Šport

Phelpsu 18 mesecev pogojne kazni

New York, 30. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šestkratni olimpijski prvak v plavanju, Michael Phelps, je bil na sodišču zaradi vožnje v vinjenem stanju, obsojen na 18 mesecev pogojne kazni.

19-letni Michael Phelps je pijančevanje na sodišču priznal, zato je sodnik Lloyd O. Whitehead pri izreku kazni to upošteval kot olajševalno okoliščino. Poleg tega bo moral plavalec plačati še 250 dolarjev denarne kazni in 55 dolarjev sodnih stroškov ter se vsak mesec redno udeleževati sestanka organizacije proti vožnji pod vplivom alkohola "Mothers against drunk driving". Ob tem bo moral še na treh lokalnih šolah 1. junija pripraviti govor o nevarnostih alkohola.

Mladi Michael Phelps zatrjuje, da se ne bo več vinjen sedel za volan (Foto: Reuters)
Mladi Michael Phelps zatrjuje, da se ne bo več vinjen sedel za volan (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Predstavnik policije v Salisburyju naj bi v začetku novembra plavalca videl, kako je prevozil rdečo luč. Ko ga je ustavil, je pri Phelpsu ugotovil znake vinjenosti, zaradi česar ga je aretiral. Phelps je kljub omenjenima kršitvama kmalu že lahko zapustil policijsko postajo. Zakonska meja za pitje alkohola v ZDA znaša 21 let, v primeru, da bi Phelpsu dokazali krivdo, pa bi se lahko poleg denarne kazni za leto dni znašel tudi za zapahi.

"Lahko le rečem, da sem naredil napako. Vem, da se ne sme sesti za volan, če si pred tem pil alkohol. Moje dejanje je bilo nedopustno. Star sem 19 let in naučili so me, da moram sprejemati posledice svojih dejanj. Zelo mi je žal, da se je to zgodilo. Vendar sem se iz te napake veliko naučil za vse življenje," je povedal Phelps.