Drugi športi

Je Semenya res hermafrodit?

London, 11. 09. 2009 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po pisanju časnikov je preiskava, ki jo je za južnoafriško športnico uvedla Mednarodna atletska zveza, pokazala, da je Caster Semenya hermafrodit.

Caster Semenya
Caster Semenya FOTO: Reuters

Komaj 18-letna atletinja je na atletskem svetovnem prvenstvu v Berlinu osvojila zlato odličje na 800 metrov. Njeni dosežki so bili pod drobnogledom svetovne javnosti in tudi mednarodne atletske zveze (IAAF), ki se je odločila, da pri Južnoafričanki opravi test spola zaradi suma, če je Caster Semenya sploh ženska.

Po poročanju britanskega časnika Telegraph je test pokazal, da ima Semenya neobičajno kromosomsko razmerje in ima tako moške kot ženske značilnosti. Po pisanju avstralskih medijev pa so zdravniške preiskave celo pokazale, da nima maternice niti jajčnikov, obenem pa ima notranje moške spolne organe, ki proizvajajo testosteron. Prejšnje preiskave so pokazale, da je imela Semenya trikrat več testosterona kot je običajno pri ženskah.

IAAF še ni podala uradne izjave, čeprav naj bi o tem že obvestila športnico, predstavnik Pierre Weiss pa je dejal: "Jasno je, da je ženska, vendar morda ne 100-odstotno. Ugotoviti moramo, če ima zaradi te dvojnosti spolov prednost v primerjavi z drugimi športnicami."

Mednarodna atletska zveza mora sprejeti odločitev, ali bo zaradi tega tekačici odvzela odličje, vprašljiva pa je tudi njena nadaljnja športna kariera.

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KD_FT
21. 09. 2009 02.31
... ima neobičajno kromosomsko razmerje in ima tako moške kot ženske značilnosti ... Seveda! Je moški z XXY kompletom namesto z XY. Takih ni malo - to so moški, ki imajo tudi nekaj ženskih značilnosti. Ponavadi pa so tudi bolj agresivni - raziskava v ameriških zaporih je pokazala nenormalno velik odstotek XXY in XXXY kariotipov.
Expelliarmus
19. 09. 2009 20.14
naj jo dajo v moško ekipo in je stvar rešena
mark50
11. 09. 2009 14.31
+1
mineka, 11.09.2009, 11:16 Torej je homoseksualnost, transeksualnost prirojena oz. zapisana v genih, ali je stvar odločitve posameznika? UH , kako malo ljudje vedo o teh stvareh. pa bi jim morala šola to povedat in razložit. SPOLNA VZGOJA je nujna da nebodo nekateri taki " Butli " ! Sep pred leti čital odgovor mlade študentke ko so jo vprašali kaj si misli o homosexualnosti. Pa je odgovorila da ona nima nič proti če so se pač tako odločli ( homosexualci namreč ) JOJ ! Žalostno da ji v 12.letih šolanja ni nihče povedal da se to ne ODLOČAŠ to SI ali POSTANEŠ brez da bi imel kakršen vpliv na to. Verjetno se nobeden nebi odločil za tako življenje. Če pa si gay pač moraš s tem živeti. Zato je toliko bolj žalostno da tega ljudje ne sprejemajo zlahka in obsojajo nekatere ker so drugačni. Žal niso sami krivi in jim je treba kvečjemu pomagati. Ne pa jih napadati in žaliti. Kot da bi se slepemu posmehoval ker ne vidi. ali podobno.
mark50
11. 09. 2009 14.19
Moje mnenje je da je potrebno preveriti ali je tako stanje naravno ali pa je "delo človeških rok"! če so ji zdravniki dajali hormone ali kaj podobnega in iz nje naredioli bolj moškega kot žensko , pol je potrebno zapreti in jim soditi / zdravnikom in še komu ? da se razumemo : NE NJEJ ! ona je še najmajn kriva !! ) . Če pa je ona taka po naravni poti pol pač tekmuje za tisti spol katere zunanje znake ima. Če ima Vagino je ženska , če pa penis pa moški. Pač bog pomagaj. je že dosti " MOŽAČ " nastopalo v športu ( pa ne samo naravnih ) pa bo še pač ena. Taka je pač narava in s tem je treba tudi živeti. Verjetno je njej še najhuje. Pač vsaj nekaj koristi iz vsega tega lahko potegne če bo uspešna v športu. Nič ji ne zavidam !
samajajca
11. 09. 2009 12.38
Če ona tekmuje z ženskami to ni fer!
the.beach
11. 09. 2009 12.25
mineka.. pa ti si pravi živi leksikon hormonov =) hah
TikaTaka00
11. 09. 2009 12.21
Ni deca, ki bi si dal jajca odrezat, da bi tekel za zenskami? Aja Salome je pa kaksne vrste deca,ki je to naredil? To je vse isto, samo namen je drug. Ima notranje moske spolne organe, zenskih pa ne. Torej on ze dolgo ve, da ni prava zenska, saj tud menstre ni nikol imel, niti prsi mu niso zrastli. Komot bi se predstavljal za moskega in tekel v moski ekipi. Ampak tam ve da ima hudo konkurenco, pa se je rajsi odlocil, da je kao zenska in raztural. itak, tle ima vec sans in vec dnarja. Obnasa, oblaci, govori, hodi in misli kot moski, ker je moski. Ena lula spodaj te se ne naredi zenske!
mineka
11. 09. 2009 12.20
karah, ne pravim, da jaz vidim žaljivost v izrazu hermafrodit, meni je v končni fazi vseeno. Vendar pa, če ne verjameš meni, si poglej Oprah ko je imela oddajo na to temo in je večkrat podala v javnost prošnjo, naj nehajo v javnosti o teh ljudeh pisati kot o hermafroditih, ker jih to žali da naj začnejo uporabljati izraz vmesnospolnik. Tako da to ni zraslo v moji glavi in me zato ne rabiš žalit. O tej temi pač vem precej več kot povprečen človek in zato sem tudi razložila, da bi še kdo drug imel boljšo predstavo. Sicer pa se lahko tudi vsak sam o tem pozanima, samo malo časa si mora vzet in prebrati kakšno knjigo. Če pa so ti moji zapisi za koga žaljivka in sporni, potem pa lahko tudi nič ne napišem in potem bo lahko vsak ostal blažen v svoji nevednosti in še naprej dajal neumne komentarje.
karah
11. 09. 2009 12.12
mineka: js ne vidim nobene žaljivosti v izrazu "hermafrodit". je enakovreden izrazu "dvospolnik" in ne gre za slabšalnico. edina razlika je v tem, da je "dvospolnik" slovenski izraz, "hermafrodit" pa tuj. so what? tudi ti verjetno kdaj uporabljaš kakšne tujke, pa zaradi tega še nisi žaljiv. žaljiva je beseda, ki ima sama po sebi žaljiv POMEN. mi najdeš žaljiv pomen v bedei "hermafrodit"? ga ni. mogoče zgolj v tvoji glavi.
mineka
11. 09. 2009 11.42
rubikon, vmesnospolnost je biološka motnja in kot taka nima nobene veze s homoseksualnostjo, za katero strokovnjaki trdijo, da je psihološka motnja (ali posebnost, kakor pač želiš imenovati), prav tako ta kromosomska motnja nima nobene veze s transseksualnostjo, za katero se ravno tako smatra, da seoseba zaradi psihološke motnje (ker se počuti kot nasprotni spol), odloči za operacijo spremembe spola. V vsakem primeru, vmesnospolnost je kromosomska motnja, ostali dve pač nista in zato za homoseksualnost ne obstaja medicinska razlaga ampak samo psihološka. Transeksualnost pa je itak popolnoma drug kontekst, s tem izrazom se ne označuje nobena motnja, ampak je to izraz za osebo, ki si je dala spremeniti svoj spol. Govorimo torej o treh popolnoma različnih kontekstih, ki se jih ne da obravnavati istočasno, ker eden z drugim nimajo nobene veze. Ne da bi hotela žalit, vendar to tvoje vprašanje je tako, kot da bi rekel, "a potemtakem ti trdiš, da zorenje jabolk nima nobene veze s tehničnimi značilnostmi nove serije BMW3"?
hakihak
11. 09. 2009 11.40
ta kao ni ženska, salome pa je , al kaj?
232
11. 09. 2009 11.39
nič, bo terba uvest še športne discipline za obojespolnike, pa bodo vsi zadovoljni
rubikon
11. 09. 2009 11.34
mineka, 11.09.2009, 11:16 Torej je homoseksualnost, transeksualnost prirojena oz. zapisana v genih, ali je stvar odločitve posameznika?
mineka
11. 09. 2009 11.28
goljar, vem iz kje izvira in ja, je žaljiv. Konec koncev lahko tudi na youtubu najdeš video oddaje Oprah Winfrey, kjer govorijo točno o tem in kjer lepo strokovnjaki razložijo vse o tem (tudi biologije se malo dotaknejo, tako da imaš nekaj razlage tudi na to temo), sicer pa lahko poguglaš in boš ugotovil, da se hermafrodizem pojavlja samo kadar se razlaga izvor te kromosomske motnje, tem ljudem pa rečejo vmesnospolniki oz. v sloveniji dvospolniki.
STIPY23
11. 09. 2009 11.24
zdej pa vidim da je na tem svetu res vse možno.po moje že tako dost trpi in je medalja njena največja sreča.ne ji je jemat,saj se isto bori in trenira kot ostali.
imunal
11. 09. 2009 11.23
majazmaja2 Nisem se opazil, da bi si dal kdo spemenit spol, pa bi si odrezal samo penis ali pa samo moda :) Seveda v kompletu, je blo pa misljeno karikirano.. Tudi Salome je reku da si ga bo dal stran pa ni govoru o modih pa smo vsi vedli da misli oboje. Mislim pa tudi, da ga ni dedca ki bi si dal jajca odrezat da bi lahko za zenske teku :) Vsekakor se pa strinjam da ni prav da se jo vlaci po medijih in se ji kuka v hlacke, da je clovek s custvi in da se ji dela krivica, da ni sama kriva, itd... Tu sploh ni dileme. Dilema je le ta, ali lahko se naprej tekmuje v zenski konkurenci?
mineka
11. 09. 2009 11.23
Še to da dodam: ne glede na to, koliko moških spolnih hormonov ima taka oseba v organizmu, nimajo ti moški spolni hormoni nikakršnega vpliva na tako osebo, rezultat je pravzaprav isti kot da moških spolnih hormonov sploh ne bi bilo. Vendar pa moram dodati svoje lastno opažanje, ona namreč izgleda, kot da ima neko drugo kromosomsko motnjo (če jo zares sploh ima in če ni to zopet samo novinarska izmišljotina), ker njena konstitucija zgleda premalo ženska. V vsakem primeru, tisti, ki tole piše, nima pojma, za kaj gre in tako tale članek ni nič drugega kot senzacionalizem. Kar pa je še posebej škandalozno ob dejstvu, da tu govorimo o živi osebi, ki ima že tako in tako zaradi te motnje (če jo sploh ima) hude psihične težave, nato pa jo tako ogabno raztrgajo še mediji.
Komanov
11. 09. 2009 11.23
Mineka, Hermaphroditus je bil grški polbog, otrok Hermesa in Afrodite. Od tod tudi izraz in ni prav nič žaljiv.
mineka
11. 09. 2009 11.16
Torej: 1. hermafrodit je žaljiv izraz, vsa strokovna javnost uporablja izraz dvospolnik in tudi vsi tuji mediji uporabljajo ta izraz. Samo našim očitno še ni nič jasno. To je tako kot da bi črncu rekli črnuh; 2. dvospolnik, ki se je udomačil kot slovenski prevod, je pravzaprav napačen, angleščina uporablja izraz vmesnospolnik, kajti pri teh kromosomskih motnjah je značilno, da se niti ženski niti moški spolni hormoni ne razvijejo v celoti, ampak je oboje nekje vmes; 2. kromosomskih motenj, zaradi katerih je nekdo dvospolnik, je skoraj 40, ta motnja, o kateri pišete pa je "Androgen insensitivity syndrome", po domače, človeški organizem je popolnoma odporno na moške spolne hormone, zato se oseba razvije kot popolna ženska (za tiste, ki ne vejo, zarodek nima spola, spol se razvije šele pod vplivom delovanja hormonov in ne zaradi genetske predispozicije), z drugimi besedami, ne glede na to, da je oseba strogo biološko gledano moški, jev resnici ženska. Na vsako žensko vplivajo tudi moški spolni hormoni, ki jih ima v sebi, ravno tako na moškega vplivajo ženski spolni hormoni, ki jih ima v sebi. Razen pri tej kromosomski motnji, ko pa na osebo vplivajo izključno ženski spolni hormoni, zato se tudi taka oseba počuti 100% žensko. Ta oblika vmesnospolnosti je najbolj pogosta in tudi najmanj problematična, ker oseba nima nikakršnih problemov (razen tega, da taka ženska ne more zanositi, ker nima ženskih ampak ima moške produktivne organe, zunanje spolovilo skupaj z nožnico pa ima v celoti žensko), problematične pa so druge oblike, kjer pa so osebe dejansko ujete med dva spola, zato se tudi ne morejo identificirati z enim spolom, ampak se počutijo nekje vmes (kjer tudi v resnici so), zelo pogosto pa se to v praksi manifestira tako, da se enkrat počutijo kot moški drugič pa kot ženske (vse to pa v glavnem zato, ker jih v tako spolno identifikacijo sili družba, ki zaradi močnega vpliva cerkve vmesnospolnosti ne priznava, v resnici pa bi tem ljudem najbolj koristilo, da bi jim družba dala pravico, da se počutijo kot ttetji spol, to je vmesni spol in da se ne bi rabili na silo identificirati z enim od dveh uradno priznanih spolov). Zaradi vse tega tudi ni možno kar preprosto zaključiti, da je moški in jo diskvalificirati. Če bi dali besedo zdravnikom-specialistom na tem področju, bi vsi v en glas zatrdili, da je to popolna ženska. In če kdo zmotno misli, da je zaradi tega v fizični prednosti, naj povem, da živi v popolni zmoti. Možno je seveda tudi, da je ta informcija, ki je prišla v medije, napačna in ima v resnici drugačno kromosomsko motnjo, v tem primeru pa je seveda možno, da ima fizično prednost pred ostali ženskimi tekmovalkami. Vendar pa taki zaključki, ki jih imate tule, nikakor niso pravi in so posledica tega, da o vmesnospolnosti ne veste nič.
hubbabubba
11. 09. 2009 11.15
Meni bi se pa zdelo skrajno ne fer, če bi ji zdej vzeli odličje. Konec koncev si ga je "pritekla" kot ženska. Če je hermafrodit, to nima nobene veze, ker je bila vzgajana kot ženska... To je pač napaka v kromosomih in je zarat tega ni treba tretirat kot spake al pa kaj js vem kaj. Zame je ženska in si medaljo zasluži! Zarat takih komentarjev pa, k jih nekateri spuščate in verjetno tudi ona marsikaterega čuje in prebere, se ji bo pa čez par let odrolal in si bo še kaj nardila. Salome in pa njej podobni, pa tud nimajo nobene zveze s tem in jih nehite metat vseh v en koš! Vrjento je ona še vseen bol moški kokr pa marsigdo od vas tuki gor, k kokodakate v tri dni in si upate sodit drugačnim od sebe. Mone!