Drugi športi

Tyson Gay 'grozi' Jamajčanoma

Eugene, 29. 06. 2008 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški sprinter Tyson Gay je v Eugenu na državnih olimpijskih kvalifikacijah za nastop v Pekingu poskrbel za izjemen dosežek.

Tyson Gay je v teku na 100 metrov v četrtfinalu tekel 9,77 sekunde, kar je nov ameriški rekord in le pet stotink slabši dosežek od svetovnega rekorda Jamajčana Usaina Bolta. A le malo je manjkalo, pa se eden najboljših sprinterjev na svetu sploh ne bi uvrstil v zaključne boje. V predtekmovanju je namreč v svoji skupini prepričljivo povedel, nato pa že 30 metrov pred ciljem znatno upočasnil. Tekmeci so ga tako ujeli in Gay se je moral pošteno potruditi, da je s četrtim mestom sploh prišel na naslednjo stopnjo. Oddolžil pa se je v četrtfinalu, ko je dosegel tretji najboljši izid vseh časov in zdaj na lestvici rekorderjev zaostaja le za Jamajčanoma Boltom (9,72) in Asafo Powellom (9,74).

Tyson Gay
Tyson Gay FOTO: Reuters

Gay je za dve stotinki izboljšal čas Maurica Greena, nekdanjega svetovnega rekorderja in najhitrejšega Američana doslej. Finale sprinta v Eugenu bo na sporedu danes, ko bodo tudi znani trije ameriški potniki v Peking v prestižni atletski disciplini. V ženski konkurenci so Američani kvalifikacije teka na 100 metrov že končali, uvrstitev na OI so si zagotovile Muna Lee (10,85), Torri Edwards in Lauryn Williams. Edwardsova je v predtekmovanju z 10,78 poskrbela za letošnji najboljši izid na svetu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.