Drugi športi

So protesti športnikov na OI dovoljeni?

Peking, 06. 05. 2008 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Mednarodni olimpijski komite je pojasnil, da na olimpijadi ni dovoljena nobena oblika protesta ali politične, verske in rasne propagande.

Nacionalni olimpijski komiteji so MOK zaprosili za tolmačenje pravila 51,3 v luči političnih protestov proti Kitajski v zadnjem času, predvsem zaradi njene vloge v Tibetu. MOK je pojasnil, da ni dovoljen 'postopek udeležencev OI na prizoriščih in tekmovališčih, ki bi obsegal katera koli dejanja, na oblika izražanja stališč, dejanj ali demonstracij posameznikov ali skupin, ki bi s svojo pojavo, zunanjim videzom, oblačili, gestami ter ustnimi ali pisnimi stališči izražali svoja stališča'.

Jacques Rogge
Jacques Rogge FOTO: Reuters

Niti predsednik MOK Jacque Rogge pa ni znal pojasniti, kakšne kazni bi lahko doletele kršitelje omenjenega člena listine. Obstaja pa disciplinska komisija MOK, ki bo verjetno odločala, kašne kazni bi lahko doletele kršitelje, obenem pa MOK pričakuje, da se bodo športniki zgledovali po načelih fair playa in da bodo kršitelje kaznovali tudi nacionalni olimpijski komiteji.

Rogge je obenem prejšnji mesec dejal, da 'MOK spoštuje pravico do izražanja mnenj, vendar je pri tem potrebno upoštevati omenjeni člen olimpijske listine'. To pomeni, da bodo lahko športniki odgovarjali po svoji vesti na vsa vprašanja, ki jim bodo zastavljena, tudi če se bodo ta nanašala na kršenje človekovih pravic v državi gostiteljici OI.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.