Šport

Poljanec 21. na svetu

Osaka, 30. 08. 2007 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skakalec s palico Andrej Poljanec je na SP v Osaki zasedel 21. mesto. Zlomljena palica je preprečila boljšo uvrstitev.

V kvalifikacijah so si prvo mestoo razdelili Danny Ecker (na sliki), Igor Pavlov in Steven Hooker
V kvalifikacijah so si prvo mestoo razdelili Danny Ecker (na sliki), Igor Pavlov in Steven Hooker FOTO: Reuters
Andrej Poljanec je bil edini slovenski tekmovalec, ki je nastopil šesti dan 11. svetovnega prvenstva v atletiki v Osaki na Japonskem. V kvalifikacijah skoka s palico si je delil 21. mesto (5,40 metra) med 31 tekmovalci; šest jih ni preskočilo začetne višine. S tem se ni uvrstil v sobotni finale. Tako bo predzadnji dan prvenstva minil brez slovenskih nastopov na stadionu Nagai.

Poljanec, ki je v ZDA doštudiral matematiko, je imel v svojem prvem nastopu na velikem tekmovanju težavno nalogo, saj je bila začetna višina najvišja na velikih tekmovanjih v zadnjem obdobju. Letvico so postavili na 5,40 metra, kar je le dvajset centimetrov pod njegovim osebnim rekordom in 21 slabše od slovenskega. Kljub temu jo je gladko brez težav preskočil v prvem poskusu in se tega veselil, kot da bi izboljšal rekord.

"Zadovoljen sem z rezultatom in uvrstitvijo, ne pa tudi s samim potekom dogodkov, saj bi se lahko uvrstil v finale. Že pred tekmo sem si dejal, da si ne želim tega, da bi tekmovanje končal brez rezultata s tremi neuspešnimi poskusi," je pojasnil Poljanec, ki pa se je lahko nato le držal za glavo zaradi lastne neumnosti; pozabil je pogledati, kakšne so palice, ki jih je dobil z zamudo v Osako. Zlomljena trša palica za višje višine preprečila, da bi lahko nadaljeval nastop.
V petek se bosta ob 12.30 začeli dve tekmi s slovensko udeležbo. V troskoku se bo začel finale z Marijo Šestak, ki ima sedaj četrti izid sezone na svetu (14,09), na 1500 m pa polfinalni tek s Sonjo Roman. Šestakova je bila v sredinih kvalifikacijah četrta, najboljšo daljavo pa je dosegla Hrysopiyi Devetzi iz Grčije (15,09 m), ki se je s tem pri dosežkih sezone izenačila s Kubanko Yargelis Savigne na drugem mestu in prehitela Šestakovo. S 15,14 metra vodi Rusinja Tatjana Lebedeva, ki je v Osaki že zmagala v skoku v daljino.


"Višino 5,40 metra sem preskočil tudi v svojem edinem skoku za trening pred tekmo v ponedeljek, ko so končno v Osako prišle tudi moje palice. Na ogrevanju pred tekmo pa mi je šlo zelo slabo, saj sem imel vsakič drugačen zalet. Ko sem začetno višino preskočil v prvem poskusu, sem menil, da lahko kljub slabši tehniki dosežem še več. Vedel sem, da 5,55 m ne bo zadostovalo za finale, zato sem to višino izpustil. Ko sem nato iz tube za palice vzel tršo, pa sem z grozo ugotovil, da je zlomljena. Na višini 5,65 m sem nato poskusil z mehkejšo, vendar pa mi je bilo že pred tem jasno, da ne bom uspešen," je pojasnil Poljanec, ki je nato končal svoj nastop. Na vprašanje, kdaj je nazadnje pogledal, v kakšnem stanju so njegove palice, je odvrnil, da je bilo to po univerzijadi v Bangkoku in pred odhodom na SP v Ljubljani. Ena taka palica stane 700 evrov.

Avtomatična kvalifikacijska norma je bila 5,75 metra, kar je vsega dvajset centimetrov manj od najboljšega dosežka sezone na svetu, ki ga je dosegel Američan Brad Walker (5,95 m). Slovenski rekord (5,61 m) je dosegel Jure Rovan 8. julija 2004 v Zagrebu, Poljanec pa osebni rekord (5,60 m) 19. junija letos v Novem mestu.

Skok s palico, kvalifikacije, skupno:

||1. Danny Ecker (Nem) 5,70
Igor Pavlov (Rus) 5,70
Steven Hooker (Avs) 5,70
....
21. Andrej Poljanec (Slo) 5,40||

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.