Šport

Grand slam Šarapovi

New York, 10. 09. 2006 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ruska teniška igralka Maria Šarapova je zmagovalka odprtega prvenstva ZDA v New Yorku.

Maria Šarapova je osvojila svoj drugi turnir za grand slam
Maria Šarapova je osvojila svoj drugi turnir za grand slam FOTO: Reuters

Ruska teniška igralka Maria Šarapova je zmagovalka odprtega prvenstva ZDA v New Yorku, zadnjega letošnjega turnirja za grand slam. V finalu je Šarapova, tretja nosilka, premagala drugopostavljeno Belgijko Justine Henin-Hardenne s 6:4, 6:4, s čimer se je nadaljevala tradicija, da se ženski finale US Opna konča po dve nizih; zadnji finale s tremi nizi sta leta 1995 odigrale Steffi Graf in Monica Seles. Šarapova je po Wimbledonu 2004 leta osvojila drugi turnir za grand slam v karieri.

Šokirana sem in počaščena. Zmagati v New Yorku, v najlepšem mestu na svetu in pred najboljšimi navijači, mi pomeni neznansko veselje. Po sušnih dveh letih nisem izgubila potrpljenja. Vedela sem, da bodo moji časi še prišli Maria Šarapova po zmagi

Leta 2004 je takrat 17-letna Sibirka, ki živi na Floridi, meteorsko zablestela. Osvojila je Wibledon in strokovnjaki so napovedovali, da se "rojeva" šampionka, ki bo za šalo zbirala turnirske zmage. A njena kariera vendarle ni šla po želeni poti. Sicer je pred letošnjim US Opnom dobila 12 turnirjev, toda na največjih je bilo videti, da je polfinale njen največji domet. Na petih grand slam turnirjih so se njene sanje končale v polfinalu, a tokrat je vendarle drugič odšla prav do konca. Za simpatično Rusinjo so se nekateri bali, da bo zaradi lepote odšla po sledeh rojakinje Ane Kurnikove in teniško kariero žrtvovala za druge, nešportne reči.

Pred finalom so ji stavnice pripisovale manj možnosti, kot Belgijki Justine Henin-Hardenne, ki je zaigrala že v četrtem letošnjem finalu (dobila je le Pariz). Trenutna forma naj bi bila na strani starejše tekmice, ki je pred tem tudi dobila štiri od petih medsebojnih dvobojev. Začetek je kazal, da bo Belgijka boljša še petič. Že takoj je nasprotnici odvzela servis in povedla z 2:0. Toda Šarapova se ni dala. Že v naslednji igri se ji je oddolžila, odločilni "break" prvega niza pa zabeležila pri izidu 4:4. "Ne vem, kako bi se dvoboj končal, če mi ne bi uspel 'rebreak', čeprav po izgubljenem servisu nisem izgubila glave. Še vedno sem verjela vase in nadaljevala s svojo igro. Vedela sem, da se bo tudi meni ponudila priložnost," je priznala Šarapova, ki v nadaljevanju na svoj servis Belgijki ni pustila nobene možnosti, sama pa izkoristila priložnost v sedmi igri drugega niza, ko je nasprotnica zapravila vodstvo s 40:15.

Za zmago je Rusinja Šarapova prejela 1,7 milijona dolarjev
Za zmago je Rusinja Šarapova prejela 1,7 milijona dolarjev FOTO: Reuters

"Z Justine, ki jo izredno cenim, sem izgubila štiri zadnje dvoboje. Natančno sem analizirala njeno igro in se na igrišču držala svoje strategije. Morala sem igrati potrpežljivo ter pametno. In seveda borbeno. Uspelo mi je," ni skrivala veselja igralka iz Brendentona, medtem ko je bila njena nasprotnica mnogo bolj redkobesedna: "Zmagala je boljša igralka. Marija je velika borka in to je odločilo finale."

Za zmago je Rusinja, ki je na turnirju izgubila le en niz (v polfinalu proti Francozinji Amelie Mauresmo), prejela 1,7 milijona dolarjev, kar pomeni, da je v svoji karieri samo s turnirskimi nagradami v žep spravila že več kot šest milijonov dolarjev.

Federer in Roddick v finalu

V moškem finalu zadnjega letošnjega teniškega turnirja za grand slam v New Yorku se bosta pomerila prvi favorit Švicar Roger Federer in domačin Andy Roddick. V polfinalu nihče izmed njiju ni imel veliko težav, prvi igralec sveta je s 3:0 v nizih ugnal Rusa Nikolaja Davidenka, Roddick pa je vendarle porabil nekaj več moči, s 3:1 je bil boljši od še enega Rusa Mihaila Južnija.

Švicar Roger Federer se bo v finalu pomeril z Andyjem Roddickom
Švicar Roger Federer se bo v finalu pomeril z Andyjem Roddickom FOTO: Reuters

Federer je z "levo roko" odpravil še enega tekmeca in se uvrstil že v svoj šesti zaporedni finale največjih turnirjev na svetu. Odpor Davidenka je trajal le uro in 43 minut, Rus pa ni bil niti v enem trenutku blizu presenečenja. "Roger je imel odgovore na vse, kar sem poskušal. Bil je prehiter, njegovi udarci premočni, nisem imel niti malo možnosti," je priznal Davidenko, ki je zelo zadovoljen že s samo uvrstitvijo v polfinale.

Prvi niz je Švicar dobil s 6:1, nekaj bolj izenačena je bila igra v drugem in tretjem, toda dvomov o tem, kdo bo finalist, ni bilo. "Igral sem odlično in gladko dosegel svoj cilj. Najboljši sem bil, ko je bilo najbolj potrebno, dobil sem vse odločilne točke," je bil po tekmi zadovoljen Federer, ki je prvi igralec moderne dobe s šestimi zaporednimi grand slam finali. Kdo mu bo stal na poti do tretje zaporedne zmage na US Opnu, mu je bilo po polfinalu vseeno: "Oba sta dobra igralca. Toda jaz sem v New Yorku dobil 20 dvobojev zapored, zakaj bi se koga bal. Poleg tega pa imam z obema v medsebojnih tekmah zelo dober izkupiček."

Andy Roddick je v polfinalu premagal Rusa Mihaila Južnija
Andy Roddick je v polfinalu premagal Rusa Mihaila Južnija FOTO: Reuters

Za nasprotnika je po drugem polfinalnem obračunu dobil domačega aduta Andyja Roddicka. Z njim se je doslej pomeril enajstkrat, deset dvobojev je dobil, izgubil pa vsega en obračun in štiri nize. Toda z neugodno tradicijo se Američan, deveti nosilec, ne obremenjuje. "Ni dvoma, kdo je favorit. A to je moja prednost, saj ne bom čutil nobenega pritiska. Tudi občinstvo bo na moji strani. Če mi bo šel servis, je vse mogoče," je dejal Američan, ki je pod vodstvom novega trenerja Jimmyja Connorsa izgubil le en obračun, 18 pa jih je dobil.

Proti Južniju je sicer izgubil prvi niz, vendar ga to ni zlomilo. V nadaljevanju je z zbrano igro, v kateri so bile napake minimalne (v vsem dvoboju je storil le 18 neizsiljenih napak, nasprotnik 54), prišel do finala in možnosti, da ponovi leto 2003 in na tem turnirju še drugič zmaga: "Tokrat sem se zgledoval po Andreju Agassiju in več poskušal z osnovne linije. Tudi moj servis je bil odličen."

Navratilovi zmaga za slovo

Ameriška teniška igralka češkega rodu Martina Navratilova je končala dolgo in izredno uspešno kariero z zadnjim naslovom na turnirjih za grand slam: Navratilova, ki bo čez mesec dni dopolnila 50 let, je v finalu mešanih dvojic na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku z rojakom Bobom Bryanom premagala češko navezo Kveta Peschke/Martin Damm s 6:2 in 6:3. Za Navratilovo je bila zmaga že njena 59. v različnih konkurencah na turnirjih za grand slam.

Navratilova je kariero zaključila z zmago
Navratilova je kariero zaključila z zmago FOTO: Reuters
To je bila moja zadnja tekma. To je dokončno. Ne odhajam zato, ker bi morala, ampak ker sama hočem Martina Navratilova ob slovesu

Navratilova, poklicno teniško kariero je začela leta 1974, je prvič postavila lopar v kot leta 1994, šest let kasneje pa se je vrnila in nato igrala le še med dvojicami. Že pred začetkom turnirja v New Yorku je napovedala, da se bo po koncu tekmovanja zares dokončno poslovila.

Zadnji ček v karieri, za zmago sta z Bryanom dobila 150.000 dolarjev, ji je njen soigralec gentlemansko prepustil.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.