Drugi športi

Tudi konji dopingirani

Peking, 21. 08. 2008 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na olimpijskih igrah so za dopinški škandal poskrbeli v konjeništvu. Prepovedane substance so odkrili v krvi konj za preskakovanje ovir.

Dopinški škandal v konjeništvu.
Dopinški škandal v konjeništvu. FOTO: Reuters

Pred finalom konjeniškega turnirja posameznikov v preskakovanju zaprek na hipodromu v Hongkongu pretresa konjeniški šport veliki dopinški škandal, zaradi katerega lahko norveške reprezentanca ostane brez bronaste kolajne v ekipni preizkušnji. Prepovedano snov kapsaicin so sicer odkrili v krvi štirih tekmovalnih konj.


Pred dopinškimi škandali, ki pretresajo vrhunski šport, tako niso imuni niti živalski tekmovalci na olimpijskih igrah. Tako se je na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Pekingu prvič zgodilo, da bi prepovedane snovi odkrili v krvi tekmovalnih konj.


Mednarodna konjeniška zveza je tako najprej suspendirala 33-letnega nemškega jahača Christiana Ahlmanna zaradi pozitivnega dopinškega testa A. Vendar pa nedovoljenih poživil ni jemal nemški tekmovalec, temveč so sledi nedovoljene snovi kapsaicin odkrili v krvi njegovega konja Cösterja.


V skladu z novimi pravili se namreč lahko tekmovalcem izreče suspenz oz. prepoved nastopa na olimpijskem tekmovanju, če se na testu A izkaže, da so bili podvrženi dopingu njihovi konji. Omenjenim konjem bodo sicer še enkrat vzeli kri in opravili tudi t.i. test B.


Nato so prišle vesti o pozitivnih dopinških testih A na omenjeno nedovoljeno snov še pri treh konjih. Pozitiven je tako bil konj Camiro, ki ga jezdi Tony Andre Hansen, član norveške jahaške odprave, ki je 18. avgusta na hipodromu v Hongkongu v dramatični končnici olimpijske konjeniške tekme v preskakovanju ovir osvojila moštveno bronasto kolajno. Dopinški škandal bi zato lahko Norvežane stal kolajne. Tudi dopinški preizkusi opravljeni na konju Lantinus, ki ga jezdi Irec Dennis Lynch, in konju Chupa Chup, ki ga jezdi Brazilec Bernardo Alves, za njihove reprezentance niso prinesli dobrih novic.


Tekmovalci Hansen, Lynch in Alves tako ne bodo smeli tekmovati na današnjem finalnem konjeniškem tekmovanju posameznikov v preskakovanju zaprek, medtem ko se suspendirani Ahlmann sploh ni uvrstil v finale.


Uradni veterinar nemške konjeniške olimpijske odprave Björn Nolting je zatrdil, da so testirali vse konje že pred odhodom na olimpijske igre, a niso našli prav nič nedovoljenega.


Že pred štirimi leti na olimpijskih igrah v Atenah je nemško reprezentanco pretresal škandal, ko niso prijavili zdravila, ki so ga dali enemu od konj. Napaka jih je stala zlate olimpijske kolajne.


Prepovedano snov kapsaicin so pri konju Cösterju odkrili v nedeljo, torej dan pred tem, ko so bili nemški tekmovalci v moštveni preizkušnji v konjeniškem finalnem tekmovanju v preskakovanju ovir peti.

Dopingirani konji?
Dopingirani konji? FOTO: Reuters


Gre sicer za sestavino, ki jo vsebujejo pekoče, čili paprike, uporablja pa se kot sredstvo za blaženje bolečin in vnetij.


KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

shshsh
22. 08. 2008 10.18
Kauko, daj umiri se no...jaz tudi nisem pametmna o golfu, pa o drugih sportih, ki jih ne pozna...tak da bodi raje tiho, ker pojma nimas o tem. Toti konji majo tako osrkbi, da verjetno se tebe mama ko si bil se froc ni tako oskrbovala. Poglej si malo na internetu hleve od Ludgerja Beerbauma pa bos vido. Tak da verjemi ce je tu za koga postimano je za konje. Sploh v primerjavi s slo. merili zivijo ti konji sanjsko zivljenje, malo si poglej stale pri nas pa v nemciji(vodilna sila v konjenistvu), pa bos kar hitro zapr klun.
jump_rica
21. 08. 2008 18.39
eiii nemorm vriet d to loh nrdijo tut js se ukvarjam z preskakvanjm ampak to je šlo predalč!!!:(:( vi k pa nkol niste 1uro sedel na konju bodte pa tih in to ni mučenje zkaj pa pol konji potegnejo pred oviro če nočjo it čez????????eni konji res ne skačejo radi! res ie eni konji majo zeloooo slabe lasnike pač pa zato bodmo mi bolši!
Kauko
21. 08. 2008 16.58
Nisem sedel. Niti nisem rekel, da je kaj narobe z konjeništvom. Ampak enačiti le to s športnikom tipa Jordan, Ronaldo, Maier pa je zelo smešno. Da ne govorim kake muke trpijo ti konji. Z njimi ne delajo tako kot vi delate s svojimi ljubljenčki, le ti se seveda veselijo vas, med tem ko prvi trpijo marsikaj. Že to, da se pojavlja doping pove marsikaj.
shshsh
21. 08. 2008 15.36
Konje se prevaza z letali, ze dlje casa, za njih so narejeni taki hlevi, ki nato gredo na letalo in ni prav nobene panike...ceprav pa ne morem zanikati da ni to stres ne:)...sicer pa to naj nebi bilo mucenje zivali, ceprav sama tekmovalka v preskakovanju ovir, to tudi malo postrani gledam, ker tukaj so le visine od 1.50naprej...samo ajde, ne poznam ljudi ki stojijo za temi konji, vem, da imajo zagotovo boljso oskrbo kot marsikateri olimpijec...ampak ja je zorpno ker je ogromno odvisno od konja, lahko je jahac super talent in ne vem kaj se vse, ce ima slabega konja, lahko gleda OI iz naslonjaca:)...zal...aja pa 24ur malo se pozanimajte prej preden kaj napisete, v atenah je bilo ogromno dopinga, vzeli so zlato npr. ircu, pa nemcem...
User408966
21. 08. 2008 15.15
hm, zanimiva novica; mene pa zanima kako spravijo te konje npr iz Nemčije v Peking. Ali je to ladja ali letalo, vendar z ladjo traja sigurno tri tedne, če pa je to letalo mora biti pa prirejeno, kar pa težko verjamem.
Domoljub2
21. 08. 2008 14.35
je tud odvisno od jahača če prdne ima reaktivni pogon (:
DarthRevan
21. 08. 2008 14.00
Dejan 007, če je sinhrono plavanje šport naj bo pa to tudi. Kauko, na konju nisi pa sedel še niti enkrat, kajne?
Josip Broz - TITO
21. 08. 2008 13.48
To sploh ni šport in sploh ne bi smel bit na OI. Vse je odvisno od konja. Kr neki.
Domoljub2
21. 08. 2008 13.48
točno to, prov veseli so da se mal igrajo pa skačejo..... .. ma zanima koliko vas takšnih ljubiteljev živali kot si ti ima doma kakšnega konja in skrbi zanga in ga ne jaha....
AnchPomaranch
21. 08. 2008 13.44
konjeništvo ni mučenje živali. s tem sem se svoje čase ukvarjala in moj konj je navdušeno čakal, kdaj bova šla preskakovat... Nekateri so pač navdušeni "skakači".
Kauko
21. 08. 2008 13.22
Ne vem kako je sploh lahko to označeno kot šport? Mučitelje živali enačijo z našim Kozmusom, Kauzerjem, Isakovičevo, Boltom, Phelpsom,... in drugimi PRAVIMI športniki. Zadnji čas je, da se odstrani te iz OI.