Šport

Prva kazen zaradi stav

Šanhgaj, 10. 11. 2007 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ATP je kaznoval italijanskega tenisača Alessia di Maura zaradi vpletenosti v spletne stave.

Alessio di Mauro je suspendiran za devet mesecev.
Alessio di Mauro je suspendiran za devet mesecev. FOTO: Reuters

Združenje teniških igralcev (ATP) je zaradi vpletenosti v stave za devet mesecev suspendiralo Italijana Alessia di Maura. ATP je s tem prvič posegel po takšni kazni, potem ko so se v zadnjem času v teniškem svetu zelo razširile govorice o domnevnih goljufijah pri stavah. Di Mauro, ki je na lestvici na 124. mestu, bo poleg devetih mesecev prisilnega počitka še revnejši za 40.000 evrov, kolikor bo moral odšteti v blagajno ATP.

Protikorupcijska komisija ATP je ugotovila, da je di Mauro kršil pravila tekmovanja, saj je med 2. novembrom 2006 in letošnjim 12. junijem opravil 120 stav prek spletnega ponudnika, stavil pa je tudi na izide teniških dvobojev, česar kot udeleženec v tem športu ne bi smel početi. Preiskavo proti Italijanu je ATP uvedel že aprila, ugotovili pa so, da ni stavil na svoje dvoboje in da s stavami tudi ni vplival na potek drugih tekem.

"S tem želimo podčrtati, kakšno politiko imamo do stav, ko gre za igralce in naše uslužbence. Če v športu ne bo poštenosti, potem tudi športa ne bo. Nevarnosti stav smo se zavedli že pred leti, te stvari jemljemo zelo resno," je kazen utemeljil predsednik ATP Etienne de Villiers.

Naslednji korak pri preprečevanju goljufij pri stavah je predlog, da bi igralci morali obvezno prijaviti vsak poskus vplivanja na svoje nastope, o njem bo ATP razpravljal na zasedanju 15. novembra.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.