Drugi športi

VIDEO: Tek na 100 metrov bo vrhunec OI

Ljubljana, 05. 08. 2008 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tek na 100 metrov je kraljevska disciplina atletike in olimpijskih iger. Letos bo finale še posebej zanimiv. Za zlato se bodo borili Bolt, Powell in Gay.

asafa powell in usain bolt
asafa powell in usain bolt FOTO: Reuters

Jamajčan Usain Bolt je letos postavil nov svetovni rekord v teku na 100 metrov (9,72s) in napovedal boj za zlato olimpijsko medaljo tudi v tej disciplini. Američan Tyson Gay je s preveliko pomočjo vetra tekel najhitreje v zgodovini (9,67s). V boj za vrh pa se lahko vmeša tudi nekdanji svetovni rekorder Jamajčan Asafa Powell (9,74s).

Glede na letošnje nastope je največ govora o dvoboju jamajških šprinterjev Bolta in Powella, vendar pa Gaya nikakor ne smemo izključiti. Po mnenju slovenskega rekorderja Matica Osovnikarja ima prav Tyson Gay največ možnosti za zmago. Powell namreč na največjih tekmah ni dovolj psihično stabilen, Bolt pa je, kljub svetovnemu rekordu, še mlad in dokaj neizkušen atlet.

Tyson Gay je po mnenju Osovnikarja glavni favorit v teku na 100 metrov.
Tyson Gay je po mnenju Osovnikarja glavni favorit v teku na 100 metrov. FOTO: Reuters

Vsi trije favoriti bodo vse do finala sigurno lahko taktizirali in prihranili moči. Letos so res toliko hitrejši, da bi bil morebiten spodrsljaj pred finalom prava katastrofa. Slovenski rekorder se že veseli nastopa v Pekingu, kjer se bo verjetno v prvih krogih pomeril tudi s katerim od favoritov. Zanj je to poseben občutek in še večji motiv. Tudi sam si je za cilj zadal finalni nastop, kar pa je ob vseh temnopoltih šprinterjih skoraj misija nemogoče.

Kdo od trojice se bo v Pekingu okronal za najhitrejšega in ali jim bo družbo v finalu delal tudi Osovnikar, bo jasno 16. avgusta, ko je na sporedu finale v teku na 100 metrov.

Matic Osovnikar bo poskušal v Pekingu priteči do finala na 100 metrov.
Matic Osovnikar bo poskušal v Pekingu priteči do finala na 100 metrov. FOTO: Reuters

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SNS
05. 08. 2008 17.12
sam ti fantje so pa carji,...najboljše življenje med športniki imajo :) kr mal sm jim fouš :D
Foen
05. 08. 2008 11.56
Osovnikar in Ben 'the steroida' Johnson, ki je zadnji trenutek dobil wild card sta glavna favorita
Ulikses
05. 08. 2008 11.29
"Za zlato se bodo borili Bolt, Powell in Gay" in Lesbo.