla zmago kariere
Cvetana Pironkova je dosegla zmago kariere FOTO: Reuters

Že prvi dan odprtega teniškega prvenstva Avstralije je bil usoden za nekaj nosilk. Največje presenečenje je pripravila malo znana bolgarska igralka Cvetana Pironkova, ki je izločila nekdaj prvo igralko sveta Američanko Venus Williams. Od nadaljevanja se je poslovila tudi Jelena Dokič, ki je zaigrala na svojem prvem turnirju za grand slam v zadnjih petih letih. Vrnitev na igrišča pa je bila vse prej kot rožnata, saj je Dokičevo v treh nizih odpravila Francozinja Virginie Razzano. Najboljša Slovenka Katarina Srebotnik je bila uspešna in je v dveh nizih s 6:4 in 6:3 odpravila Francozinjo Stephanie Foretz. V drugem krogu 14,5 milijona dolarjev vrednega turnirja se bo pomerila z Italijanko Maro Santangelo, ki je bila boljša (6:4, 4:6, 6:4) od 24. nosilke, Francozinje Tatiane Golovin.

Le malo znana bolgarska najstnica Cvetana Pironkova je tako pripravila največje presenečenje prvega dne Australian Opna, saj je z 2:6, 6:0, in 9:7 premagala deseto nosilko Venus Williams. Čeprav Američanka v zadnjih sezonah ne blesti, pa je poraz proti igralki, katere najvišja uvrstitev na lestvici WTA v karieri je 83. mesto (novembra 2005), prava senzacija, še posebej, ker je wimbledonska zmagovalka zlahka dobila prvi niz (6:2). "Vedno sem se navduševala nad Venusino igro. Prilepljena sem bila ob televizijski sprejemnik, kadar je igrala ona. Ko sem bila še majhna, sem sanjala, da bom nekoč dosegla takšne rezultate, kot ona," je dejala 18-letna Pironkova in dodala, da na terenu ni razmišljala o tem, da je na drugi strani mreže njena vzornica: "Skušala sem pač prikazati svoj najboljši tenis. Na začetku meča sem bila zelo živčna, vendar sem se kmalu pomirila in zaigrala precej bolje."

Katarina Srebotnik
Katarina Srebotnik FOTO: Reuters

Hladen tuš je doživela tudi 22-letna Jelena Dokič, ki pa se je pritoževala tudi nad sodniškimi odločitvami. V znamenje obupa je večkrat zamahnila z rokama in po porazu dejala, da so jo nepoštene odločitve povsem iztirile. Polfinalistka Wimbledona leta 2000 se je novembra vrnila v Melbourne in skušala čim bolje pripraviti na uvodni grand slam v sezoni. "Priznam, to je eden mojih najbolj bolečih porazov v karieri. Bila sem tako srečna, zdaj pa sem povsem na tleh," je dejala srbska igralka.

Pri moških brez presenečenj

V moški konkurenci prvi dan tekmovanj ni prišlo do velikih presenečenj. Drugi nosilec Američan Andy Roddick je brez težav dobil uvodni boj. S 6:4, 6:2 in 6:2 je bil boljši od Švicarja Michaela Lammerja. "Danes sem zlahka slavil, a vem, da lahko igram še veliko bolje. Počutil sem se dobro in presrečen sem, da sem napredoval v drugi krog," je dejal Roddick. Prav tako večjih težav ni imel četrti nosilec Argentinec David Nalbandian, ki je s 6:2, 6:2, 1:6, 6:7 (4) in 6:1 ugnal Tajca Danaia Udomchokeja. "Danes nisem igral najbolje, a pomembna je zmaga," je bil po tekmi kljub slabši igri zadovoljen Argentinec.

Sedmi nosilec Hrvat Ivan Ljubičić je poskrbel za nezadovoljstvo avstralskih ljubiteljev tenisa, saj je premagal domačega igralca Chrisa Gucciona s 7:6 (5), 6:4 in 7:6 (3). Osmi nosilec Argentinec Gaston Gaudio je prav tako brez težav napredoval v drugi krog, saj je Romun Razvan Sabau pri izidu 6:2 in 5:0 v korist Argentinca zaradi poškodbe desnega komolca predal dvoboj. Za morda edini presenetljivi izid prvega dne je poskrbel romunski teniški igralec Andrei Pavel, ki je s 6:4, 7:6 (5), 4:6, 3:6 in 6:4 premagal finalista Australian Opna leta 1997 Španca Carlosa Moyo. Rus Dmitrij Tursunov pa je bil - kot lani v drugem krogu Wimbledona - premočan za najboljšega britanskega igralca Tima Henmana (5:7, 6:3, 6:4 in 7:5).

SORODNI ČLANKI