Šport

Slovenske rokometašice izgubile

Arhus, 06. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v prvem krogu evropskega prvenstva na Danskem (skupina D) izgubila proti Češki z 20:25 (14:10).

Slovenija je na premiernem nastopu na evropskem prvenstvu, daleč najmočnejšem rokometnem turnirju v zgodovini slovenskega ženskega reprezentančnega rokometa, plačala davek neizkušenosti in predvsem zaradi lastnih neumnosti izgubila dvoboj s Češko. Do 22. minute prvega polčasa je kazalo na zanesljivo zmago, saj so si slovenske rokometašice priigrale prednost osmih golov, v nadaljevanju pa je njihova igra povsem razpadla. V obdobju od 22. do 60. minute so slovenske rokometašice dosegle le šest golov, ob tako klavrni predstavi pa je bilo tudi nemogoče pričakovati zmago.

V drugem krogu, ki bo na sporedu v soboto, 7. decembra, se bo Slovenija pomerila z Madžarsko.

Slovenski selektor Tone Tiselj je zaradi lažje poškodbe na tribuni pustil Katjo Kurent, v izjemno pomembnem dvoboju pa je manjkala tudi najbolj izkušena slovenska reprezentantka, 36-letna vratarka Nada Tutnjič. Na vratarskem mestu sta prednost pred Tutnjičevo dobile Sergeja Stefanišin in Barbara Gorski, v uvodnem nastopu na evropskem prvenstvu pa je Tiselj v začetno napadalno postavo poleg slednje uvrstil še Olgo Čečkovo in Tanjo Oder na krilnem položaju, Dejo Doler na mestu krožne igralke, medtem ko so zunanjo vrsto zasedle Branka Mijatovič, Silvana Ilič in Anja Frešer.

V začetnih minutah je trema storila svoje, obe reprezentanci sta naredili številne tehnične napake, igra pa je bila nepovezana. Začetno zadrego je hitreje premagala slovenska ekipa, ki si je kljub povprečni igri v napadu v deseti minuti priigrala dva gola prednosti (5:3). Zato pa je bila obramba 6-0 enostavno granitna. Z gibljivo obrambo so slovenske rokometašice povsem zmedle tekmice, v hitrih nasprotnih napadih pa prek Tanje Oder, v prvem polčasu zagotovo prve dame dvoboja, dobesedno povozile tekmice.

S hitro in domiselno igro je prednost Slovenk iz minute v minuto naraščala, v 14. minuti je znašala pet golov (8:3), češki selektor Jiri Zerzan pa je minuto kasneje, potem ko njegove varovanke niso zadele od 7. do 15. minute, zahteval minuto odmora. Krajši odmor slovenskih igralk ni zmedel, še naprej so nadaljevale z navdušujočo predstavo in si v 20. minuti priigrale osem golov prednosti (12:4), enako prednost pa so imele še v 22. minuti.

Bolj ali manj je bilo jasno, da slovenske rokometašice v fantastičnem ritmu ne bodo mogle nadaljevati, kar se je verjetno zavedal tudi prvi strokovni mož slovenske klopi, ki je v igro vpeljal tudi nekatere rezervistke (Nadižo Pleško). Čehinje so končnico prvega polčasa odigrale zrelo in zaostanek osmih golov prepolovile, tako da je bil desetminutni odmor izjemno dobrodošel za slovenske rokometašice.

Drugi polčas se je začel identično: razvodenela in raztrgana igra na obeh straneh, tehtnica pa se je vendarle začela nagibati na češko stran. Slovenska zaloga v zadetkih je iz minute v minuto kopnela, na veliko žalost Slovenk se je razigrala češka vratarka Lenka Černa, ki je v drugem polčasu ubranila dvanajst od skupno devetnajstih strelov na njen gol, tako da tudi "solidna" slovenska obramba ni mogla nadomestiti katastrofalnega napada. O tem zgovorno priča podatek, da so Tisljeve izbranke v obdobju od 21. do 40. minute dosegle le en zadetek, tako da so Čehinje v 48. minuti izenačile na 16:16, le tri minute kasneje pa povedle z 19:16.

Tiselj je bil v kriznih trenutkih skupaj s svojimi soigralkami povsem izgubljen, pozabil je celo na minuto odmora, nekaj upanja sta prinesla dva zaporedna gola Iličeve in znižanje na 19:20 v 54. minuti. V boksarskem žargonu "knock-outirane" slovenske igralke se do konca dvoboja vendarle niso mogle pobrati, njihova igra pa se je povsem razpadla.