Šport

'Proga mi je bila pisana na kožo'

Arosa, 16. 01. 2007 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
4

Rok Flander je postal svetovni prvak v paralelnem veleslalomu v deskanju na snegu v švicarski Arosi.

Svetovni prvak v paralelnem veleslalomu Rok Flander
Svetovni prvak v paralelnem veleslalomu Rok Flander FOTO: Reuters

Že po drugi disciplini svetovnega prvenstva v deskanju na snegu v švicarski Arosi je jasno, da se bodo Slovenci še s četrtega zaporednega svetovnega prvenstva vrnili z medaljo, po Dejanu Koširju leta 2003 drugič z zlato. V paralelnem veleslalomu, olimpijski disciplini, je Rok Flander osvojil naslov svetovnega prvaka, v finalu je premagal dvakratnega olimpijskega prvaka Švicarja Philippa Schocha. Tretji je bil še en Švicar Heinz Inniger.

Izidor Šušteršič je izpadel v četrtfinalu in na koncu zasedel osmo mesto, Rok Marguč pa v osmini finala, zasedel je 12. mesto. Dejan Košir (25. mesto) in Glorija Kotnik (34.) pa že v kvalifikacijah.

Žensko zlato v Rusijo

Pri ženskah je svetovna prvakinja postala Rusinja Jekaterina Tudigeševa, druga je bila Nemka Amelie Kober, tretja pa Švicarka Fränzi Kohli.

Najboljša v ženski konkurenci Rusinja Jekaterina Tudigeševa
Najboljša v ženski konkurenci Rusinja Jekaterina Tudigeševa FOTO: Reuters


Kar se je "kuhalo" že vso sezono, je svojo piko na i dobilo na svetovnem prvenstvu. Po nizu odličnih rezultatov je Rok Flander, 27-letni deskar iz Dragočajne, svoj letošnji meteorski vzpon kronal z vrhuncem v Arosi in postal drugi slovenski svetovni prvak v najbolj prestižni disciplini v tem športu, paralelnem veleslalomu. Ko je bilo najbolj potrebno, je pokazal največ in s tem utišal nekatere skeptike, ki so trdili, da nima dovolj živcev za vrhunske dosežke na največjih tekmovanjih.

Vse do zadnje vožnje nisem čutil nobenega pritiska, pred zadnjim nastopom pa sem vendarle zaznal nekaj psihološke slabosti. A premagal sem tudi to. Pred prvenstvom nisem hotel napovedovati medalje, čeprav je bila del plana. A na tekmi je toliko dejavnikov, od katerih je odvisen rezultat, da v napovedih ne smeš biti posebej pogumen. Moram reči, da mi je del kamna od srca padel že v kvalifikacijah, ko je odstopil Simon Schoch. Ne da bi mu to privoščil, toda zavedal sem se, da je izven konkurence tekmovalec, ki mi najmanj ustreza. Zato je to zame pomenilo olajšanje. Rok Flander


Na progi, ki mu je zaradi svoje zahtevnosti - bila je strma in ozka, je do zmage prišel na impresiven način. Potem ko je v kvalifikacijah dosegel drugi čas, se je po zmagah nad Italijanom Ronaldom Fischnallerjem in Francozom Nicolasom Huetom skoraj dobesedno sprehodil do polfinala, kjer ga je čakal stari znanec, tretji z olimpijskih iger v Torinu, Avstrijec Sigi Grabner. Slovenec je najboljšega avstrijskega tekmovalca letos že trikrat premagal, v Arosi mu ga je uspelo še četrtič. Po prvi vožnji je bilo videti, da bo v finale napredoval "z levo nogo", toda v drugi je po zanesljivem vodstvu naredil dve zaporedni napaki in komaj obdržal prednost.

V finalu, v katerem se je spopadel z dvakratnim olimpijskim prvakom in zmagovalcem lanskega svetovnega pokala, mlajšim od bratov Schoch (starejši Simon, vodilni v svetovnem pokalu in prvi favorit, je po padcu izpadel že v kvalifikacijah), je Švicar v prvi vožnji padel, tako da Flander ni imel posebej težkega dela, da se je dokopal do uspeha kariere.

Flander je v Arosi pokazal izjemno pripravljenost
Flander je v Arosi pokazal izjemno pripravljenost FOTO: Reuters

"V prvih dvobojih sem privarčeval nekaj moči, nato pa proti Grabnerju prikazal najboljšo vožnjo. Takoj sem mu dal vedeti, da se bo težko prebil v finale. V drugi vožnji sem nato zapeljal v luknjo, Sigiju ponudil priložnost, ki pa je ni izkoristil. V finalu je nato Schoch na istem mestu kot jaz v polfinalu storil napako, kar mi je olajšalo delo," je dejal Flander, ki je bil zelo zadovoljen s pripravljenostjo proge: "Proga mi je bila pisana na kožo. Bila je odlično pripravljena in zahtevna, na njej je bilo polno valov, kar mi ustreza. Pred odhodom v Aroso sem se kar nekoliko bal, da bo podobna progam svetovnega pokala, ki so v zadnjem času otročje lahke in slabo pripravljene. To sem posebej občutil, ko sem imel visoke startne številke. Tu v Arosi pa so se lahko izkazali le tehnično najbolj podkovani mojstri."

V senci velikega uspeha Flandra so ostali zelo dobri dosežki drugih slovenskih reprezentantov. V finalni del tekmovanja sta se z devetim in desetim časom uvrstila še Izidor Šušteršič in nadarjeni Rok Marguč. Za slednjega je bil v osmini finala usoden Huet, za Šušteršiča pa po zmagi nad Američanom Justinom Reiterjem v četrtfinalu Schoch, potem ko je Slovenec zapravil prednost po prvi vožnji in tudi po dveh tretjinah druge vožnje.

Časa za slavje ne bo veliko, saj tekmovalce že v sredo čaka nova preizkušnja, tudi v paralelnem slalomu Slovenci niso brez možnosti. "Imamo odlično izhodišče za napad. Nismo še rekli zadnje besede," so optimistične besede vseh reprezentantov.

Izidi:

Moški:
1. Rok Flander (Slo)
2. Philipp Schoch (Švi)
3. Heinz Inniger (Švi)
4. Sigi Grabner (Avt)
5. Andreas Prommegger (Avt)
6. Tyler Jewell (ZDA)
7. Nicolas Huet (Fra)
8. Izidor Šušteršič (Slo)
9. Marc Iselin (Švi)
10. Mathieu Bozzetto (fra)
...
12. Rok Marguč (Slo)
25. Dejan Košir (Slo)

Ženske:
1. Jekaterina Tudigeševa (Rus)
2. Amelie Kober (Nem)
3. Fränzi Kohli (Švi)
4. Marion Kreiner (Avt)
5. Stacia Hookom (ZDA)
6. Carmen Ranigler (Ita)
7. Svetlana Boldikova (Rus)
8. Julie Pomagalski (Fra)
9. Nicolien Sauerbreij (Niz)
. Heidi Krings (Avt)
...
34. Glorija Kotnik (Slo)

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lebdim@email.si
16. 01. 2007 22.37
čestitke, rok! ... kaj se pa dogaja s koširjem dejanom?
figa.mac
16. 01. 2007 20.39
Bravo Rok!Čestitke!
klavdijahoc@hotmail.com
16. 01. 2007 16.00
kgb@akcija.net
16. 01. 2007 15.19