Šport

Se bo Marion zlizala?

New York, 03. 01. 2008 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
0

11. januarja se bo na sodišču v New Yorku nadaljevalo sojenje atletinji Marion Jones, ki ji grozi zaporna kazen.

Usoda Marion Jones (v sredini) naj bi bila znana 11. januarja.
Usoda Marion Jones (v sredini) naj bi bila znana 11. januarja. FOTO: Reuters

Pravniški zborček, ki ga je najela atletinja Marion Jones se na vse kriplje trudi, da temnopolta sprinterka, zaradi laganja na sodišču ne bi končala za zapahi.

Po letih zanikanja je na sodišču v New Yorku priznala jemanje steroidov in napovedala slovo od športa. "To je bila laž, saj sem vedela, da sem jemala to snov," je pred sodnikom 31-letna sprinterka pred časom priznala zavajanje zveznih preiskovalcev, zaradi česar ji grozi do pol leta zapora. Trener Trevor Graham ji je pred olimpijskimi igrami v Sydneyju iz laboratorijev BALCA priskrbel THG, s pomočjo katerega je nato leta 2000 kot prva atletinja osvojila kar pet odličij.

Laganje pred poroto bi bilo lahko zanjo tudi usodno, a glede na to, da njeni pravniki skorajda klečeplazijo in prosijo odpuščanja odgovorne za izrekanje kazni, bi lahko zgodba dobila zasuk. "Ne pošljite je za zapahe, prosimo vas, saj gre za veliko športnico in promotorko naše dežele. Veliko je naredila za naš narod," so le nekatere izmed besed s katerimi prek medijev komunicirajo pravni zastopniki Jonesove in s tem vršijo simboličen pritisk na poroto.

Trevor Graham je zgodbo zakuhal pred olimpijado v Sydneyu.
Trevor Graham je zgodbo zakuhal pred olimpijado v Sydneyu. FOTO: Reuters

Jara kača Jones

Primer dopinga pri že omenjeni ameriški športnici se vleče že dolgo. Mednarodni olimpijski komite je decembra 2004 sprožil uradno preiskavo, leta 2006 pa so ji na ameriškem prvenstvu dokazali uporabo prepovedanega sredstva EPO, ker pa je bil kasnejši B test negativen, je bila atletinja vsaj uradno doslej nedolžna. Ves čas pa je bila deležna obtožb in očitkov, saj je nenazadnje eden od soustanoviteljev Balca, Victor Conte, že leta 2004 za ameriške televizije povedal, da je Jonesova jemala steroide, rastne hormone in druge prepovedane snovi. Tekmovalka je Conteja zaradi izjav tožila, saj je vztrajala, da so pri njej opravili 160 dopinških kontrol, pet samo med olimpijskimi igrami v Sydneyju, in da so bili vsi testi negativni.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.