Drugi športi

ZDA stresel nov škandal, plavalka trenerja obtožila spolne zlorabe

Los Angeles, 09. 02. 2018 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanja ameriška olimpijka v plavanju Ariana Kukors je svojega nekdanjega trenerja reprezentance ZDA obtožila, da jo je spolno zlorabljal, ko je imela 16 let. Danes 28-letna Kukorseva je dejala, da je zdaj uvidela, da je treba ob takšnih dogodkih ukrepati in takšne zgodbe dati na plan in ne "pomesti pod preprogo".

Ariana Kukors, ki je leta 2009 osvojila naslov svetovne prvakinje in zastopala ZDA na olimpijskih igrah 2012 v Londonu, je dejala, da jo je trener Sean Hutchison, ki je bil pomočnik trenerja olimpijske reprezentance ZDA na igre 2008, začel vabiti k spolnemu razmerju, ko je bila stara le 13 let. "Ugotovila sem, da je moja zgodba preveč pomembna, da bi jo pometli pod preprogo," je nekdanja plavalka dejala za številne ameriške medije. Hutchison je že odgovoril na njene obtožbe in v izjavi, ki jo je objavil časnik Seattle Post-Intelligencer in drugi, dejal, da je imel "resno razmerje z odraslo Kukorsevo, ki je z njim živela nekaj časa tudi po olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu".

Ariana Kukors
Ariana Kukors FOTO: AP

"Nikoli nisem zlorabil Ariane Kukors ali storil česarkoli, s čimer se ona ne bi strinjala," je dejal Hutchison v izjavi, ki jo je predstavil njegov odvetnik Brad Meryhew. "Absolutno zanikam, da bi imel z njo kakršen koli romantičen ali spolni odnos, preden je bila dovolj stara, da je lahko tudi v skladu z zakonom sama sprejemala odločitve," je še dejal obtoženi trener.

Kukorsove obtožbe so na plan prišle po odmevnem spolnem škandalu v ameriški gimnastiki, kjer je nekdanji dolgoletni zdravnik reprezentance Larry Nassar za spolne zlorabe mladoletnic prejel od 40 do 175 let zaporne kazni. Vsaj 265 telovadk, med njimi je tudi nekaj olimpijskih prvakinj, je potrdilo, da jih je 54-letni Nassar zlorabljal dve desetletji.

Zdaj je pod drobnogledom še ameriško plavanje. Leta 2010 so pri ameriški plavalni zvezi že preiskovali številna poročila, da naj bi imela trener Hutchison in takrat 21-letna Kukorsova neprimeren odnos. V današnji izjavi za javnost pa so vodilni v ameriški plavalni zvezi sporočili, da med preiskavo pred osmimi leti niso našli dokazov za neprimeren odnos, saj je takrat tudi Kukorsova sama zanikala obstoj romantične ali spolne zveze.

Zdaj je plavalna zveza dejala, da so izjave Kukorsove ta teden sploh prvi indic, da jo je Hutchison zlorabil, ko je bila še mladoletna. Ob tem je ameriška plavalna zveza dodala, da podpira Kukorsovo ter druge športnike "v njihovem prizadevanju, da prekinejo tišino in se soočijo s temi grozovitimi ravnanji".

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
09. 02. 2018 20.30
+9
Mene je pa spolno zlorabila 2 let starejša soseda vse življenje ji bom hvaležen.
emilzapata
09. 02. 2018 15.42
+11
Prešeren Franc je pri svojih 35 letih "nadlegoval" Primičevo Julijo, pa ga imamo za naš ponos in ikono slovenstva, policija ga bi pa ovadila pedofilstva, še dobro, da ne živi danes, ko je že pogledati mladoletnico nevarno.
emilzapata
09. 02. 2018 15.43
+12
pozabil sem pripisati, da je Julija takrat imela še ne 15 let.
jankomat
09. 02. 2018 21.43
+3
ženskam se gre samo za denar.prej se jim je šlo za zmagovanje