Šport

Smučarjem zagodlo vreme

Wengen, 12. 01. 2007 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po odpovedi moške superkombinacije v Wengnu so prireditelji odpovedali tudi ženski smuk v Altenmarktu.

Smuk v soboto ob 11. uri ter nedeljska superkombinacija s smukom ob 11. uri ter slalomom ob 14. uri je dokončen razpored tekem alpskih smučark za svetovni pokala v avstrijskem Altenmarkt Zauchenseeju ta konec tedna. Po današnji odpovedi smuka so pri Mednarodni smučarski zvezi razmišljali, da bi v nedeljo med superkombinacijskim smukom in slalomom morda izvedli še skrajšano tekmo v superveleslalomu ali pa skrajšano tekmovanje v smuku, a so prireditelji zvečer potrdili zgoraj opisani program.

Tekmovalni direktor FIS Atle Skaardal je zvečer zavrnil možnost, da bi v nedeljo izpeljali dodatno tekmovanje, saj je vse skupaj označil za nerealno. Nov urnik pa je edini sprejemljiv, saj je v Altenmarktu zapadel nov sneg in prireditelji do sobote, ko naj bi bila sprva na sporedu superkombinacija, ne bodo uspeli primerno utrditi proge za smuk in za slalom. Tekmovanje je FIS zato prestavila na nedeljo.

"Seveda se je ponujala tudi možnost, da ukinemo tekmo v superkombinaciji, a smo se odločili drugače. Tekem v superkombinaciji je v programu svetovnega pokala malo, v končnem seštevku pa gre prav tako za mali kristalni globus, zato te tekme skoraj nismo smeli črtati iz koledarja," je pojasnil Skaardal. Slednji dopušča možnost, da bi odpadli superveleslalom morda izpeljali prihodnji konec tedna v Cortini d'Ampezzo, kjer so razmere za tekmovanja po zadnjih podatkih izjemne, ponuja pa se tudi možnost nadomestne tekme v San Sicariu.

Vodilni v smukaškem seštevku, Švicar Didier Cuche
Vodilni v smukaškem seštevku, Švicar Didier Cuche FOTO: Reuters

Švicarji rešujejo smuk

Potem ko so v švicarskem Wengnu zaradi premehke proge morali odpovedati tekmo svetovnega pokala alpskih smučarjev v superkombinaciji, so vse moči usmerili v reševanje svojega klasičnega smuka. Ta je načrtovan za soboto, vendar so Švicarji brez milosti pripravljeni žrtvovati tudi nedeljski slalom, samo da bi spravili pod streho lauberhornski smuk.

Za nedeljo so tako odprte še tri možnosti tekem: slalom, smuk, če ga ne bodo izvedli v soboto, ali pa celo danes odpovedana superkombinacija.

Direktor moškega dela svetovnega pokala Günther Hujara se je dejavno vključil v reševanje wengenskega smuka. Skupaj s prireditelji so se odločili, da slaloma ne bodo izvajali za vsako ceno. Slalomišče je zaradi neugodnih vremenskih razmer v zelo slabem stanju in za zdaj ne omogoča tekme. Odločitev o tem, ali slalom bo, naj bi sprejeli v soboto - vse pa bo odvisno od tega, ali bodo ta dan lahko izvedli smuk.

Začetek smuka je predviden v soboto za 12.30 uri, zaradi zasedenih televizijskih terminov pa ga ne morejo premikati. Če v soboto smuka ne bo mogoče izpeljati, proga Lauberhorn je po četrtkovem treningu 95 smučarjev zdržala in je po Hujarovem mnenju še vedno primerna za tekmo ter potrebuje le "počitek" - ga bodo prestavili na nedeljo. Če pa smuk v soboto bo, bosta v nedeljo na sporedu bodisi slalom ali pa superkombinacija, v tem primeru bi slalomsko progo postavili kar v spodnjem delu smukaške.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.